Je bekijkt nu: Home » Terugblik Thema Meet-up Technisch beleid en jeugdontwikkeling

a

Op 27 maart kwamen Utrechtse sportaanbieders bij elkaar tijdens de Thema Meet-up van SportUtrecht om te praten over technisch beleid en jeugdontwikkeling. Met dertien vertegenwoordigde sportaanbieders van elf verschillende sporten was het een levendige avond waar veel van elkaar geleerd werd. Sascha Werlich, coach bij het Johan Cruijff Instituut en trainer bij World Rugby, leidde het gesprek, waarbij ze de aanwezigen uitdaagde met de waarom-, wat-, en hoe-vragen. Hierna gingen de deelnemers kort in kleinere groepjes in gesprek en vervolgens kwamen ze samen om de inzichten te delen.

Hoewel de boodschap van Simon Sinek, schrijver van het boek Start with why, voor velen al bekend was, zorgde het onderlinge gesprek over de ‘waarom’ van hun organisaties toch voor nieuwe inzichten. Een van de aanwezige aanbieders merkte op: “Het is voor mij heel erg fijn om met mensen vanuit verschillende sporten te sparren”. Het delen van ervaringen, zoals die van Manege ’t Hoogt in de paardensport, zorgde voor inspiratie en reflectie op de eigen visie en missie.

Cultuur en storytelling
Een ander belangrijk aspect dat aan bod kwam, was de impact van de (club)cultuur op de manier waarop sport wordt aangeboden. Werlich wist de aanwezigen te boeien met voorbeelden van toonaangevende sportorganisaties wereldwijd, zoals de All Blacks uit Nieuw-Zeeland. Deze organisaties hebben een duidelijke cultuur die de kern vormt van hun sportieve successen. 

Die toonaangevende voorbeelden zijn er ook in Utrecht. “Vooral het verhaal van Hyenas FC vond ik inspirerend”, aldus één van de aanwezige aanbieders. De Hyenas doen aan storytelling en hangt de clubcultuur op aan het dier waarvan de club de naam draagt. Het groepsgevoel, zoals ook bij de hyena’s in het wild, staat bovenaan. Samen strijden, lachen en ontwikkelen. Dit is vervolgens vertaalt in negen Hyenawetten voor leden vrijwilligers én ouders.

Trainers: de sleutel tot succes
Trainers blijven een cruciale factor in technisch beleid en jeugdopleiding. De werving en het behoud van competente trainers blijft een uitdaging. Het is voor veel aanbieders een hoofddoel om voldoende gekwalificeerde trainers te vinden. Een van de aanwezige sportclubs gaf aan: “Bij ons is dit een van de hoofddoelen ieder jaar. Het vinden en aanstellen van nieuwe trainers”.

Waar de ene sportclub kiest voor geschoolde trainers die een vergoeding ontvangen voor de trainingen die zij verzorgen, kiest de andere sportclub (noodgedwongen) voor de welwillende ouder die de trainingen verzorgt. Het heeft invloed op hoe je de activiteiten aanbiedt en wie je op welke manier wil bedienen. Het benadrukt het belang van een duidelijk antwoord op de waaromvraag bij het maken van beslissingen.

Wil je met jouw club verder aan de slag op dit thema?
Ontdek de kracht van ontwikkeling! SportUtrecht biedt veel mogelijkheden om jouw trainersontwikkeling te boosten. Van bijeenkomsten die ingaan op de 4 inzichten van trainerschap en het Athletic Skills Model (ASM) tot een intensieve train-de-trainer cursus. Voor trainers bieden we dynamische sessies aan over Strength & Conditioning (S&C) en groei en maturiteit. Zie hier meer informatie.

Als jouw verbinder in de Utrechtse sportwereld, faciliteert SportUtrecht netwerken en fungeren we als jouw sparringpartner voor alle vragen over technisch beleid en jeugdontwikkeling en de uitdagingen die daarbij komen kijken. De sportbeleving van de club naar een hoger niveau tillen? Neem dan contact op met Koen de Weerd.

Heb je vragen over dit onderwerp?

Koen de Weerd
06 35 62 97 05
Mail mij