Je bekijkt nu: Home » Duurzaamheid op de club

a

Anno 2024 zijn accommodatie vraagstukken nog steeds belangrijk, dit is niet veranderd. In de vorige nieuwsbrief kon je lezen dat de BOSA pot voor 2023 al overvraagt was voor het einde van het jaar. In dit artikel vind je meer informatie over de BOSA-regeling van 2024. Sinds 1 januari 2024 zijn plastic wegwerp voorwerpen op de sportclub verboden. Hoe dit zit lees je ook in dit artikel!

©Willem Mes

BOSA-regeling 2024

De subsidieregeling voor sportaccommodaties is verruimd en vernieuwd. Niet alleen sportclubs, die aangesloten zijn bij NOC*NSF komen in aanmerking, maar ook sportstichtingen of verenigingen, die aangesloten zijn bij het Platform voor Ondernemende Sportaanbieders, kunnen een aanvraag doen bij deze landelijke subsidieregeling, mits zij zich richten op het aanbieden van amateursport. Aanbieders van sportaccommodatie voor amateursport kunnen een aanvraag doen, op voorwaarde dat de bestemming van de locatie de enkelbestemming sport heeft. 

Verder is de subsidie voor energiemaatregelen, klimaatadaptie en aanpassingen voor lichamelijke beperkingen, verruimd naar 40%. Zie de website van DUS-I voor de aanvraag en de details van de regeling. 

Eenmalig plastic verboden, maar geen handhaving

Voor sportclubs en verenigingen gaan vanaf 1 januari 2024 nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze bekers en -bakjes mogen op deze locaties niet meer worden aangeboden. Echter, de rijksoverheid zal nog actief niet handhaven en wacht de kabinetsformatie af voor nadere richtlijnen. 

Welke regels gelden voor mijn situatie?
In horeca en sport zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Deze regelgeving geldt voor alle locaties waar consumptie op locatie plaatsvindt. Vanaf 1 januari 2024 kunt u kiezen uit: 

  • Herbruikbaar: herbruikbare alternatieven aanbieden, zoals afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes; 
  • Bring your own: gebruikers zelf een beker of bidon laten meenemen. 

Het is de bedoeling dat u de voorraden van wegwerpbekers- en bakjes die plastic bevatten opmaakt voordat het verbod op 1 januari 2024 ingaat. 

Grote kans dat uw wegwerpbeker plastic bevat
Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken. Zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. Een keurmerk biedt dus geen garantie voor uitsluiting van de regelgeving. In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat. In het buitenland worden soms andere normen gehanteerd, waardoor het plastic vrije logo uit bijvoorbeeld Duitsland niet geldig is in Nederland. Laat u goed informeren door uw leverancier. Ook bekers en bakjes gemaakt van bioplastic vallen onder de nieuwe regelgeving. Dit soort plastic is doorgaans ook schadelijk voor het milieu als ze in het zwerfafval terecht komen. Daarom vallen bekers en bakjes gemaakt van bioplastic ook onder de regelgeving. 

Welke regels gelden voor een (sport)evenement op locatie?
Bij een sportevenement op locatie gelden de regels voor gesloten evenementen. Ook hierbij geldt: vanaf 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet meer toegestaan. Een retoursysteem, waarbij bekers en bakjes retour komen voor hergebruik is dan verplicht. Of bezoekers maken gebruik van een zelf meegebrachte herbruikbare beker of bidon. 

Heb je vragen over dit onderwerp?

Irene Mobach
06 22 05 05 28
Mail mij