Je bekijkt nu: Home » Financiën | Clubondersteuning

a

Financiën

Subsidies, contributie, sponsoring en crowdfunding. Dit zijn allemaal soorten financiën om geld te generen voor de sportaanbieder. Er zijn veel mogelijkheden maar wat zijn precies de mogelijkheden die passen bij de sportaanbieder. Voor vragen kan je altijd contact opnemen met jouw sportclubadviseur of de expert op dit thema. Deze expert vindt je onderaan de pagina.

Financiele hulp voor leden

In Utrecht zijn diverse regelingen en steunfondsen waar Utrechters die wat financiele hulp kunnen gebruiken een beroep op kunnen doen. Denk hierbij aan de U-Pas, het Paul Verweel Sportfonds en Jeugdfonds Sport en Cultuur. Op de website van Doe mee in Utrecht staat meer informatie over hoe Utrechters die financiele hulp kunnen aanvragen.

Bancaire lening met borgstelling

Voor grote financieringsvragen, kunnen sportclubs aankloppen bij SWS voor een borgstelling. Voorwaarde is dat de club aangesloten is bij NOC*NCF. De adviseur van SWS stelt een financieel advies op, voor de borgstelling verstrekt kan worden. Als ook gemeente Utrecht gevraagd wordt om borg te staan, is er een collegebesluit vereist, waarbij het advies van SWS in de regel gevolgd wordt.  

Tegenwoordig kiezen sportclubs steeds vaker voor een borgstelling van 100% van de gemeente, in combinatie met contraborg door SWS. Clubs hebben dan toegang tot partijen zoals de BNG-bank en Nederlandse Waterschap Bank. In de regel hanteren deze banken een scherper tarief dan de reguliere banken.  

Ledenobligaties

Een verbouwing, energiemaatregelen of grote aanschaf kan gefinancierd worden met leningen van eigen leden. De club lost de leningen af binnen de afgesproken termijn, waarbij loting vaak gekozen wordt als methode om te bepalen welke obligatie als eerste wordt afgelost. Een nadeel van deze methode is de extra administratie en verantwoordelijkheid naar de leden. Voordeel is betrokkenheid van leden en financieel voordeel voor zowel de club als de leden, omdat de rente op de obligaties in de regel hoger is dan de rente op spaarrekeningen. 

Crowdfunding

Niet elke sportclub heeft vermogende leden binnen de gelederen of bestuursleden die op extra administratie zitten te wachten. Gelukkig zijn er verschillende platforms voor crowdfunding. Deze zijn echter niet kosteloos en succes is niet gegarandeerd. 

Hieronder vind je enkele mogelijkheden:

Crowdfunding voor clubs

Crowdaboutnow

Clubbase 

Energiefonds Utrecht

Het energiefonds Utrecht financiert tot 75% van de investeringskosten van een energieproject. De eis is dat het project zich terugverdient door de besparing op de energiekosten, binnen de looptijd van de lening. De maximale termijn is 10 jaar. 

Zie energiefondsutrecht voor meer informatie. 

Heb je vragen over dit onderwerp?

Irene Mobach
06 22 05 05 28
Mail mij

Op zoek naar het sportaanbod in Utrecht?

Alle sportaanbieders en sportactiviteiten vind je op
Doe mee in Utrecht