Je bekijkt nu: Home » Visie op Topsport en Talent

a

Onze visie op topsport en talentontwikkeling

SportUtrecht maakt zich sterk voor een Utrechts sportecosysteem waarin plezier, ontwikkeling en presteren hand in hand gaan. Onder het mom van Utrecht, dé positieve talentenstad, hebben wij een heldere ambitie! Dit begint bij gelijke kansen bieden aan ieder Utrechts kind, met een sociaal veilige omgeving als fundament voor ieders sportpotentieel. Hoe hoog die lat ook ligt.

Een positieve (top)sportcultuur is hét fundament.

Dat betekent dat we ieder kind gunnen dat:

  1. hij of zij zich in een plezierige en prettige omgeving maximaal op zijn of haar niveau kan ontwikkelen;
  2. hij of zij de vaardigheden opgedaan in de sport breder maatschappelijk kan inzetten;
  3. hij of zij bij uitstroom uit een talentprogramma en terugkijkt op prettige ervaringen en/of nog steeds plezier beleeft aan de sport.

Het te streven resultaat van het Utrechts talentsecosysteem is 100% output: we gunnen iedereen een leven lang sportplezier, met daarin de kans om zich maximaal (in brede zin) te ontwikkelen. Utrechtse prestaties en medailles zijn daarbij geen doel, maar een positief effect van dit ecosysteem.Het definiëren van talent is ontzettend complex, maar om het toch de nodige richting te geven voor ons werk gaan wij uit van de definitie uit ‘De Talentformule’ (Koning, Schagen, 2021): Talent = Aanleg x Plezier x Leervermogen x Omgeving.

Wat doen wij daarin als Epertiseteam?

SportUtrecht schoolt en ondersteunt in (herkenning van) aanleg, ontwikkelen van leervermogen en stimuleren van plezier, en faciliteert in omgeving.

Wie is de omgeving?Onderwijs (tevens partner), begeleiders van het talent (ouders, docenten, trainers/coaches), Regionale Training Centra’s & (top)sportverenigingen, wijken, sportclubs.

Hoe kijken we naar de bredere maatschappelijke waarde?

We plaatsen het belang van talentontwikkeling en topsport altijd in breder perspectief voor de stad (aantrekkingskracht, talentontwikkeling voor iedereen, zichtbaarheid) en zetten in op het daadwerkelijk verbreden van de betekenis voor de infrastructuur in de breedte, de aansluiting met breedtesport en uitstraling en verbinding met ambities ‘iedereen in beweging te krijgen’.

Ons ”Toppers bij jou op school” project

Zie hier meer over onze visie!

Heb je vragen over dit onderwerp?

Menno Hornman
06 30 64 36 91
Mail mij