Sporten in coronatijd

Advies Beweegmakelaar Vivian brengt bewoners in beweging

Anne Hodgkinson en Mitchell Sandler wonen al sinds 1995 in Hoograven. Naast hun dagelijks werk geven ze al een aantal jaar respectievelijk yoga en taiji (tai chi) les. Mitchell belde in het voorjaar naar Vivian van Ham, Beweegmakelaar in Zuid. Hier gaf hij aan meer mensen te willen bereiken met taiji. Zo zag hij dat met name oudere mensen in de wijk moeite hebben met lopen. Taiji kan helpen met het verkrijgen van meer spiermassa, het verbeteren van je houding en evenwicht.

Het advies van Beweegmakelaar Vivian was om mensen te bereiken via onder andere Sportstad-Utrecht en Prikbord Hoograven, en maakte ook suggesties voor een tekst. Ineens brak het corona-tijdperk aan. Anne, die yogales gaf in de Saffier, in de St Jan de Doperschool en bij iYoga in de Amsterdamsestraatweg ging virtuele lessen geven op Zoom. Mitchell, die z’n reguliere lessen geeft bij Centrum Well in de Doelenstraat, ging ook over naar Zoom. Na 11 mei kon het weer live, maar buiten.

Vivian vertelt: ‘’Door de versoepeling van de maatregelingen rondom corona werd de behoefte van bewoners om beweegactiviteiten weer op te pakken groter. Zo ook bij een multiculturele vrouwen beweeggroep die normaliter graag binnen in een afgesloten ruimte sporten.’’ Inmiddels geeft Anne ook via SportUtrecht een korte ontspanningsles aan deze groep in de openbare ruimte. De groep had behoefte om ook ontspanningsoefeningen aan de les toe te voegen en benaderde daarvoor Anne. “Ik heb veel enthousiaste reacties gekregen,” zegt ze.

Mitchell verhuisde met z’n dinsdagavond taijiles naar het Tolsteegplantsoen. Dat was wel prettig. Omdat hij graag nog meer bewoners wilde bereiken met zijn taijilessen heeft hij een bericht geplaatst op Prikbord Hoograven. Hierin gaf hij aan dat hij graag iedere op iedere doordeweekse dag, gratis, taiji wil aanbieden.

Ineens ontstond er een aardige groep mensen die iedere ochtend van 9 tot 10u staat te “taiji’en” ’s ochtends op het Tolsteegplatsoen. Mitchell: “Ik ben aangenaam verrast. Alleen had ik eerlijk gezegd meer oudere mensen verwacht. Nu zijn het best gezonde mensen, allemaal vrouwen trouwens, tussen de pak ‘m beet 25 en 55. Maar misschien komen de ouderen óok op den duur. Fijn te merken dat het een vaste groep wordt, die snel leert omdat ze regelmatig komen.”

Mitchell vertelt tot slot: “Vorig jaar was ik even in Hong Kong voor mijn werk. Iedere ochtend stonden er allerlei groepen te bewegen in het park – onder andere was er natuurlijk veel taiji. Ze waren heel vriendelijk, kwamen naar mij toe en vroegen ‘doe jij ook aan taiji? Kom dan meedoen!’. Mijn droom zou zijn dat mijn eigen groep hier juist zoiets mogelijk zou maken in Utrecht. Zou dat ook weer zo’n onverwacht voordeel van het coronatijdperk kunnen zijn? Nu lopen er meer mensen hard, en trainen buiten in een ‘boot camp’. Misschien kan taiji, buiten en dagelijks, een ding worden”.

Bekijk via Sportstad-Utrecht.nl het aanbod van yoga en/of taiji lessen  bij jou in de wijk.

Vivian van Ham | Beweegmakelaar Vitaliteit Jeugd en Volwassenen Zuid06-10559569 | vivian.vanham@sportutrecht.nl

@copyright SportUtrecht 2022

Top