Laatst bijgewerkt 28-8
Vanaf 1 juni kan iedereen met corona-gerelateerde klachten zich laten testen. Het gaat hierbij om de volgende (milde) klachten: hoesten, neusverkoudheid, koorts en verlies van reuk of smaak. U hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing; u kunt vanaf juni rechtstreeks een afspraak maken bij de GGD. Dit kan telefonisch via: 0800-1202 of 030- 630 54 00. Dit geldt vanaf juni ook voor de mensen die eerder al getest konden worden, zoals zorgpersoneel, docenten, contactberoepen en mantelzorgers.J
Bij de GGD-regio Utrecht hebben ze speciale teststraten ingericht. Meer informatie kunt u lezen op hun site.
De binnen- en buitenzwembaden zijn geopend. Zwembaden nemen extra maatregelen om alle hygiënemaatregelen van het RIVM goed na te leven en het virus geen kans te geven binnen het complex. Bovendien dienen bezoekers de 1,5 meter in afstand in acht te nemen in en uit het water. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 afstand te houden in en uit het water.
Kijk eerst welke activiteiten er per zwembad zijn. Er zijn een aantal voorwaarden die gelden voor het bezoek aan het zwembad. Kijk hier voor een overzicht.
De regel van maximaal 100 personen geldt per organisatie.
Voorbeeld:
Een fysiotherapeut, een kinderopvang en een restaurant delen een gebouw. Een ieder mag los van begeleiders, fysiotherapeuten of horecamedewerkers maximaal 100 personen binnen hebben.
Ja, er zijn regels waar je rekening mee moet houden als je muziek gebruikt tijdens het sporten in verband met mogelijke overlast. De regel bij ‘versterkt geluid’ is dat het geluid maximaal 45 decibel mag zijn bij de dichtstbijzijnde huizen/gebouwen. Dat is niet veel.
Tips:
Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht.
Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan en zijn de sportaccommodaties weer open. Er mag weer binnen en buiten worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport.
Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 18 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan.
Evenementen, waaronder wedstrijden in het betaald voetbal, zijn toegestaan wanneer reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen zijn toe te passen. Dan is er geen maximale groepsgrootte bepaald.
Toeschouwers dienen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Schreeuwen en spreekkoren zijn niet toegestaan.
Van de beheerder/eigenaar/exploitant wordt in principe verwacht dat zij de sportinrichting en de daarbij horende hekken en deuren op slot doen. Het kan zinvol zijn (in overleg met de beheerder/eigenaar/exploitant van de sportinrichting) om een waarschuwingsbord op te hangen bij de toegangspoort met de mededeling dat de sportinrichting is gesloten buiten de trainingstijden i.v.m. het coronavirus.
Het aan te raden om attributen zoals doelen, netten of korven op te bergen en eigen leden te informeren over het verbod om de sportinrichting te betreden buiten de trainingstijden. Bij het zien van betreders kan de club Toezicht en Handhaving informeren, maar normaliter hoeft een sportvereniging dit zelf niet actief te controleren.
Als mensen daarna – ondanks de sluiting – alsnog gebruikmaken van de sportinrichting kan Toezicht en Handhaving optreden. Tegen iedereen die handelt in strijd met de maatregelen kan handhavend worden opgetreden.
Het heeft sterk de voorkeur dat kinderen zelf naar de training toe gaan. Als het echt niet anders kan, mogen ouders brengen en halen. Het is echter niet de bedoeling dat ouders/verzorgers bij de training blijven kijken.
Er wordt gevraagd aan verenigingen en clubs die gebruik (willen) maken van de buitensportaccommodaties om dat aan te geven bij het Vastgoedloket (vastgoed@utrecht.nl). De redenen dat er gevraagd wordt om dit te melden zijn:
Voor veel verenigingen, stichtingen en ook commerciële sportaanbieders zijn naast de accommodatiehuur, de trainers en andere clubprofessionals de grootste uitgavenposten. Er zijn verschillende mogelijkheden afhankelijk van het dienstverband. Lees hier het artikel waarin de regels en mogelijkheden voor u op een rijtje zijn gezet.
Kijk voor subsidies en overige mogelijkheden op deze pagina onder lokale en landelijke regelingen.
In aanvulling op de maatregelen van het Rijk heeft de gemeente besloten dat organisatoren als gevolg van de coronacrisis niet (hebben) kunnen plaatsvinden, geen legeskosten hoeven te betalen. Tenzij de organisatoren voor deze kosten zijn verzekerd of als ze het evenement op een later moment in 2020 wel willen organiseren. Ook de gerelateerde kosten voor ontheffing van geluid, tapontheffing en de huur van gemeentegrond brengt de gemeente niet in rekening. Organisatoren van deze evenementen ontvangen op korte termijn bericht. De gemeente onderzoekt welke evenementen onder welke voorwaarden verplaatst kunnen worden naar een moment later in het jaar. Daarbij wordt de inzet van de verschillende gemeentelijke- en hulpdiensten in ogenschouw genomen, maar ook de behoefte van mensen om weer van de openbare ruimte te genieten.
Het advies is om nu de bestaande relaties goed te onderhouden. Niet vragen om sponsorgelden, maar ze betrekken bij wat er nu gebeurt in de club en hoe hard dit jullie raakt. Als alles weer ‘normaal’ is, kun je gaan oogsten op basis van goede relaties.
Er zijn een paar maatregelen waar je mogelijk (afhankelijk van de grootte van de club) een beroep op kunt doen:
Een Tennisschool is een sportonderneming die ook aanspraak kan maken op de landelijke regeling NOW (personeelslasten) en de TOGS (€ 4.000,- voor de vaste lasten). Verder is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan samen te kijken hoe je met elkaar hieruit komt (solidair zijn met elkaar).