Sportcongres themasessies

Tijdens verschillende inspirerende sessies komen de thema’s en speerpunten van het Utrechts Sportakkoord aan bod.
Maak een keuze uit onderstaande sessies en stel zo je eigen programma samen.
 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/1HouseofEsports.png.jpg
1. House of Esports Utrecht maakt van Utrecht een esportstad!

Mark Aarts

Onlangs maakte één van de grootste esportsteams ter wereld (team Liquid) bekend een trainingsfaciliteit te openen in Utrecht. Dit biedt kansen rondom sport- en beweegstimulering voor jong en oud. House of Esports speelt hierop in door gamers een breedtesport faciliteit te bieden. Er wordt gestreefd naar maatschappelijke acceptatie voor esports, door gamen als middel te zien om in beweging te komen. Wil jij meer weten over dit innovatieve en unieke concept? Meld je aan voor deze inspiratiesessie!

2. Selecteren: het hoe, wat, waarom & de consequenties

Sebastiaan Platvoet

manager research group Sport & Talent – Hogeschool Arnhem Nijmegen

Wie ziet er in het selectieteam en wie niet? ‘’Een kind kreeg pas te horen dat hij niet geselecteerd is … ‘’ Selecteren: waarom, wat en welke consequenties gaan gepaard met het wel en niet selecteren. Selectiebeleid start vanuit de visie van jouw vereniging. Waar sta je als club voor? Hoe wil je met kinderen omgaan? Hoe stel je duidelijke richtlijnen voor selectie op en hoe neem je de bezorgde en betrokken ouders daarin mee?

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/2SebastiaanPlatvoet.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/3RobinVanGaleN.png
3. Dilemma’s van een topcoach

Robin van Galen

 waterpolocoach

Inspirator en succescoach Robin van Galen, heeft de Oranje waterpolodames verrassend naar het Olympisch goud geleid in 2008. Het maken van keuzes, omgaan met tegenslagen, veerkracht en ambitie zette dit proces in gang. In zijn sessie vertelt Robin over de knelpunten die je tegen kan komen als coach en hoe je ervoor kan zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Geïnspireerd door sessie? Na afloop verkoopt (en signeert) Robin zijn pas verschenen boek “Dilemma’s van een topcoach”.

sessie duurt tot 21 uur

4. JongGras Sportbuddies:
sportief integreren voor jonge statushouders

An Nguyen Phuc

projectleider Jong Gras Sportbuddies – Academie van de Stad

Al meer dan 50 statushouders zijn naar sport begeleid met het project JongGras Sportbuddies. Het project is gestart met als doel jonge Utrechtse statushouders te helpen bij het vinden van een passende sport. Statushouders worden gekoppeld aan een sportbuddy (student) die hen helpen de eerste stap naar een sportvereniging te zetten. Dit is voor statushouders vaak een lastige onderneming. Inspiratie opdoen? Zowel Sportbuddies, statushouders als een sportclub komen vertellen.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/4sportbuddies.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/5yellow.png
5. Slimme marketingtools die jouw sportclub sterker maken!

Ruben Hoogland

Yellow Jersey

De sportmarkt is de afgelopen jaren veranderd van een interne oriëntatie naar een externe oriëntatie. Wat kan je doen om de marketing van jouw sportclub sterker te maken? Er zijn honderden marketingtools die eenvoudig te integreren zijn en die je in jouw voordeel kunt gebruiken! Ruben neemt je mee in de wondere wereld van online marketing tools en vertelt welke 10 tools jouw sportclub sterker maken.

alleen ronde 2

6. Tools die jou helpen bij het bouwen van jouw personal brand!

Ruben Hoogland

Yellow Jersey

Welke tools kunnen jou helpen om je ‘personal brand’ te vertalen naar krachtige content? Ruben vertelt hoe je krachtige personal branding kunt ontwikkelen en geeft je 10 tools die je kunt gebruiken om jouw eigen personal brand sterker te maken. Benieuwd? Meld je dan aan voor deze inspiratiesessie!

alleen ronde 1

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/6-yellow2.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/7HansenRianne.jpg
7. Vrijwilligers voor je club: hoe vind je ze, hoe bind je ze?

Hans Blauwendraat &
Rianne Engels

O-utrecht

‘’I volunteer’’. Een inspiratiesessie over het werven en binden van vrijwilligers voor je club. Hoe kan je met behulp van communicatie positieve resultaten boeken? Hans en Rianne geven inspiratie, bespreken cases en geven tips en trucs. Zij putten hierbij uit jarenlange ervaring met diverse campagnes voor klanten en eigen sportieve evenementen voor het goede doel. Verwacht een interactieve sessie waarbij jij zelf ook aan de slag gaat.

8. Aangepast sporten; ongekende mogelijkheden!

Femke Cordova, Els Duijn & Petra Kühr

SportUtrecht

Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft een matige of ernstige beperking. Juist voor deze doelgroep is sporten van enorm belang! Sport is mooi, sport is belangrijk en sport levert veel op. Wist je dat er ongekende sportmogelijkheden zijn voor deze doelgroep in Utrecht? Tijdens deze inspiratiesessie bespreken we de mogelijkheden van het aangepast sporten en wat jouw club hierin kan betekenen.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/8aangepastsporten.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/9clubDNA.jpg
9. Wat is het DNA van jouw club?

Gersom Smit

het Trainingskamp

Veel sportclubs verkondigen dat iedereen welkom is. Klinkt als een goeie wervingsstrategie, toch? Maar ben je daarmee eigenlijk wel onderscheidend genoeg? Als je met een algemeen aanbod iedereen aanspreekt, loop je het risico dat je niemand aanspreekt. Om het clubkarakter te bewaken en nieuwe leden te wérven, is het belangrijk te weten: waarin onderscheidt mijn club zich? In deze inspiratiesessie word je aan het denken gezet over het DNA van jouw club en de doelgroep en profilering die daarbij past.

10. Preventie (seksueel) grensoverschrijdend gedrag

Centrum Veilige Sport

Eén op de acht sporters heeft te maken gehad met seksuele intimidatie, dit geldt vooral voor kinderen onder de 16 jaar. Is jouw club al actief bezig met preventiebeleid? Weet je wat te doen als er onverhoopt iets misgaat? En wat houdt de nieuwe meldplicht voor bestuurders precies in? Het Centrum Veilige Sport helpt met het opstellen van preventief beleid en bewustwording. Sporters kunnen er terecht bij vragen over of vermoedens van seksuele intimidatie en vertrouwenscontactpersonen kunnen aankloppen voor ruggenspraak en –steun. Deelnemende verenigingen krijgen na het congres optioneel 10 uur begeleiding van een expert die op de vereniging langs komt om preventief beleid op te stellen.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/10grensoverschrijdendgedrag.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/11Crowdfunding-Ted-van-der-Bruggen.png
11. Succesvolle crowdfunding door de sportvereniging

Ted van der Bruggen

Ted van der Bruggen Sportconsultancy

Kan crowdfunding bij mijn club ook een bron van inkomsten zijn? Ja dat kan! Tijdens deze inspiratiesessie wordt een introductie gegeven in succesvolle crowdfunding. De valkuilen en de succesfactoren worden belicht. Ted van der Bruggen heeft meerdere succesvolle sportmethodieken ontwikkeld. Ook deze praktijk- en resultaatgerichte aanpak levert je veel op. Aan het eind van de sessie zal gepeild worden of er voldoende belangstelling bestaat om in 2020 workshops te volgen die clubs ondersteunen bij een crowdfundactie.

12. Alarmering, camera’s? Hoe bereik je een veilig gevoel?

Ed Kinnegen

Een Veilig Gevoel

De kantine of sportaccommodatie beter beveiligen? Veel sportbestuurders hebben te maken met inbraak in hun sportaccommodatie. Heel vervelend en helaas niet altijd te voorkomen. Maar fysieke maatregelen, alarmering, camera’s, goede afspraken, sleutelbeheer kunnen wel helpen om dit te voorkomen. In deze inspiratiesessie geeft het bedrijf Een Veilig gevoel een toelichting op hun aanbod.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/12_camerabewaking.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/13sport-voor-iedereen_regenboog.png
13. Is iedereen welkom? Maak diversiteit in de sport bespreekbaar!

John Blankenstein Foundation

De stelling ‘we staan open voor iedereen’ zullen de meeste verenigingsbestuurders waarschijnlijk positief beantwoorden. Dit betekent echter niet dat er geen sprake is van onbewuste uitsluiting en dat iedereen zich ook even ‘welkom’ voelt. De John Blankenstein Foundation neemt je mee in het bespreekbaar maken van diversiteit op de club en het toewerken naar volledige acceptatie van LHBTI+ in de amateursport. Centraal staat: Ik ben OK, jij bent OK. Sociale acceptatie begint met het bespreekbaar maken van ieders emoties en van daaruit toewerken naar een voor iedereen positieve omgangsnorm.

14. Sport & verantwoord alcoholgebruik

Dr. Nico van der Lely

Stichting Jeugd & Alcohol

Sport & alcohol en jeugd zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil jij als sportvereniging op een goede en verantwoordelijke manier omgaan met alcohol op de vereniging? Nico van der Lely, kinderarts en verbonden aan Stichting Jeugd & Alcohol, kan daar alles over vertellen. Meld je aan voor deze sessie om handvatten en ondersteuning te krijgen voor een gezondere sportomgeving voor jouw jeugd!

alleen ronde 1

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/14alcohol_Nico-van-der-Lely.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/15financieel.png
15. Subsidies en garantstelling voor sportclubs

Stefan de Wit

Stichting Waarborgfonds Sport

Irene Mobach

SportUtrecht

Wil jij het laatste nieuws verkrijgen op het gebied van garantstelling door de gemeente Utrecht en SWS? Deze geeft toegang tot financiering van leningen vanaf €250.000, met een zeer lage rente. Of wil je meer weten over de landelijke subsidie voor sportaccommodaties? Meld je dan aan voor deze sessie die vooral interessant is voor sportverenigingen met eigen kantine of sportzaal en/of clubs met ambities om deze te realiseren. Leer van ervaringen van andere sportverenigingen uit Utrecht. Er zullen verschillende praktijkvoorbeelden voorbij komen, zoals een blaashal, ledverlichting, verbouwing, baanonderhoud, maar ook aanschaf van sportbenodigdheden.

16. Innovatieve clubs voor duale carrière

Stephan Hakkers

adviseur de Sportmaatschapij

Stephan adviseert sportclubs en sportbonden in binnen- en buitenland over de afstemming van topsport, studie en werk. De afgelopen twee jaar heeft hij in veertien landen onderzoek verricht naar “de best practices in Dual Career”. Van het succesvolle La Masia programma tot aan de programma’s van De Sportmaatschappij. In deze inspiratiesessie geeft Stephan een overzicht van deze inspirerende voorbeelden en staat hij uitgebreid stil bij het masterplan Duale Carrière dat hij samen met De Sportmaatschappij heeft ontwikkeld voor de Nederlandse sport.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/16stephan-hakkers.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/17Clubzeker_sport-verzekering.png
17. Bespaar 25% tot 35% op verzekeringspremies met top voorwaarden!

Kasper Huizinga en
Jelte Buikema

ClubZeker, de enige sportclubverzekeraar van Nederland

De initiatiefnemers van ClubZeker leggen uit waarom sportverenigingen 25% tot 35% teveel premie betalen. Daarnaast is er in deze sessie uitgebreid aandacht voor de vraag: ‘wat kunt u zelf doen om schade te voorkomen’ en ‘hoe zit het met aansprakelijkheid van bestuurders?’. Daarvoor heeft ClubZeker de ClubKeuring ontwikkeld, een mooi tool om u hiermee te helpen. En een primeur tijdens dit congres: ClubZeker laat u zien hoe u eenvoudig zonnepanelen tegen diefstal kunt beveiligen, tegen zeer lage kosten. ClubZeker heeft inmiddels honderden sportverenigingen in het land verzekerd.

18. Iedereen thuis op de vereniging middels de vier dimensies van gedragscodes.

Froukje Smits

Hogeschool Utrecht

Veel mensen beleven plezier aan sport en bewegen door te sporten in verenigingsverband, maar helaas voelt niet iedereen zich welkom. In deze inspiratiesessie kom je te weten waarom mensen zich niet/minder prettig voelen binnen de verenigingscultuur. Je wordt uitgenodigd om kritisch te kijken naar dimensies op de eigen club die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich minder thuis voelen. Vervolgens ga je samen met anderen nadenken over mogelijke acties om met deze inzichten aan de slag te gaan.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/18froukje_smits.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/19Fysiotherapie.jpg
19. Blessurepreventie en het fysiek belasten voor
(jonge) sporters

Roy Schaaij

FysioHolland

“Zeg, wanneer ben jij nou zo’n beetje klaar met groeien?’’ In deze inspiratiesessie wordt ingegaan op blessurepreventie en het fysiek belasten voor (jonge) sporters. Kinderfysiotherapeut Roy Schaaij gaat in op de belastbaarheid tijdens de groeispurt, het verschil tussen jongens en meisjes en talentontwikkelingsmodellen. Benieuwd? Meld je aan!

alleen ronde 2 (aanvang 21:10 uur – sluit aan op sessie Robin van Galen)

20. Op weg naar toekomstbestendige sportverenigingen

Resie Hoeijmakers

Mulier Instituut

In de afgelopen jaren nam het aantal clubs af, net als het aandeel Nederlanders dat lid is van een sportvereniging. Beleidsvoerders zetten in op het versterken van de sportvereniging. Maar hoe moet dat? Om de sportvereniging effectief te kunnen versterken, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van hoe de vereniging er voor staat, met welke ontwikkelingen ze te maken heeft en hoe verenigingen met deze ontwikkelingen om gaan. In deze inspiratiesessie worden onderzoeksbevindingen en praktijkvoorbeelden gekoppeld.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/20toekomst_resie_hoeijmakers.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/21GoleinMoyra.png
21. Waarderen van vrijwilligers: zo doe je dat!

Golein Klein Bramel &
Moyra Haaxma

Vrijwilligerscentrale Utrecht

Als bestuurslid, als commissielid of als andere vrijwilliger, weet je ongetwijfeld dat waarderen van vrijwilligers belangrijk is. Hoe laat jouw vereniging blijken dat je een vrijwilliger waardeert? Laat je de vorm van waardering afhangen van de wensen van je vrijwilligers of doe je het gebruikelijke? Ben je benieuwd naar hoe anderen dit vormgeven? Wil je nieuwe inspiratie opdoen en op andere ideeën gebracht worden door VC Utrecht en vooral door elkaar? Kom dan naar deze inspiratiesessie!

22. Clubkadercoaching

Jens van der Kerk

KNVB

Mathilde Twelkemeijer

SportUtrecht

Een positief sportcultuur dat willen wij toch allemaal? SportUtrecht neemt deel aan de pilot Clubkadercoach, bij zeven verenigingen in vier takken van sport. Door clubkadercoaches in te zetten krijgen trainers en coaches bij verenigingen betere begeleiding met als uiteindelijk doel om het sportplezier bij jeugd te vergroten en uitstroom te beperken. In deze sessie vertelt projectleider Jens van der Kerk meer over het project. Tevens zullen een deelnemende vereniging en clubkadercoach hun ervaringen met het project delen.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/22CLUBKADERCOACH.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/23-Het-werk-van-de-beweegmakelaar.jpg
23. Het werk van het wijksportteam

Linda Willemsen,
Marieke van Keulen &
Ilse Rietdijk

SportUtrecht

In Utrecht maakt het wijksportteam de verbinding tussen sport en de wijk. Het wijksportteam bestaat uit een beweegmakelaar onderwijs & sport, een beweegmakelaar jeugd & volwassenen en buurtsportcoaches. Zij werken op het raakvlak van sportverenigingen, scholen, welzijn, gezondheid en zorg. Met als doel om zoveel mogelijk wijkbewoners aan het bewegen te krijgen en te houden. Deze inspiratiesessie neemt je mee in het werk van het wijksportteam. In deze sessie krijg je alles te weten over het wijksportteam en hoe het wijksportteam van meerwaarde kan zijn voor jouw vereniging of organisatie.

24. Alles over de nieuwe buurtsportcoachtranche

Tom Schrurs &
Casper Coldenhoff

SportUtrecht

In het nieuwe jaar gaat de nieuwe buurtsportcoachtranche van start. Het doel van de buurtsportcoach is nog niet sportende jeugd kennis laten maken met sporten en bewegen en hen toe leiden naar sportaanbod in de wijk. Tijdens deze sessie wordt meer informatie gegeven over het traject en de aanvraagprocedure. Ook wordt ingegaan op de meerwaarde van een buurtsportcoach voor de sportclub. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/24bsc-sportcongres-foto.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/25Trekkers-Utrechts-Sportakkoord-Karin-Pannekoek.jpeg
25. Utrechts Sportakkoord – vitale sportaanbieders

Karin Pannekoek

Met het Utrechts Sportakkoord gaan we realiseren, dat iedereen in Utrecht kan sporten en bewegen. Tijdens de sessie waar het speerpunt vitale aanbieders centraal staat wordt besproken welke ideeën er zijn en wat samen opgepakt zou kunnen worden. Bij vitale sportaanbieders gaat dat over; vrijwilligers, versterken sportondersteuning en realiseren van een sportaanbod dat aansluit bij de maatschappelijke ontwikkelingen.

26. Utrechts Sportakkoord – positieve sportcultuur

Inge Voorhout

Met het Utrechts Sportakkoord gaan we realiseren, dat iedereen in Utrecht kan sporten en bewegen. Tijdens de sessie waar het speerpunt positieve sportcultuur centraal staat wordt besproken welke ideeën er zijn en wat samen opgepakt zou kunnen worden. Bij een positieve sportcultuur gaat het over; pedagogische versterking sportaanbieders, samenwerking rondom het kind en verhogen jeugdparticipatie

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/26Trekkers-Utrechts-Sportakkoord-8-Inge-Voorhout.jpeg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/27Trekkers-Utrechts-Sportakkoord-Nelly-Voogt.jpeg
27. Utrechts Sportakkoord – inclusief en sporten en bewegen

Nelly Voogt

Met het Utrechts Sportakkoord gaan we realiseren, dat iedereen in Utrecht kan sporten en bewegen. Tijdens de sessie waar het speerpunt inclusief en sporten en bewegen centraal staat wordt besproken welke ideeën er zijn en wat samen opgepakt zou kunnen worden. Bij inclusief sporten gaat dan over: bekendheid sporten en bewegen, versterken van de verbinding sport, zorg en welzijn, bekendheid financiële regelingen.

28. Verbinden van zorg, sport en welzijn

Annemiek Haak

Kenniscentrum Sport

Sporten en bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een beperking, loopt de sport- en beweegdeelname aanzienlijk achter. Hoe kun je als vereniging/bestuurder/zorg- en welzijnsprofessional deze doelgroep betrekken bij het sport- en beweegaanbod? In deze interactieve sessie wordt ingegaan op het belang van samenwerking tussen de sectoren zorg, sport en welzijn en hoe dit de kwetsbare groeperingen in beweging kan brengen.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/AnnemiekHaak.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/10/29Bram-berkien.jpg
29. In vijf thema’s naar sterkere sportfoto’s

Bram Berkien

active lifestyle fotograaf

Fotografie draait om meer dan alleen techniek: in deze interactieve sessie worden fotografen die de basis al onder de knie hebben uitgedaagd hun sportfoto’s naar een hoger niveau te tillen. Aan de hand van vijf thema’s die samen besproken worden, wordt stilgestaan bij bijvoorbeeld het vangen van het perfecte moment, een verhaal vertellen met je foto’s en licht gebruiken om je foto net iets magischer te maken.

sessie is van 20-21:30 uur

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2018/12/balk.png

@copyright SportUtrecht 2021

Top