Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Categories_to_Tags has a deprecated constructor in /home/sportutre/domains/sportutrecht.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcat2tag-importer/wpcat2tag-importer.php on line 31
Sport en Coronavirus – www.sportutrecht.nl
 

Informatie over CORONAVIRUS in relatie tot SPORT

Op deze pagina vindt u de laatste informatie over het Coronavirus en sport in Utrecht. Wij volgen nauwlettend de ontwikkelingen bij de gemeente Utrecht, de GGD Regio Utrecht, Rijksoverheid, NOC*NSF en het RIVM. Indien er nieuws is, zullen wij dat op deze pagina ook publiceren. Mochten er vragen zijn dan kunt u telefonisch contact opnemen met uw contactpersoon bij SportUtrecht dan wel gebruik maken van het hiervoor speciaal geopende mailadres:
inlichtingen@sportutrecht.nl

28 maart 2020Wij staan voor jou klaar!

Ook in deze onzekere tijden, willen wij jullie zo goed mogelijk ter zijde staan. Laat ons weten wat er speelt en tegen welke zaken jullie aanlopen. Bel of mail ons. Alleen op die manier kunnen wij deze geluiden laten horen en samen met organisaties als Gemeente Utrecht, NOC*NSF, VSG ons maximaal inspannen om jullie zo goed mogelijk door de coronacrisis heen te helpen.   

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/03/Utrecht-blijft-in-beweging-bericht-1-e1585406202468.png

De komende tijd kun je van ons verwachten: 

 • Alternatief aanbod van sportactiviteiten op Utrecht blijft in beweging. 
 • Online spreekuur voor sportclubs en –verenigingen. 
 • Veel informatie over steun en compensatiemogelijkheden (landelijk en lokaal).
 • Hulp indien gewenst bij het aanvragen van compensatieregelingen. 
 • Luisterend oor. 
 • Verbinden van partijen om kennis te delen of juist in deze tijd elkaar te helpen. 
 • Etc. 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief. Heb je nog niet aangemeld? Schrijf je hier dan in 

Maatregelen in relatie tot de sport n.a.v. de persconferentie 31 MAART 2020

TOT 29 APRIL:
Alle sportclubs, sportvoorzieningen, scholen en BSO's zijn dicht met uitzondering voor de kinderen van ouders met vitale beroepen.
Er vinden geen georganiseerde sportactiviteiten plaats, ook niet in de openbare ruimte. Dit betekent dat de activiteiten van onze buurtsportcoaches en de lessen van de Fietsmeesters allemaal zijn afgelast.
Sporten in de openbare ruimte is toegestaan in een groep van maximaal 3 personen waarbij de 1,5 meter afstand in acht genomen dient te worden.
Bovenstaande wordt gehandhaafd eventueel met geldboetes.
Voor de topsport wordt geen uitzondering gemaakt en gelden ook bovenstaande maatregelen.
Voor de topsport wordt geen uitzondering gemaakt en gelden ook bovenstaande maatregelen.
De bekende voorzorgsmaatregelen blijven van kracht: Was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen. Blijf thuis en houd als je naar buiten gaat minimaal 1,5 meter afstand.
Uiterlijk begin april wordt bekend hoe we met deze maatregelen omgaan na 6 april.
TOT 1 Juni:
Samenkomsten zijn tot 1 juni verboden waaronder voor de sport vallend: congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien.

Klik hier voor het volledig overzicht van maatregelen inclusief de vragen en antwoorden.

Landelijke en lokale compensatieregelingen voor de sport

Op dit moment zijn er diverse compensatieregelingen in de maak dan wel al in werking getreden zowel landelijk als op lokaal niveau. 

Lokaal: Gemeente Utrecht
 1. Uitstel van betaling
 2. Huur accommodaties
 3. Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)
 4. Tijdelijke lening voor bedrijfskapitaal sportaanbieders (zelfstandig ondernemer)
 5. Gesubsidieerde events
Landelijk: compensatieregelingen
 1. Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (voorheen Noodloket) voor vaste lasten
 2. Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW– UWV)
 3. CoronanoodfondsSport  (NOC*NSF)
Andere mogelijkheden om tijdelijk financiële ruimte te creëren
 1. Uitstel aflossingsverplichtingen banken en Stichting Waarborgfonds Sport.
 2. Stopzetten van vrijwilligersbijdragen door de club zelf
 3. Bijzonder uitstel van betaling > Belastingdienst

Vraag & Antwoord

Naar aanleiding van de uitbreiding van de verspreiding van het virus zijn er vragen bij sportaanbieders en organisatoren over de gevolgen hiervan voor de sportactiviteiten in Nederland. Staat uw vraag er niet bij?  Mail deze dan  naar Inlichtingen@sportutrecht.nl en we komen er z.sm. op terug. 

Leden vragen hun contributie terug (korting op de contributie), hoe kan ik daar mee omgaan?

De inning van de contributie bij de leden mag gewoon doorlopen. Ook als is de sportclub dicht voor sporten of trainingen. Een vereniging kan wel zelf beslissen dat ze stoppen met het innen van de contributie, uit coulance of omdat er geen activiteiten plaatsvinden. Het kan ook zo zijn dat de club in overleg met de leden stopt met het innen van de contributie. Dat is mogelijk, maar dit besluit zal meestal door de alv genomen moeten worden.  

Strikt genomen is verlaging van de contributie in het belang van de leden en niet van de club. De continuïteit van de vereniging kan in groot gevaar komen als veel leden hun contributie willen terugvorderen. Advies is om, als je de 2e termijn nog moet incasseren, een brief mee te sturen of op een andere manier transparant zijn over dat je als club de contributies hard nodig hebt momenteel. 

Onze inkomsten zijn volledig weggevallen. Dit seizoen lopen we dat verlies niet meer in. Hoe gaat de gemeente ondersteuning verlenen naast het bedrag van € 4.000,- euro?

Gemeente zal de overige kosten vooralsnog niet vergoeden/ dan wel gaten dekken als deze ontstaan. Afwachten blijft ook wat het noodfonds van NOC*NSF gaat betekenen. Wij zijn (i.s.m. de Gemeente Utrecht) bezig om hier meer inzicht in te krijgen voor wie en op welke wijze dit ingezet gaat worden. Wel is het goed om inzichtelijk te maken welke kosten nog gemaakt worden en welke inkomsten uitblijven om zo tot een overall beeld te komen en te bepalen welke vervolgacties mogelijk zijn: 

 • Uitstel van betaling voor gemeentelijke facturen tot 180 dagen. 
 • Bij de meeste banken is ook uitstel van betaling mogelijk op eventuele aflossingsbedragen van een uitstaande lening.   
Wat is de het financiële advies m.b.t. reeds voltooide betalingen voor activiteiten die gecanceld moeten worden?
 •  Heb je een gemeentelijke subsidie, dan is het waarschijnlijk dat de reeds gemaakte kosten verantwoord kunnen worden in de verleende subsidie. Neem contact op met je accountmanager. 
 • Wanneer activiteiten zijn afgelast door corona maar zonder subsidieaanvraag dan worden de kosten niet vergoed door de gemeente. Je kunt wel een beroep doen op de maatregel TSOG (noodloket) waarbij je eenmalig 4.000 ,– kunt aanvragen om de vaste lasten te kunnen betalen. Dit kan mogelijk nog aangevuld worden met andere maatregelen maar daar wordt nog aan gewerkt en is nu dus onzeker. 
Hoe krijgen verenigingen nu hun begroting rond m.b.t. sponsoren? We vinden het lastig om bedrijven nu te benaderen in deze tijd.

Het advies is om nu de bestaande relaties goed te onderhouden. Niet vragen om sponsorgelden, maar ze betrekken bij wat er nu gebeurt in de club en hoe hard dit jullie raakt. Als alles weer ‘normaal’ is, kun je gaan oogsten op basis van goede relaties.  

Wij hebben als club contractafspraken met trainers/zzp-ers. Van welke noodmaatregelen kunnen wij gebruik maken? Hoe gaan we hier mee om?

Er zijn een paar maatregelen waar je mogelijk (afhankelijk van de grootte van de club) een beroep op kunt doen: 

 • NOWmaatregel: Deze maatregel is bedoeld om werk te behouden. Kijk voor meer informatie bij lokale en landelijke maatregelen op deze pagina.  
 • TOZO voor ZZP, een versoepelde regeling van de bijstand die door de trainer snel aan te vragen is.  
 • De vrijwilligersvergoeding mocht je die toepassen, dan kun je daar onmiddellijk mee stoppen als er geen werkzaamheden tegenover staan. Bedenk wel dat je met dezelfde vrijwilligers straks weer hard aan de bak moet om de club weer ’op te bouwen’ 
Hoe zit het met de betaling van tennisscholen?

Een Tennisschool is een sportonderneming die ook aanspraak kan maken op de landelijke regeling NOW (personeelslasten) en de TOGS (€ 4.000,- voor de vaste lasten). Verder is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan samen te kijken hoe je met elkaar hieruit komt (solidair zijn met elkaar). 

Hoe bereik je de oudere leden die geen gebruik maken van social media?
Meeste ouderen hebben wel email en internet. Het advies is om zeker in de communicatie aandacht te  blijven besteden aan updates via email, newsbrieven en de eigen website  Dus niet alleen FB en instagram inzetten.   

TIP

Corona heeft veel gevolgen voor sportverenigingen. Maar waar moet je als club dan aan denken? Deze checklist van NOC*NSF brengt alle aandachtspunten in kaart en helpt je op weg.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2018/12/balk.png

@copyright SportUtrecht 2018

Top