BMX-erSietse van Berkel

Mijn naam is Sietse van Berkel. Ik ben een professioneel BMX freestyle flatland rijder. Ik heb mij gespecialiseerd op BMX Freestyle flatland, waarbij tricks op een vlakke vloer worden uitgevoerd zonder gebruik te maken van obstakels. Een soort breakdance op een BMX fiets. Bij BMX freestyle gaat het niet om zo hard mogelijk een parcours afleggen, maar om het doen van trucjes en stunts. Creativiteit, moeilijkheid, doorzettingsvermogen, trial en error, zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Soms komt het voor dat ik maanden op een trucje oefen, die slechts een paar seconden duurt.

Als professioneel BMX rijder reis ik over de wereld voor wedstrijden. Zo ben ik huidig en meervoudig NL-kampioen en ben ik in 2018 wereldkampioen ‘Master of creativity’ geworden. Daarbij geef ik met mijn BMX-team ‘Act BMX’ shows en workshops in binnen- en buitenland op allerlei gelegenheden. Naast dit alles ben ik dagelijks op zoek naar nieuwe truukjes, die ik op verschillende plekken in Utrecht uitprobeer en train.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/05/Sietse2b.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Djoke-van-Marum.jpg

Rolstoeltennis en paravolleyDjoke van Marum

Mijn naam is Djoke van Marum. Op 26-jarige leeftijd heb ik na een operatie en later na een infuus CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) gekregen in mijn rechterbeen en linkerarm. Dit betekent dat ik een spalk voor mijn arm en been draag en dat ik veel gebruik maak van een rolstoel. Ik deed al veel aan sport: waterpolo, volleybal en tennis. En nadat ik CRPS kreeg, werd mijn sport rolstoeltennis en paravolley.  

Vanaf 1992 heb ik in het Nederlands Dames Paravolleyteam gespeeld. Met het team ben ik 4 keer Wereldkampioen en 7 keer Europees Kampioen geworden. Daarnaast hebben we nog veel andere prijzen gewonnen. Ik ben naar vier Paralympische Spelen geweest. In Athene haalden we zilver, in Beijing brons, in London de vierde plaats en in Rio werden we zesde.  

In 2018 op het WK heb ik na 333 interlands afscheid genomen van het Nederlands team. Ik kreeg de gouden bondspeld van de Nevobo. Ik volleybal nog steeds bij VV Allvo. En daarnaast heb ik een nieuwe passie gevonden: paratriatlon (zwemmen, fietsen en wheelen). Verder doe ik aan kracht- en fitnesstraining, atletiek en rolstoeltennis.  

In het dagelijkse leven werk ik als leerkracht bij Koninklijke Visio. Ik geef volwassen mensen met een visuele en verstandelijke beperking o.a. braille-les en computertraining met hulpmiddelen. 

RugbyElke van Meer

Sport speelde altijd al een grote rol in mijn leven. Ik deed aan turnen, paardrijden, hardlopen, skaten en ik was altijd buiten te vinden om te spelen met de buurtkinderen. Naast het samen sporten en spelen vond ik het ook erg leuk om andere kinderen nieuwe vaardigheden te leren. Zo organiseerde ik o.a. skate trainingen op het plaatselijke pleintje en gaf ik turnles bij de turnclub. 

In het twee jaar van het CIOS maakte ik kennis met de rugby sport. We kregen een clinic van een oud Nederlands teamspeler en ik wist het meteen. Ik ga op rugby! Mijn turn achtergrond bleek een goede basis toen ik begon met rugbyen en al snel werd ik ontdekt. Inmiddels heb ik meerdere EK’s gespeeld, vrienden voor het leven gemaakt, stond ik op het eerste WK rugby voor vrouwen, heb ik vele prijzen gewonnen op verschillende toernooien en ben ik afgelopen jaar genomineerd voor speelster van het jaar. 

Rugby heeft mijn ook belangrijke kernwaarden meegegeven zoals: respect, discipline en kameraadschap. Kernwaarden en vaardigheden die ook aan bod komen in mijn lessen als docent bewegingsonderwijs die kinderen hun hele leven lang kunnen gebruiken. 

Meer weten? Ik kom graag langs! 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Elke-vanmeer.jpg

Voetbal Helene Heemskerk

Ik begon op 10-jarige leeftijd met voetbal bij SV Zevenhoven naar aanleiding van het schoolvoetbaltoernooi. Al snel werd ik geselecteerd voor de selecties van de KNVB en ging ik bij de jongens voetballen om me beter te kunnen ontwikkelen. Tot en met 18 jaar speelde ik met de jongens en doorliep ik alle jeugdselecties (o15/o17/o19) van het Nederlands Elftal met als hoogtepunt het behalen van de halve finale op het Europees Kampioenschap o19 in Macedonië. Na dit fantastische avontuur maakte ik de overstap naar FC Utrecht en ik heb daar 3,5 jaar met ongelooflijk veel plezier gespeeld. Helaas ging de vrouwentak van FC Utrecht in januari 2014 failliet en maakte ik per direct de overstap naar ADO Den Haag. Daar speelde ik wederom 3,5 jaar met als hoogtepunt het winnen van de KNVB Beker. In 2017 zette ik een punt achter mijn topsportcarrière om me te richten op mijn maatschappelijke carrière. Echter ben ik nog steeds actief in de topsport, nu als Talent Coach van het KNVB Meisjes onder 13 team, om talentvolle meiden op te leiden voor de toekomst. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Heleneheemskerk.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/joskaleconte2.jpg

Skeleton Joska le Conté

Ik heb in het verleden verschillende sporten gedaan: schaatsen, turnen, korfbal, tennis. Op twaalfjarige leeftijd heb ik ervoor gekozen om verder te gaan in de atletiek, waar ik al op mijn zevende mee begonnen was. In het begin focuste ik op de meerkamp, maar toen ik oud genoeg was voor het onderdeel polsstokhoogspringen, werd dit mijn specialisatie. Hiermee ben ik verschillende keren Nederlands kampioen geworden bij de junioren. Toen ik in 2006 in aanraking kwam met skeleton tijdens een scouting cup in Harderwijk voor zowel skeleton als bobslee, ben ik overgestapt naar de skeleton sport. Voor skeleton is ook sprinttraining benodigd, dus atletiek is hiervoor de perfecte basis. 

Het eerste jaar ben ik begonnen in de Europacup. Een jaar later ging ik een stapje hoger richting de Intercontinentalcup. En met de resultaten die ik hier behaalde kwalificeerde ik me voor de World Cup. Mijn beste prestaties zijn een 5e plaats op het EK, een vijfde plek op het WK junioren en twee keer een 7e plaats in de World Cup. 

Na het seizoen 2017/2018 ben ik gestopt als topsporter, maar gestart als coach in het skeleton. Met veel plezier coach ik nu een internationaal team.   

WaterpoloMarloes Nijhuis

Op mijn zevende volgde ik samen met mijn zus mijn eerste waterpolo training bij Z&PC Heidelberg in Borne, een dorpje in Twente. Dit was het begin van een mooie waterpolo carrière met heel veel mooie momenten, maar ook teleurstellingen. Op mijn 12e werd ik geselecteerd voor Jong Oranje, een grote eer. Ik kon het mij niet voorstellen dat ik ooit aan een internationaal toernooi mee zou mogen doen, niets was minder waar. Na meerdere EJK’s en WJK’s te hebben gespeeld en medailles te hebben gewonnen werd ik op mijn 18e uitgenodigd voor de A-selectie. Mijn eerste echte grote toernooi met de senioren speelde ik in 2010, het Europees kampioenschap in Zagreb. We wonnen een bronzen medaille. Na dit toernooi volgden nog meer grote toernooien en ook verschillende medailles. Daarnaast had ik natuurlijk ook een olympische droom, helaas is die droom nooit uitgekomen. Hoe dichtbij we ook waren… de wedstrijd die we moesten winnen voor kwalificatie verloren we nipt… een enorme teleurstelling, maar ook dit hoort bij topsport. 

In mei 2019 besloot ik, na 10 jaar onderdeel te zijn geweest van het Nederlands dames waterpoloteam, te stoppen met topsport. Uiteraard stop ik niet volledig met waterpolo, ik speel nog in Gouda bij GZC DONK, de club waarmee we afgelopen jaar landskampioen zijn geworden.  

 Naast mijn drukke waterpolo leven heb ik heel erg hard mijn best gedaan voor de studie SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) en gelukkig is inmiddels het einde in zicht. Naast dat ik heel veel energie krijg van waterpolo, krijg ik dat ook van het werken met kinderen en jeugdigen. Ik vind het leuk om ze te motiveren, naar ze te luisteren en mijn verhaal met ze te delen. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Marloes-1.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Renee-vanlaarhoven.jpg

HockeyRenee van Laarhoven

Mijn naam is Renee van Laarhoven, 21 jaar en hockeyster van het Nederlands elftal en SV Kampong dames 1. Als klein meisje van 4 stond ik al elke dag op het veld met bal en stick gedreven door één grote droom; uitkomen voor het Nederlands hockeyelftal. In de jeugd van Tilburg begon mijn droom langzaam werkelijkheid te worden toen ik voor het eerst op 15-jarige leeftijd het oranje tenue aan mocht trekken bij Nederlands team onder de 16 jaar. Na alle jeugdselecties doorlopen te hebben en meerdere tegenslagen overwonnen te hebben werd op 17 November 2018 mijn droom écht werkelijkheid toen ik mijn debuut mocht maken op de Champions Trophy in Changzhou (China). Niet alleen speelde ik daar mijn eerste interlands op het hoogste niveau, ook mocht ik voor het eerst bij de senioren de gouden medaille om mijn nek hangen. Inmiddels begin ik aan mijn vijfde seizoen bij SV Kampong in de hoofdklasse, waar ik er alles aan doe om mezelf zo optimaal mogelijk te blijven ontwikkelen om mijn volgende ultieme droom werkelijkheid te kunnen laten worden: meedoen aan de Olympische Spelen.  

Foto: Willem Vernes

Wielrennen Roos Hoogeboom

Mijn sportcarrière begon met Wintertriathlon. De eerste wintertriathlon won ik meteen. Vervolgens werd ik 2 maal Nederlands Kampioen Wintertriathlon (in 2013 en 2014) en won ik de Carvalho Winter series (een klassement over wedstrijden in NL en Duitsland (Inzell)). 

Omdat ik vooral sterk was op de fiets, besloot ik te focussen op het wielrennen. Ik ben dus pas op mijn 29e mee begonnen. Ik vond het leuk en blonk vooral uit in heuvelachtig terrein. In 2014 eindigde ik in de top tien in Tsjechische rittenkoers Tour de Feminin.

In 2016 reed ik mijn eerste Giro Rosa, in dienst van de Spaanse UCI-ploeg Bizkaia-Durango. De Giro Rosa is een tiendaagse etappekoers in Italië. In de Copa de España (Spaanse topcompetitie) werd ik vierde in het eindklassement. In de grote koersen werk ik voor de kopvrouwen. Soms kan ik voor eigen succes gaan. Recent heeft ik 2 top-15 klasseringen in een UCI-koers behaald en stond ik op het podium in de Volta Limburg Classic.

Momenteel ben ik profwielrenster bij de Nederlandse UCI-Ploeg Biehler Pro Cycling. Ik maak de jonge rensters wegwijs op het hoogste niveau. Ook had ik persoonlijk succes, dit seizoen, met een 7e plaats in een etappe van Vuelta Burgos en won ik de prijs van de de strijdlust in de WorldTour race Emakumeen Bira. 

Foto’s: Petra ter Veer 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/roos-hoogeboom.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Shareen-Richardson.2.jpg

Judo Shareen Richardson

Hoi, ik ben Shareen Richardson en kom uit Amersfoort. Ik begon met judo op mijn 7e, omdat mijn vader het belangrijk vond dat zijn dochter zich kon verdedigen. Wat begon als een hobby werd een passie. En mijn passie werd uiteindelijk topsport, toen ik op 16-jarige leeftijd mijn eerste Nederlandse titel behaalde. Dit was het begin van mijn internationale judo carrière. Diverse (inter)nationale medailles zorgde ervoor, dat ik bij de top hoorde van Nederland. Dit resulteerde o.a. in 5 Nederlandse titels in twee verschillende gewichtsklassen en benoeming van sportvrouw van het jaar in Amersfoort. Op mijn 28e vond ik dat het tijd werd om me te richten op een maatschappelijke functie. Nu werk ik als vitaliteitscoach en help ik mensen op basis van voeding, beweging en ontspanning om tot de juiste mindset te komen. Dat laatste heb ik voornamelijk geleerd, tijdens mijn topsportcarrière. In 2018 heb ik meegedaan met de wereldkampioenschappen veteranen in Mexico en heb ik mijzelf kunnen bekronen met de wereldtitel. Al met al kijk ik terug op een leuke en mooie periode. De liefde voor judo zal nooit vergaan. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Sylke-haverkorn.jpg

Rugby Sylke Haverkorn

Ik maakte sinds 2007 deel uit van de basis selectie van het Nederlands dames rugbyteam, heb zeven EK’s op mijn naam staan en behoor tot de top 14 van de wereld. Van 2012 tot en met 2016 ben ik in de lotto ereklasse (hoogste klasse) landskampioen geworden met RUS (Rugbyende Utrechtse studenten). Ook heb ik deel uitgemaakt van de olympische 7’s selectie in 2011. Op dit moment ben ik gestopt met rugbyen door een knieblessure.  

Mijn liefde voor mijn mooie sport draag ik nu uit als trainer & coach voor zowel de rugby variant 15’s als 7’s. Ik ben als coach net zo fanatiek als speelsters en kan hier helemaal mijn ei in kwijt. Momenteel ben ik:  

Bondscoach Nederlands dames rugby 15’s team  

2019-heden Bondscoach Turkse dames rugby 7’s team  

2019-heden Hoofdcoach RUS (Ereklasse dames)  

2016-heden Voorwaartse coach RC DIOK (Ereklasse mannen)  

2017-2019 In het dagelijkse leven werk ik als Beweegmakelaar specialist jeugd en adviseur topsport & talentontwikkeling bij Sport Utrecht.  

Hoogtepunten:  

Uitgeroepen tot beste rugby speelster van heel Nederland 2015  

Landskampioen als speelster met RUS in 2012,2013,2014,2015 & 2016  

Landskampioen als coach met de mannen van RC DIOK seizoen 2018/2019 

WaterpoloLaura Aarts

Mijn naam is Laura Aarts (24). Ik ben altijd al een groot sportfanaat geweest. Ik ben op jonge leeftijd begonnen met judo en voetbal en op mijn 11e ben ik overgestapt naar waterpolo. Door mijn ervaring als keeper in het voetbal bleek ik ook veel talent te hebben om te keepen in het water.

Toen ik 13 was werd ik uitgenodigd voor Jong Oranje en vervolgens speelde ik al snel EJK’s en WJK’s. Na mijn eindexamen van de middelbare school ben ik in Utrecht gaan wonen om fulltime te trainen en spelen met het Nederlands seniorenteam. Op mijn 19e maakte ik mijn debuut op het WK in Kazan, dat bekroond werd met een zilveren medaille. Om nog meer te groeien ben ik in beste waterpololand ter wereld Hongarije gaan spelen. Dit was een onwijs mooie ervaring. In de drie jaar dat ik daar heb gespeeld heb ik veel geleerd, overwonnen en gewonnen, zowel in de sport als op persoonlijk vlak. Naast het winnen van medailles op EK’s, WK’s, internationale beker- en landskampioenschappen werd ik in 2018 uitgeroepen tot beste keepster van Europa en van de wereld.

Na deze korte, maar zeker succesvolle carrière heb ik ervoor gekozen om te stoppen met topsport. Nu studeer ik Fysiotherapie op de Hogeschool in Utrecht en wil ik kinderen inspireren, coachen en motiveren in hun weg naar succes!

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/10/ActieLaura.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/04/Belle-de-Gast-actiefoto.jpg

WielrennenBelle de Gast

Mijn professionele wielercarrière begon bij de Utrechtse Studenten Wielrenverenging met een rondje fietsen op de Utrechtse Heuvelrug en een koffie of een biertje op het terras.  Een ‘gezellig’ rondje toeren werd steeds professioneler en serieuzer. Na een jaartje won ik mijn eerste wedstrijden en nog een jaar later kreeg ik een contract en de kans om mezelf verder te ontwikkelen binnen een professionele ploeg!

Binnen korte tijd reed ik, door een combinatie van discipline, ambitie en passie wedstrijden op World Tour niveau. Met letterlijk vallen en opstaan heb ik me dankzij een mooie ploeg, fantastische ploeggenoten en professionele begeleiding ontwikkeld van amateur wielrenster naar een professionele atleet!

Ik rij momenteel wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold race. Meestal als knecht ter ondersteuning van de kopvrouwen, maar soms kan ik ook voor mijn eigen kansen gaan. In mijn relatief korte carrière heb ik met de ploeg mooie overwinningen behaald; de overwinning van het Nederlands kampioenschap (2019) en verschillende podiumplaatsen in World Tour wedstrijden. Zelf won ik de Volta Limburg Classic. Het is een leerzaam en waardevol proces: toewerken naar doelen, creëren van veerkracht en omgaan met teleurstellingen.

Ik combineer mijn sportcarrière met een baan als fysiotherapeut. Het vergt een behoorlijke planning, maar het vult elkaar heel mooi aan. Daarnaast zet ik me vanuit passie voor sport en gezondheid  in voor een vitalere en gezondere maatschappij: mensen inspireren en coachen naar een gezondere leefstijl, persoonlijke doelen realiseren en hierbij ondersteunen bij eventuele tegenslagen.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2018/12/balk.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top