ShorttrackerSietse van Berkel

Mijn naam is Sietse Van Berkel. Ik ben een professioneel BMX freestyle flatland rijder. Ik heb mij gespecialiseerd op BMX Freestyle flatland, waarbij tricks op een vlakke vloer worden uitgevoerd zonder gebruik te maken van obstakels. Een soort breakdance op een BMX fiets.  Bij BMX freestyle gaat het niet om zo hard mogelijk een parcours afleggen, maar om het doen van truukjes en stunts. Creativiteit, moeilijkheid, doorzettingsvermogen, trial en error, zijn een belangrijk onderdeel hiervan. Soms komt het voor dat ik maanden op een trucje oefen, die slechts een paar seconden duurt.

 

Als professioneel BMX rijder reis ik over de wereld voor wedstrijden. Zo ben ik huidig en meervoudig NL-kampioen en ben ik in 2018 wereldkampioen ‘Master of creativity’ geworden. Daarbij geef ik met mijn BMX-team ‘Act BMX’ shows en workshops in binnen- en buitenland op allerlei gelegenheden. Naast dit alles ben ik dagelijks op zoek naar nieuwe truukjes, die ik op verschillende plekken in Utrecht uitprobeer en train. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/05/Sietse2b.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/bram-steenaart2.jpg

ShorttrackerBram Steenaart

Ik ben Bram Steenaart, 19 jaar, student Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en shorttracker in het Nederlands Team. Toen ik 8 jaar was begon ik met shorttrack.  

Bij shorttrack gaat het erom wie er als eerst over de finish komt, niet om wie de snelste tijd heeft. Je racet dus echt tegen elkaar en dit zorgt ervoor dat er veel wordt ingehaald, wat de sport heel spectaculair maakt. Voor shorttrack heb je kracht, snelheid, techniek en tactisch inzicht nodig, deze combinatie maakt het voor mij zo uitdagend en leuk! De 500 meter, 1000 meter en 1500 meter zijn de individuele afstanden. De relay (3000 meter voor de vrouwen en 5000 meter voor de mannen) is het teamonderdeel. Ook is er tegenwoordig de mixed relay, 2 kilometer met teams bestaande uit 2 vrouwen en 2 mannen. De topsnelheid van shorttrackers is soms wel 50km/u, en dat terwijl je met 3 tot 8 personen tegelijk in de baan rijdt. 

In 2018 wonnen we brons op de relay op het WK junioren in Polen, in 2019 wonnen we zilver op de relay op het WK junioren in Canada! Op het Nederlands Kampioenschap 2019 senioren won ik brons op de 500m, op het (officieuze) EK-junioren 2019 won ik de 1000m en werd ik 2e in het eindklassement (net als in 2017). Ook werden we in zowel 2018 als 2019 (officieus) Europees Kampioen junioren op de relay! 

Rolstoeltennis en paravolleyDjoke van Marum

Mijn naam is Djoke van Marum. Op 26-jarige leeftijd heb ik na een operatie en later na een infuus CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) gekregen in mijn rechterbeen en linkerarm. Dit betekent dat ik een spalk voor mijn arm en been draag en dat ik veel gebruik maak van een rolstoel. Ik deed al veel aan sport: waterpolo, volleybal en tennis. En nadat ik CRPS kreeg, werd mijn sport rolstoeltennis en paravolley.  

Vanaf 1992 heb ik in het Nederlands Dames Paravolleyteam gespeeld. Met het team ben ik 4 keer Wereldkampioen en 7 keer Europees Kampioen geworden. Daarnaast hebben we nog veel andere prijzen gewonnen. Ik ben naar vier Paralympische Spelen geweest. In Athene haalden we zilver, in Beijing brons, in London de vierde plaats en in Rio werden we zesde.  

In 2018 op het WK heb ik na 333 interlands afscheid genomen van het Nederlands team. Ik kreeg de gouden bondspeld van de Nevobo. Ik volleybal nog steeds bij VV Allvo. En daarnaast heb ik een nieuwe passie gevonden: paratriatlon (zwemmen, fietsen en wheelen). Verder doe ik aan kracht- en fitnesstraining, atletiek en rolstoeltennis.  

In het dagelijkse leven werk ik als leerkracht bij Koninklijke Visio. Ik geef volwassen mensen met een visuele en verstandelijke beperking o.a. braille-les en computertraining met hulpmiddelen. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Djoke-van-Marum.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Elke-vanmeer.jpg

RugbyElke van Meer

Sport speelde altijd al een grote rol in mijn leven. Ik deed aan turnen, paardrijden, hardlopen, skaten en ik was altijd buiten te vinden om te spelen met de buurtkinderen. Naast het samen sporten en spelen vond ik het ook erg leuk om andere kinderen nieuwe vaardigheden te leren. Zo organiseerde ik o.a. skate trainingen op het plaatselijke pleintje en gaf ik turnles bij de turnclub. 

In het twee jaar van het CIOS maakte ik kennis met de rugby sport. We kregen een clinic van een oud Nederlands teamspeler en ik wist het meteen. Ik ga op rugby! Mijn turn achtergrond bleek een goede basis toen ik begon met rugbyen en al snel werd ik ontdekt. Inmiddels heb ik meerdere EK’s gespeeld, vrienden voor het leven gemaakt, stond ik op het eerste WK rugby voor vrouwen, heb ik vele prijzen gewonnen op verschillende toernooien en ben ik afgelopen jaar genomineerd voor speelster van het jaar. 

Rugby heeft mijn ook belangrijke kernwaarden meegegeven zoals: respect, discipline en kameraadschap. Kernwaarden en vaardigheden die ook aan bod komen in mijn lessen als docent bewegingsonderwijs die kinderen hun hele leven lang kunnen gebruiken. 

Meer weten? Ik kom graag langs! 

InlinehockeyGerwin Elesen

Mijn naam is Gerwin Elesen en ben 48 jaar oud. In 1999 ben ik gestopt met topsport (ik speelde op semi-professionele basis inlinehockey in de Duitse Bundesliga ). In 2005 werd ik gevraagd door de Nederlandse-inlinehockeybond om bondscoach te worden van het Nederlands-team. Dit team speelt jaarlijks een EK. Bondscoach zijn in Nederland is nog steeds een erebaan. 

Dat jaar maakte de bond een nieuwe doorstart. Ik begon aan de klus met 30 spelers en een materiaal-man. Vanuit deze positie ben ik als Algemeen- Manager gaan bouwen aan de organisatie. Het team bouwden we uit tot een geoliede machine. 

Al deze prestaties gingen niet onopgemerkt voorbij. 1 juni 2009 zocht de vereniging Uedesheim Chiefs (team speelt in de 1e Bundesliga in Duitsland) contact met mij. Ze vroegen mij of ik trainer/coach wilde worden bij de club. Vanaf juni 2009 ging ik drie avonden per week naar Uedesheim. In het weekend speelden we natuurlijk ook altijd een wedstrijd.  

Ik ben daar gestopt eind september 2011 (einde seizoen), maar mijn interesse in het begeleiden van sport en mensen blijft natuurlijk staan boven alles. Daarom vind ik het leuk om mijn kennis en ervaring over te dragen aan anderen en zodoende heb ik me aangesloten bij project, “Toppers voor Toppers“. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Heleneheemskerk.jpg

Voetbal Helene Heemskerk

Ik begon op 10-jarige leeftijd met voetbal bij SV Zevenhoven naar aanleiding van het schoolvoetbaltoernooi. Al snel werd ik geselecteerd voor de selecties van de KNVB en ging ik bij de jongens voetballen om me beter te kunnen ontwikkelen. Tot en met 18 jaar speelde ik met de jongens en doorliep ik alle jeugdselecties (o15/o17/o19) van het Nederlands Elftal met als hoogtepunt het behalen van de halve finale op het Europees Kampioenschap o19 in Macedonië. Na dit fantastische avontuur maakte ik de overstap naar FC Utrecht en ik heb daar 3,5 jaar met ongelooflijk veel plezier gespeeld. Helaas ging de vrouwentak van FC Utrecht in januari 2014 failliet en maakte ik per direct de overstap naar ADO Den Haag. Daar speelde ik wederom 3,5 jaar met als hoogtepunt het winnen van de KNVB Beker. In 2017 zette ik een punt achter mijn topsportcarrière om me te richten op mijn maatschappelijke carrière. Echter ben ik nog steeds actief in de topsport, nu als Talent Coach van het KNVB Meisjes onder 13 team, om talentvolle meiden op te leiden voor de toekomst. 

Skeleton Joska Le Conté

Ik heb in het verleden verschillende sporten gedaan: schaatsen, turnen, korfbal, tennis. Op twaalfjarige leeftijd heb ik ervoor gekozen om verder te gaan in de atletiek, waar ik al op mijn zevende mee begonnen was. In het begin focuste ik op de meerkamp, maar toen ik oud genoeg was voor het onderdeel polsstokhoogspringen, werd dit mijn specialisatie. Hiermee ben ik verschillende keren Nederlands kampioen geworden bij de junioren. Toen ik in 2006 in aanraking kwam met skeleton tijdens een scouting cup in Harderwijk voor zowel skeleton als bobslee, ben ik overgestapt naar de skeleton sport. Voor skeleton is ook sprinttraining benodigd, dus atletiek is hiervoor de perfecte basis. 

Het eerste jaar ben ik begonnen in de Europacup. Een jaar later ging ik een stapje hoger richting de Intercontinentalcup. En met de resultaten die ik hier behaalde kwalificeerde ik me voor de World Cup. Mijn beste prestaties zijn een 5e plaats op het EK, een vijfde plek op het WK junioren en twee keer een 7e plaats in de World Cup. 

Na het seizoen 2017/2018 ben ik gestopt als topsporter, maar gestart als coach in het skeleton. Met veel plezier coach ik nu een internationaal team.   

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/joskaleconte2.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Kees-Jan-1.jpg

ZitskiënKees-Jan van der Klooster

Ik ben geboren in 1977 in Hulst. Het grootste deel van mijn leven woonde ik in Vlissingen. Na een technische opleiding en een kort uitstapje als metaalbewerker koos ik voor een commerciële opleiding en stroomde via MBO door naar HBO Marketing en communicatie.  

In maart 2001 kreeg mijn leven een drastische wending. Na een val met snowboarden in de Franse Alpen liep ik een dwarslaesie op, met als gevolg dat ik volledig verlamd raakte vanaf mijn middel. 

De jaren er na waren een ontdekkingstocht gedreven door een wil om weer vol in het leven te staan. Om mijn leven te herpakken moest ik mezelf opnieuw ontdekken en nieuwe uitdagingen aangaan. 

Ook op sportief vlak bleef ik niet stil zitten. De liefde voor de wintersport bleef bestaan en al snel had ik het zitskiën ontdekt. 

Tijdens de winter X Games won ik Goud en 2x Brons op het onderdeel zitski cross en in 2010 en 2014 nam ik voor Nederland deel aan de paralympische spelen.

In 2016 ben ik gestopt met topsport en zet ik mij met passie in voor de missie van mijn eigen onderneming K-J Projects, daarnaast ben ik ook vader en druk met mijn gezinsleven en 2 kinderen. 

WaterpoloMarloes Nijhuis

Op mijn zevende volgde ik samen met mijn zus mijn eerste waterpolo training bij Z&PC Heidelberg in Borne, een dorpje in Twente. Dit was het begin van een mooie waterpolo carrière met heel veel mooie momenten, maar ook teleurstellingen. Op mijn 12e werd ik geselecteerd voor Jong Oranje, een grote eer. Ik kon het mij niet voorstellen dat ik ooit aan een internationaal toernooi mee zou mogen doen, niets was minder waar. Na meerdere EJK’s en WJK’s te hebben gespeeld en medailles te hebben gewonnen werd ik op mijn 18e uitgenodigd voor de A-selectie. Mijn eerste echte grote toernooi met de senioren speelde ik in 2010, het Europees kampioenschap in Zagreb. We wonnen een bronzen medaille. Na dit toernooi volgden nog meer grote toernooien en ook verschillende medailles. Daarnaast had ik natuurlijk ook een olympische droom, helaas is die droom nooit uitgekomen. Hoe dichtbij we ook waren… de wedstrijd die we moesten winnen voor kwalificatie verloren we nipt… een enorme teleurstelling, maar ook dit hoort bij topsport. 

In mei 2019 besloot ik, na 10 jaar onderdeel te zijn geweest van het Nederlands dames waterpoloteam, te stoppen met topsport. Uiteraard stop ik niet volledig met waterpolo, ik speel nog in Gouda bij GZC DONK, de club waarmee we afgelopen jaar landskampioen zijn geworden.  

 Naast mijn drukke waterpolo leven heb ik heel erg hard mijn best gedaan voor de studie SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) en gelukkig is inmiddels het einde in zicht. Naast dat ik heel veel energie krijg van waterpolo, krijg ik dat ook van het werken met kinderen en jeugdigen. Ik vind het leuk om ze te motiveren, naar ze te luisteren en mijn verhaal met ze te delen. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Marloes-1.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Nico-blok2.jpg

TafeltennisNico Blok

Hoi, mijn naam is Nico en ik ben een toptafeltennisser en heb meegedaan aan de Paralympische Spelen van Sydney, Athene en Beijing. Ik heb sinds mijn geboorte een onbekende spierziekte. Door deze ziekte ben ik bijzonder dun. De globale kenmerken van mijn spierziekte zijn, dat ik weinig kracht en weinig conditie heb.  
Dit heeft mij er niet van weerhouden om op topniveau te tafeltennissen. Ik heb de bronzen medaille gewonnen tijdens de Spelen van Beijing en heb meerdere keren zilveren medailles gewonnen tijdens EK’s en WK’s. Ik behoorde jarenlang tot de top 10 van de wereld met als hoogste notering de 3de plek op de wereldranglijst in 2004.  
Ik beschouw mijn spierziekte als een stukje van mijzelf, iets wat mijn persoonlijkheid in belangrijke mate gevormd heeft, niet alleen lichamelijk, maar zeker ook geestelijk. 

HockeyRenee van Laarhoven

Mijn naam is Renee van Laarhoven, 21 jaar en hockeyster van het Nederlands elftal en SV Kampong dames 1. Als klein meisje van 4 stond ik al elke dag op het veld met bal en stick gedreven door één grote droom; uitkomen voor het Nederlands hockeyelftal. In de jeugd van Tilburg begon mijn droom langzaam werkelijkheid te worden toen ik voor het eerst op 15-jarige leeftijd het oranje tenue aan mocht trekken bij Nederlands team onder de 16 jaar. Na alle jeugdselecties doorlopen te hebben en meerdere tegenslagen overwonnen te hebben werd op 17 November 2018 mijn droom écht werkelijkheid toen ik mijn debuut mocht maken op de Champions Trophy in Changzhou (China). Niet alleen speelde ik daar mijn eerste interlands op het hoogste niveau, ook mocht ik voor het eerst bij de senioren de gouden medaille om mijn nek hangen. Inmiddels begin ik aan mijn vijfde seizoen bij SV Kampong in de hoofdklasse, waar ik er alles aan doe om mezelf zo optimaal mogelijk te blijven ontwikkelen om mijn volgende ultieme droom werkelijkheid te kunnen laten worden: meedoen aan de Olympische Spelen.  

Foto: Willem Vernes

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Renee-vanlaarhoven.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/roos-hoogeboom.jpg

Wielrennen Roos Hoogeboom

Mijn sportcarrière begon met Wintertriathlon. De eerste wintertriathlon won ik meteen. Vervolgens werd ik 2 maal Nederlands Kampioen Wintertriathlon (in 2013 en 2014) en won ik de Carvalho Winter series (een klassement over wedstrijden in NL en Duitsland (Inzell)). 

Omdat ik vooral sterk was op de fiets, besloot ik te focussen op het wielrennen. Ik ben dus pas op mijn 29e mee begonnen. Ik vond het leuk en blonk vooral uit in heuvelachtig terrein. In 2014 eindigde ik in de top tien in Tsjechische rittenkoers Tour de Feminin.

In 2016 reed ik mijn eerste Giro Rosa, in dienst van de Spaanse UCI-ploeg Bizkaia-Durango. De Giro Rosa is een tiendaagse etappekoers in Italië. In de Copa de España (Spaanse topcompetitie) werd ik vierde in het eindklassement. In de grote koersen werk ik voor de kopvrouwen. Soms kan ik voor eigen succes gaan. Recent heeft ik 2 top-15 klasseringen in een UCI-koers behaald en stond ik op het podium in de Volta Limburg Classic.

Momenteel ben ik profwielrenster bij de Nederlandse UCI-Ploeg Biehler Pro Cycling. Ik maak de jonge rensters wegwijs op het hoogste niveau. Ook had ik persoonlijk succes, dit seizoen, met een 7e plaats in een etappe van Vuelta Burgos en won ik de prijs van de de strijdlust in de WorldTour race Emakumeen Bira. 

Foto’s: Petra ter Veer 

Judo Shareen Richardson

Hoi, ik ben Shareen Richardson en kom uit Amersfoort. Ik begon met judo op mijn 7e, omdat mijn vader het belangrijk vond dat zijn dochter zich kon verdedigen. Wat begon als een hobby werd een passie. En mijn passie werd uiteindelijk topsport, toen ik op 16-jarige leeftijd mijn eerste Nederlandse titel behaalde. Dit was het begin van mijn internationale judo carrière. Diverse (inter)nationale medailles zorgde ervoor, dat ik bij de top hoorde van Nederland. Dit resulteerde o.a. in 5 Nederlandse titels in twee verschillende gewichtsklassen en benoeming van sportvrouw van het jaar in Amersfoort. Op mijn 28e vond ik dat het tijd werd om me te richten op een maatschappelijke functie. Nu werk ik als vitaliteitscoach en help ik mensen op basis van voeding, beweging en ontspanning om tot de juiste mindset te komen. Dat laatste heb ik voornamelijk geleerd, tijdens mijn topsportcarrière. In 2018 heb ik meegedaan met de wereldkampioenschappen veteranen in Mexico en heb ik mijzelf kunnen bekronen met de wereldtitel. Al met al kijk ik terug op een leuke en mooie periode. De liefde voor judo zal nooit vergaan. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Shareen-Richardson.2.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Skip-jay-boekhorst.jpg

DansSkip ‘Jay’ Boekhorst

Mijn naam is Skip ‘Jay’ Boekhorst (20), professioneel danser.  

Vechtsport was de eerste sport waarmee ik in aanraking ben gekomen. Vanaf baby af aan namen mijn ouders mij mee naar kempokampen. Later ben ik meer gaan dansen. Eerst een paar lessen voor plezier. Daarna werd mijn week rooster steeds voller met vaste lessen en trainingen. 

De grote podia, harde muziek, videoclips, het werken met artiesten, expressie van ‘self‘ en kunst. De keuze voor dans was niet altijd zo duidelijk. Sinds dat ik 12 jaar ben weet ik zelf dat ik echt iets met dans wil doen. Hoe meer ik ging trainen hoe meer ik kon bereiken. Dit heb ik ook gedaan. Steeds meer ben ik gegroeid en mijzelf blijven ontwikkelen. Uiteindelijk ben ik een dansopleiding gaan doen voor allround dansers. In deze tijd ben ik goed gaan beseffen dat veel mensen dansen onderschatten. Lange dagen, veel repeteren, het lichaam onderhouden en discipline maken een groot deel uit van dans. Absoluut een topsport.  

Natuurlijk ging en gaat mijn carrière niet altijd soepel, ook deze zit vol met tegenslagen. Rond mijn 13e kreeg ik de diagnose: hartproblemen. Na veel tijd en onderzoeken in het ziekenhuis hebben ze besloten een pacemaker te plaatsen. Revalidatie was nieuwe prioriteit geworden. Een paar jaar later ben ik super fit en heb ik meerdere gave goals bereikt. Ik heb opdrachten gedaan voor: Nike, 3FM awards, SBS6, X qlusive holland, ABN-AMRO World Tennis Tournament en Hunkemöller. Op geweldige plekken zoals: ZiggoDome, Ahoy en de RAI in Amsterdam. 

Ik zal zeker blijven streven naar meer! 

Rugby Sylke Haverkorn

Ik maakte sinds 2007 deel uit van de basis selectie van het Nederlands dames rugbyteam, heb zeven EK’s op mijn naam staan en behoor tot de top 14 van de wereld. Van 2012 tot en met 2016 ben ik in de lotto ereklasse (hoogste klasse) landskampioen geworden met RUS (Rugbyende Utrechtse studenten). Ook heb ik deel uitgemaakt van de olympische 7’s selectie in 2011. Op dit moment ben ik gestopt met rugbyen door een knieblessure.  

Mijn liefde voor mijn mooie sport draag ik nu uit als trainer & coach voor zowel de rugby variant 15’s als 7’s. Ik ben als coach net zo fanatiek als speelsters en kan hier helemaal mijn ei in kwijt. Momenteel ben ik:  

Bondscoach Nederlands dames rugby 15’s team  

2019-heden Bondscoach Turkse dames rugby 7’s team  

2019-heden Hoofdcoach RUS (Ereklasse dames)  

2016-heden Voorwaartse coach RC DIOK (Ereklasse mannen)  

2017-2019 In het dagelijkse leven werk ik als Beweegmakelaar specialist jeugd en adviseur topsport & talentontwikkeling bij Sport Utrecht.  

Hoogtepunten:  

Uitgeroepen tot beste rugby speelster van heel Nederland 2015  

Landskampioen als speelster met RUS in 2012,2013,2014,2015 & 2016  

Landskampioen als coach met de mannen van RC DIOK seizoen 2018/2019 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Sylke-haverkorn.jpg
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/Zeno-deBoer.jpg

ShorttrackZeno de Boer

Ik ben Zeno de Boer, 17 jaar oud en ik woon in Zeist, maar train en ga naar school in Utrecht. Ik ben op mijn 5e begonnen met schaatsen. In eerste instantie deed ik aan langebaanschaatsen. Ik ben shorttrack er toen bij gaan doen voor het plezier. Ik bleek shorttrack eigenlijk veel leuker te vinden en dus ben ik dat meer gaan doen. Intussen doe ik nu al bijna tien jaar aan shorttrack en vind het nog steeds super leuk. Ik train nu elf keer per week waarvan 7 keer shorttrack. Mijn mooiste prestatie tot nu toe is mijn bronzen plak op de mixed relay op het Europese Jeugd Olympisch Festival in Sarajevo in 2019. Mijn uiteindelijke doel is Olympisch kampioen te worden.  

Ik hoop dat ik met mijn enthousiasme andere mensen warm kan laten lopen voor de mooie schaatssport en sporten in het algemeen. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2018/12/balk.png

@copyright SportUtrecht 2018

Top