De organisatie van een sportclub bestaat uit veel vrijwilligers. Bij het werven van nieuwe vrijwilligers is het belangrijk duidelijk inzichtelijk te hebben wat de aanleiding is: waarom ben je op zoek naar een nieuwe vrijwilliger en welke taak dient hij of zij op te pakken?
Een goede en sterke invulling van de vrijwilligersorganisatie kost tijd en energie. Het is aan te raden goed na te denken over wie deze werkzaamheden gaat oppakken. Daarnaast is het vastleggen van vrijwilligersbeleid noodzakelijk om helderheid te creëren omtrent het vrijwilligerswerk in de club.
SportUtrecht stelt: ‘het is van belang het gesprek aan te gaan met potentiële vrijwilligers’. Maar wie zijn de potentiële nieuwe vrijwilligers? Breng als sportclub de achterban in kaart.
Visie op vrijwilligerswerk is benodigd, omdat de organisatie van de sportclub veelal bestaat uit vrijwilligers. Stel jezelf de vraag waarom je met vrijwilligers werkt en waar je als club voor staat. Wat is jouw DNA en hoe definieer je de clubcultuur? Waarom zouden vrijwilligers speciaal bij jouw club iets willen doen?
Voordat de sportclub vrijwilligers gaat werven is het van belang dat je inzichtelijk hebt welke functies er zijn en wat onder deze functies wordt verstaan. Belangrijk is dat elke taak goed omschreven wordt, zodat potentiële vrijwilligers weten wat van hen wordt verwacht.
Zet op een rijtje wat de sportclub heeft te bieden. Maak daarbij gebruik van de kennis en ervaring van bestaande vrijwilligers. Maak daarbij onderscheid tussen vaste vrijwilligers en incidentele vrijwilligers. Denk hierbij aan onkostenvergoeding, beloningen, certificering, begeleiding, werk dat past bij de kwaliteiten en wensen.
Voordat de sportclub aan de slag gaat met vrijwilligers werven is het van belang dat er een zelfanalyse van de club aan vooraf gaat. Bewustwording van het ‘probleem’ en de eigen club is de basis van een goede wervingscampagne. De sportclub heeft zicht op de sterke en zwakke punten, op kansen en bedreigingen. Wat wil de sportclub op korte én lange termijn.
Wil de sportclub voor de start van het nieuwe seizoen de vacature voor penningmeester ingevuld hebben? Of heeft de club hulp nodig bij kantinediensten? Bepaal zo nauwkeurig mogelijk wat je met de wervingsactie wilt bereiken.
Het is van belang om eerst te bedenken voor welke taken of activiteiten de sportclub iemand zoekt. Als de sportclub nieuwe vrijwilligers wilt aantrekken, wie gaat de club daarvoor benaderen?
Beperk het werven van nieuwe vrijwilligers niet tot een taak voor 1 of 2 personen. Zorg dat iedereen binnen de sportclub er zich verantwoordelijk voor voelt. Werving wordt hierdoor een houding van allemaal en geen beperkte taak van een select groepje mensen die er eens per jaar mee aan de slag gaat.
Wat wil de sportclub overbrengen? Wat heeft de club de potentiële vrijwilligers te bieden? Waarom zijn deze vrijwilligers nodig? Essentieel bij de werving is dat de club bij het formuleren van de boodschap probeert de wereld door de ogen van de doelgroep te bekijken.
Een boodschap moet ook nog worden verzonden. En op zo’n manier dat het werkelijk binnenkomt bij de doelgroep. Waar zitten de potentiële vrijwilligers? Via welke weg bereikt de sportclub ze?
Wanneer de club de vorige onderdelen heeft doorlopen dan is de club zover om met het organiseren van de werving te beginnen. De club gaat zorgen voor de praktische randvoorwaarden om de werving soepel te laten verlopen De laatste stap betreft de vragen: Wie doet het, wanneer en hoeveel mag het kosten?
Hoe bepaalt de club het resultaat? Bedenk hoe bepaald gaat worden wat de plannen hebben opgeleverd en hoe ze zijn uitgevoerd. Dit is van belang, vooral om het een volgende keer (nog) beter te kunnen doen en bijvoorbeeld niet in dezelfde valkuilen te stappen.
Wat als de club een goede gemotiveerde vrijwilliger aan de poort heeft staan, maar geen geschikte klus voor hem of haar heeft? Stuurt de club de vrijwilliger dan weer naar huis? SportUtrecht adviseert de club om flexibel op te stellen en creatief te zijn in het creëren van nieuwe klussen. Bespreek dit samen en wees creatief in het vinden van oplossingen.
Zorg dat de nieuwe vrijwilligers binnen korte tijd aan de slag kunnen en kennis hebben gemaakt met de sportclub. Duurt dit te lang, dan is de kans groot dat je hen al kwijt bent voor ze begonnen zijn. Heb daarbij aandacht voor de beleving en de motivatie van de vrijwilliger. Leer hem of haar goed kennen, de persoon achter de vrijwilliger.
Een vrijwilliger moet tijdens zijn vrijwilligerswerk met vragen of problemen bij iemand terecht kunnen. Zorg voor een vaste begeleider die fungeert als aanspreekpunt.
Het begeleiden van een vrijwilliger is ervoor zorgen dat hij of zij het werk kan verrichten. Motiveren is de sleutel naar een tevredenheid. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de intrinsieke motieven van vrijwilligers.
Belangrijk binnen het begeleiden van vrijwilligers is het zorgen dat zij hun taken goed kunnen uitvoeren. Het is goed om in kaart te brengen wat de sterke en minder sterke kwaliteiten van een persoon zijn. Maak bespreekbaar waar de wensen tot persoonlijke ontwikkeling liggen.
De evaluatie van vrijwilligers moet ervoor zorgen dat de vrijwilligers hun taken goed en met plezier blijven vervullen. Een evaluatie is een goede gelegenheid om mensen aan het woord te laten over hun persoonlijke ervaringen en verwachtingen. Het is belangrijk om met deze feedback ook iets te doen. Blijf met elkaar in gesprek en zorg voor terugkoppeling.
Waarderingsbeleid houdt rekening met de behoeften en wensen van vrijwilligers. Een individuele benadering is hierbij belangrijk, want waarderen is maatwerk. Bij het zoeken naar de juiste vorm van waarderen en belonen is het belangrijk om aan te sluiten bij de wensen van vrijwilligers.
Waardering en beloning zijn één van de voorwaarden om vrijwilligers te behouden. Er zijn vaak meer manieren om vrijwilligers te belonen je mogelijk denkt. Welke beloning je geeft hangt af van de individuele behoefte van de vrijwilliger.
Wil je als sportclub jouw vrijwilligers belonen voor hun inzet of tegemoet komen in onkosten? Dat is mogelijk. Je kan ervoor kiezen om te werken met een vrijwilligersvergoeding om vrijwilligers te bedanken/stimuleren.
Vrijwilligers doen hun werk niet voor niets en hebben ze elk zo hun eigen motieven. Blijf verwachtingen en wensen checken bij vrijwilligers, zeker als ze al wat langer bij de sportclub actief zijn. Na verloop van tijd kunnen immers nieuwe wensen ontstaan.
De omstandigheden van vrijwilligers kunnen veranderen en kunnen een aanleiding geven om te stoppen. Om dit te voorkomen is het belangrijk op de hoogte te zijn van de veranderende omstandigheden en hier op flexibel te reageren. Het is ook mogelijk dat vrijwilligers na een bepaalde tijd open staan voor een andere taakinvulling. Kijk eens in de club of daar ruimte voor is. Het geeft in veel gevallen weer nieuwe energie.
Interne communicatie en inspraak bevordert de betrokkenheid van de vrijwilligers bij de sportclub en levert informatie op over hun ideeën, wensen en behoeften. Door te vragen en te luisteren naar mogelijke verbeteringen, blijf je als sportclub ook aantrekkelijk.
Neem de aankondiging van een (mogelijk) vertrek niet voor kennisgeving aan, maar achterhaal de reden via een persoonlijk gesprek of formulier. De sportclub doet er verstandig aan de oorzaken aan te pakken. Welke reden er ook aan het afscheid ten grondslag ligt, het is belangrijk om op een prettige manier uit elkaar te gaan.
Voor de vrijwilliger en voor de sportclub is het goed om de relatie positief af te sluiten. Laat ondanks het vertrek jullie waardering voor de gegeven inzet blijken. De waardering kan afhangen van de betrokkenheid en inzet van de vrijwilliger, maar zorg dat het aansluit bij de persoonlijke wensen van de betreffende vrijwilliger (andere hobby’s, religie of culturele achtergrond).
Door het vertrek kan er een nieuwe vacature ontstaan. Is er al een nieuwe vrijwilliger gevonden? Communiceer dit tijdig binnen de sportclub. Heeft een nieuwe vrijwilliger zich nog niet aangediend, start dan zo snel mogelijk met werven. Wellicht kan de functie worden verdeeld over meerdere personen.
Hoe komt de vrijwilliger terug als hij/zij dat wil? Het is altijd goed om de deur open te houden, want goede vrijwilligers zijn altijd welkom. Bespreek de mogelijkheid om ooit weer terug te keren als vrijwilliger – ook voor een andere functie binnen de sportclub. Zo voorkomt je dat hernieuwd contact in de weg staat.