“Zonder vrijwilligers geen sport” is een vaak gedane uitspraak. Helaas is ‘’zonder sport geen vrijwilligers’’ nu van toepassing. Het coronavirus bezorgt vele verenigingsbestuurders flink wat kopzorgen. Het is onzeker tot wanneer dit gaat duren.
Veel verenigingen zijn nu bezig met prioriteiten stellen: wat doe ik met de trainers, hoe kan ik een compensatiemaatregel aanvragen, wat betekent sluiting van de vereniging voor mijn leden en hoe blijf ik in contact met ze? In dit rijtje mogen we zeker niet de vrijwilligers vergeten. Houd ze betrokken, blijf ze aandacht geven, bedank ze, want na de crisis heb je ze ook weer keihard nodig.
Wij delen in dit artikel graag een aantal tips en mogelijkheden om deze periode goed door te komen.
Deel enerzijds feitelijke informatie omtrent het coronavirus. Sommige berichten die op social media rondgaan, zijn onjuist of bevatten zelfs gevaarlijke onwaarheden. Baseer de berichten op die van de gemeente Utrecht, Rijksoverheid, NOC*NSF en het RIVM.
Vertel aan de andere kant ook hoe de coronacrisis en alle maatregelen de vereniging op dit moment raakt. Geef inzicht in de vraagstukken waarmee de vereniging bezig is. Bijvoorbeeld welke financiële gevolgen heeft het coronavirus voor de vereniging? Wees daarbij eerlijk, open en transparant, hierdoor kun je op steun rekenen van vrijwilligers. Het is van belang dat sportverenigingen haar onzekerheden en gevoelens naar buiten brengen; ook voor het bestuur is het namelijk een onzekere periode. Door de gevolgen te communiceren bouw je vertrouwen op en dat is wat er in deze tijd nodig is. Breng dit over op een positieve manier: dat we er samen weer bovenop komen.
Voorbeelden voor communicatie met je vaste vrijwilligers in corona-tijd:
Verenigingen zijn de plek voor mensen om samen te komen, wat in deze tijd ter plaatse niet mogelijk is. Maar denk in kansen en mogelijkheden! Het is voor iedereen een onzekere en moeilijke tijd. Onderzoek wat nog wel mogelijk is en bedenk samen met vrijwilligers oplossingen om in verbinding te blijven met elkaar. Veel van je vrijwilligers zitten thuis en vervelen zich misschien. Daar liggen kansen.
Kijk ook waar de behoefte ligt van de vrijwilligers. Wat kunnen zij nog wel doen? Wat gaat de vereniging in deze periode nog wel oppakken waar ze betrokken bij kunnen zijn? Je kunt bijvoorbeeld vrijwilligersklussen uitzetten die vanuit huis of op de vereniging met 2-3 mensen gedaan kunnen worden. Zo kan er alvast gekeken worden naar volgend seizoen. Of pak een klus aan die al een tijd ligt en waar jullie maar niet aan toe komen. Inventariseer deze vrijwilligerstaken en stuur op de uitvoering van deze taken. Zo vertelde Kampong Hockey op 2 april tijdens het online corona crisis spreekuur van SportUtrecht dat zij vrijwilligers en betaalde krachten inzetten op klusjes op de vereniging die gedaan moet worden.
Waak hierbij wel voor de valkuil dat je als bestuur alleen aan het zenden bent. Laat vrijwilligers zelf met ideeën komen om samen of individueel iets op te zetten als ze dat willen of er nu extra tijd voor hebben. We merken dat er binnen de sport grote bereidheid is om de negatieve gevolgen omtrent de sportvereniging samen te dragen. Leden en vooral vrijwilligers willen juist nu helpen en betrokken blijven. De solidariteit is groot.
Heb je nog geen vastgesteld vrijwilligersbeleid met daarin een waarderingsbeleid? Dan is het nu wellicht een uitgelezen moment om hier aandacht aan te besteden.
TIP: In deze periode kunnen er ondanks alles nog steeds aanvragen gedaan worden voor het Utrechts Sportakkoord. De challenge sportaanbieders van € 750 kan het hele jaar door worden aangevraagd. Mocht je nog geen aanvraag hebben gedaan dan is het mogelijk om voor de waardering van vrijwilligers een aanvraag te doen.
Een crisis brengt ook het beste in mensen naar boven! Wij horen graag jouw tips en initiatieven met betrekking tot vrijwilligers betrokken houden, zodat we sportverenigingen er mee kunnen inspireren.
Benieuwd hoe je binding kan houden met leden? Lees dan ook het artikel Hoe houd je de leden van jouw club betrokken tijdens de coronacrisis? of kijk hier voor de veelgestelde vragen.