https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/03/murat5.png

Fietsen brengt je verder!

“Met de fiets kom ik makkelijk in het centrum. Ik kan iedere kant op die ik wil. Met de fiets heb je geen parkeerproblemen. Je hoeft niet vaak te stoppen voor een stoplicht en bent daardoor veel sneller op de plek waar je wilt zijn”.  – Murat uit Overvecht, 16 jaar –

Fietsen is duurzaam, het verkleint je footprint. Je bent gezond bezig, je work-out begint al onderweg. En je bespaart geld aan benzine of het OV, voor niets ga je met de fiets! 

Onderweg van A naar B

“Ik heb leren fietsen in Iran. Ik groeide op toen er oorlog was, maar na de oorlog heeft mijn vader een fiets gekocht. Het is verboden voor vrouwen om te fietsen in Iran, dus toen ik 12 werd, moest ik stoppen. Toen ik naar Nederland kwam in 2009 heb ik het weer opgepakt.

Fietsen is mijn dagelijkse beweging. Ik heb niet altijd tijd om naar de sportschool te gaan. Een sportabonnement is ook bijna niet meer nodig, omdat ik iedere dag op en neer naar mijn werk fiets. Door fietsen blijf ik gezond en blijft mijn conditie op peil.”
– Sophi uit Voordorp, 40 jaar –De fiets zorgt ervoor dat je dagelijks in beweging bent, het is goed voor je gezondheid. Wanneer je niet bent opgegroeid met de fiets, is de kans groot dat je nooit hebt leren fietsen. SportUtrecht gelooft dat iedereen het wel kan leren en daarom organiseren wij fietslessen voor volwassenen, bekijk hier ons aanbod.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/03/fietsen-2.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/03/fietsen-3-e1660638319668.png

Trap met ons mee

Ik fiets het liefste over Het Lint. Dat is heerlijk ontspannend. Het is 10 kilometer door mooie natuur en er komen geen auto’s. Door mijn gehoorproblemen hoor ik auto’s niet altijd aankomen, dus dit vind ik veel fijner. Ik ga wel snel hoor! Ik ben een echte snelheidsduivel en op Het Lint kan ik me heerlijk uitleven. Ik pak de fiets bijna altijd, behalve als het pijpenstelen regent. Het is ook veel beter voor het milieu, dat vind ik belangrijk! – Ria uit De Meern, 83 – 

Met de fiets ontdek je nieuwe plekken. Het zorgt ervoor dat je dagelijks in beweging bent, het houdt je fit en gezond. Je kunt er alleen of samen op uit, want dat maakt het net een tikkie extra gezellig. Om in je leven zo lang mogelijk te kunnen blijven fietsen, is er het programma Doortrappen. 

Ga naar doortrappen.nl voor meer informatie.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/03/Foto-5_-320x213.jpg

Fietslessen in de wijk

Wanneer je niet bent opgegroeid met de fiets, is de kans groot dat je nooit hebt leren fietsen. Speciaal voor die volwassenen organiseren wij fietslessen op elf plekken in Utrecht. Wil je meer informatie of meedoen, kijk dan hier. Of neem contact op met Nander Zuidema.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/10/12c671e7-6f0d-4b0a-a116-47a6ef214bbc-e1666021514240-320x213.jpg

Scholenprogramma en Verkeersexamen

Om leerlingen goed voor te bereiden op een veilige deelname in het verkeer hebben wij een speciaal fietseducatieprogramma en organiseren wij in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland organiseren het Praktisch Verkeersexamen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie of neem contact op met Nander Zuidema.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/03/Foto-6_-320x213.jpg

Doortrappen

Doortrappen is erop gericht om senioren zo lang mogelijk op de fiets te laten zitten. Zo organiseren we activiteiten die helpen om de uitdagingen die de oudere fietser ervaart te overwinnen. Zie hier voor meer informatie of neem contact op met Jelle Bakker.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/08/pumptrack_websitefietsen__.png

Pumptracks

SportUtrecht heeft een eigen mobiele BMX-baan een “pumptrack” die wordt ingezet in de wijken. Met een BMX-fiets, step, loopfiets, skateboard of rolstoel maken kinderen en jongeren op de pumptrack kennis met de fun-kant van fietsen én verbeteren zij hun vaardigheden. Zo zetten we deze pumptrack veelvuldig in tijdens ons scholenprogramma en bij activiteiten in de wijken. In 2022 was dat voornamelijk tijdens de Vuelta Fietshub, een rondreizend minifestival.

Pumptracks bieden veel mogelijkheden en zijn erg populair. Daarom pleiten we vanuit SportUtrecht als aanjager en verbinder van sport en bewegen voor de aanleg van meerdere permanente pumptracks in de Utrechtse wijken zodat deze faciliteiten voor iedereen en overal toegankelijk zijn en blijven.

In het kader van de Vueltastart in Utrecht in augustus 2022 is een grote stap gezet met de opening van de eerste permanente asfaltpumptrack Ruigenhoek Noorderpark. Daarnaast kent Utrecht inmiddels ook een gravel pumptrack in Vleuterweide en het Bikepark Utrecht (Nedereindse Berg).

Wil je meer weten over de pumptrack?
Neem dan contact op met coördinator mobiele pumptrack Hugo Thiery de Rembau.

 

Vuelta Fietshub

De Vuelta Fietshub van SportUtrecht is een rondreizend minifestival waar urban sports, fietsen, kunst, cultuur en feest samen komen. In de maanden mei tot en met augustus van 2022 – voorafgaand aan de Vuelta start in Utrecht – trok dit festival door alle Utrechtse wijken en werden ook een aantal locaties in de provincie Utrecht aangedaan. Bekijk ook deze infographic voor meer informatie over Vuelta Fietshub.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met projectleider Floor Kok.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/09/Infographic-VFH-2022-640x452.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/03/fiets-hub.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/03/defietsmeesters.png

De Fietsmeesters

SportUtrecht vindt het belangrijk dat iedereen ervaart hoe de fiets je verder brengt. Van nieuwe vaardigheden tot meer bewegingsvrijheid en van een grotere sociale wereld tot meer inzicht in je eigen fietsgedrag (én dat van een ander). Daarom bieden wij het uitdagende theoretische en praktische lesprogramma ‘De Fietsmeesters’ aan voor primair onderwijs. Klik hier voor meer informatie.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/09/balk-2.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top