NieuwsberichtOvervecht is pumptrack rijker

18/08/2022
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/08/20220817-Robert-Oosterbroek-Pumptrack-Ruigenhoek_website.png.png

Opening pumptrack Ruijgenhoek

Voor BMX’ers, fietsers, steppers en skateboarders kunnen vanaf woensdag 17 augustus de remmen los in Noorderpark Ruigenhoek in Overvecht. Sportwethouder Eva Oosters en Anne Marie ’t Hart, bestuurslid van Recreatieschap Stichtse Groenlanden, openden vandaag de pumptrack. De cross- en stuntbaan heeft heuvels en bochten en is toegankelijk voor jong en oud. Het is een initiatief van Utrechtse wielersporters.

“Dit is als het ware de blijvende Wielerronde van Overvecht”, zegt wethouder Eva Oosters met een knipoog naar La Vuelta, de grote wielerronde die het weekend van 19 en 20 augustus start in Utrecht en ook door de wijk Overvecht komt. “De pumptrack is een aanvulling op het sportaanbod van de stad. Daar zijn we blij mee, want sporten is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. Bovendien is de pumptrack in de openbare ruimte en daarmee voor iedereen toegankelijk van beginners tot gevorderden.”

De baan werd geopend met een estafette-ronde met onder meer BMX’er Sem Kok. Professionele wielersporters gaven daarna demonstraties op de track. De pumptrack is een initiatief vanuit wielerverenigingen en zij zijn betrokken geweest bij de totstandkoming en het ontwerp. “Het is mooi dat we de pumptrack konden ontwerpen met verschillende betrokkenen uit de wielerwereld”, zegt initiatiefnemer Bas Kwaaitaal van Punkychulo. “Voor sommigen misschien iets onbekends, maar het is een veelzijdige baan dat aantrekkelijk is voor een brede doelgroep!”

Vervanging van oude BMX-baan
Voorheen lag er een BMX-baan op de plek van de pumptrack, maar deze werd al lange tijd niet meer gebruikt. Wielersporters zagen hier graag verandering in en kwamen met het initiatief voor een nieuwe invulling van het terrein. In samenwerking met de gemeente Utrecht, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en de provincie Utrecht, kwamen SportUtrecht, Wielerplatform Utrecht en Bikepark Utrecht met het idee van een pumptrack. Deze banen voor alles op wielen, zijn perfecte urban speel- en beweegplekken. Pumptracks zijn ongekend populair in Nederland. In de toekomst gaan de initiatiefnemers regelmatig activiteiten en trainingen organiseren op de pumptrack. Deze bieden zij onder andere aan bij scholen in de wijken Overvecht en Noordoost.

Funkant van fietsen
Vanuit SportUtrecht is er groeiende aandacht om juist ook de funkant van het fietsen mee te geven aan kinderen en jongeren. Zo trok er in de aanloop naar de Vuelta-start een rondreizend minifestival door Utrecht (stad en provincie) met hierin een mobiele pumptrack als basis. Zo werd er in negen Utrechtse wijken en in drie Utrechtse gemeente aan de jeugd meegegeven dat fietsen vooral ook leuk is en fijn om te doen. De funkant inbedden in het bestaande programma rond verkeersveiligheid wordt bij SportUtrecht gezien als een belangrijke stap om Utrechters met de fiets als middel nog meer in beweging te brengen, en juist ook kinderen die van huis uit minder zijn opgegroeid met de fiets als voor de hand liggend vervoermiddel.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/08/20220817_150433.jpg

Hamza won bij de feestelijke opening een bmx-fiets.

Noorderpark Ruigenhoek

De pumptrack ligt ten noorden van de wijk Overvecht in Noorderpark Ruigenhoek. In het natuur- en recreatiegebied kan jong en oud wandelen, sporten en spelen. Op de plek zijn ook andere voorzieningen zoals een skatepark, basketbalveld, skeeleromloop en buitenspeeltuin. Het gebied maakt onderdeel uit van het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland en UNESCO Werelderfgoed.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/08/noorderpark_ruigenhoek.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top