NieuwsberichtFietshub verbindt Vueltastart en Utrecht 900

03/05/2022
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/05/csm_Utrecht_900_pers_web-res-1_e6cb4c2967-e1651669129577.jpg

Vuelta Fietshub en Utrecht 900Vuelta Fietshub verbindt Vueltastart en viering Utrecht 900 jaar stadsrechten

Dinsdag 26 april vond de feestelijke presentatie van het programma van Utrecht 900 jaar stadsrechten plaats. De Vuelta Fietshubs zijn ook onderdeel van dit activatieprogramma en slaan daarmee letterlijk de brug tussen de twee grote festiviteiten in Utrecht dit jaar: Vueltastart en de verjaardag van Utrecht!

Feestelijke presentatie
In een vol ZIMIHC Theater Zuilen was het om 16:30 uur dan zo ver. Burgemeester Sharon Dijksma had de eer op de knop te drukken ter lancering van de agenda met het voorlopige programma van Utrecht 900 jaar stadsrechten. De festiviteiten vinden plaats van 2 juni tot en met 11 november met als thema “Stad zonder Muren” waarin verhalen uit de wijken, nieuwe ontmoetingen, de stad van de toekomst en natuurlijk feest centraal staan.

Dorp met eigen regels
De Vuelta Fietshub is een rondreizend minifestival, een kleinschalig dorpje dat neerstrijkt midden in de Utrechtse wijken. Het is een plek met eigen regels, een nieuwe wereld waarin je wordt ondergedompeld als je door de toegangspoort binnen stapt. Het dorp is een plek waar verleden, heden en toekomst bij elkaar komen. Een plek waar je kunt sporten, bewegen, bouwen, ontmoeten én waar het feest is! Met de Vuelta Fietshub wordt het Utrecht van nú een beetje mooier voor de toekomst gemaakt. 

Workshops en creatieve programmering
Het programma in de Vuelta Fietshub waarmee invulling wordt gegeven aan de viering van 900 jaar stadsrechten bestaat onder andere uit exposities over de Utrechtse wijken, workshops over de betekenis van stadsrechten en de vertaling daarvan naar een kunstwerk per wijk. Ook wordt samengewerkt met de Sint-Maarten parade; de feestelijke afsluiting van Utrecht 900 jaar in november 2022. Tijdens de Vuelta Fietshubs wordt in iedere wijk onder begeleiding van kunstenaars gewerkt aan een onderdeel van een groot sculptuur dat in de parade te bewonderen is.

We zijn er trots op met de Vuelta Fietshub een bijdrage te leveren aan twee activatieprogramma’s dit jaar. Vanuit SportUtrecht zien we veel kansen voor het inzetten van sport als middel om ook andere thema’s te belichten. Door de centrale plek die we met de Fietshubs zijn bieden we de mogelijkheid om Utrechters met elkaar in contact te brengen en ook met creativiteit aan de slag te gaan. Maar bovenal vieren we het feestje van Utrecht mee!

 

Floor Kok, projectleider Vuelta Fietshub

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/05/WhatsApp-Image-2022-04-26-at-5.13.07-PM.jpeg

Verbinding sport en cultuur
Het creatieve programma is in nauwe samenwerking met cultuurorganisatie ZIMIHC tot stand gekomen. De zichtbaarheid van de Fietshubs en de laagdrempeligheid van sport, bewegen en de fiets in het bijzonder wordt ingezet om verschillende doelgroepen te betrekken. Juist voor die groepen is het creatieve aanbod toegankelijk. 

Gezamenlijk trekken beide organisaties al enkele jaren het project Sport & Cultuur mix om zoveel mogelijk kinderen uit de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Leidsche Rijn in aanraking te brengen met sport en cultuur vanuit de gedachte dat ieder kind gelijke kansen moet krijgen om zijn of haar talenten te ontdekken.

In de Vuelta Fietshub komen beide werelden opnieuw bij elkaar met als verbindende factor: de verjaardag van ons mooie “stadsie”.

Vuelta Fietshub rondreizend minifestival

Op het rondreizend minifestival – vanaf mei tot juli iedere vrijdag en zaterdag in een andere Utrechtse wijk – is van alles te beleven. Van sportieve activiteiten tot kunst, muziek en cultuur. Het centrale middelpunt is de pumptrack, een mobiele BMX-baan van gerecycled plastic waarover je kunt BMX-en, steppen en skateboarden.

Check op de site wanneer de Vuelta Fietshub bij jou in de wijk langskomt.

Contact Vuelta Fietshub

Neem voor meer informatie over de Vuelta Fietshub contact op met:

@copyright SportUtrecht 2022

Top