NieuwsberichtBij MHC Fletiomare moet iedereen zichzelf kunnen zijn

22/01/2022
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2022/02/2021-12-MHC-Fletiomare_Jeroen-Kriele_website.png

Bij MHC Fletiomare moet iedereen zichzelf kunnen zijn

Bij hockeyclub MHC Fletiomare is de kick-off van de campagne ’Blijf je stil of praat je erover?’, die SportUtrecht op 10 november 2021 organiseerde, een absolute eyeopener geweest. ‘Wij zijn geschrokken van de cijfers die we tijdens de bijeenkomst hebben gehoord. Daar werd ik zelf ook wel even stil van’, geeft voorzitter Jeroen Kriele aan.

Sinds 2018 is hij voorzitter van de vereniging die haar thuisbasis heeft op Sportpark Fletiomare Novum. ‘Bij Fletiomare hebben wij 2.200 leden waarvan 1.600 jeugdleden. Wanneer je dan hoort dat één op de vijf te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag dan zou je het bij ons over 400 gevallen hebben. Het heeft mij wel aan het denken gezet, waarbij ik wel wil zeggen dat wij ons als MHC Fletiomare al langer inzetten op sociale veiligheid binnen de vereniging’, vervolgt Kriele. ‘Wij hebben bijvoorbeeld al ruim vijf jaar een commissie ‘Veilig Sport Klimaat’.

—————–
‘‘Als voorzitter wil ik zoveel mogelijk op het sportpark zijn
zodat mensen mij kennen en aan kunnen spreken.”
—————–

Als voorzitter wil ik zoveel als mogelijk op het sportpark aanwezig zijn zodat mensen mij leren kennen maar vooral ook aan kunnen spreken indien dat nodig is. Dat geldt ook voor de andere bestuursleden.’ Op de vraag of er sprake is van misstanden bij de club, wil hij zeker reageren. ‘Wij hebben wel eens te maken gehad met ouders die zich misdroegen langs de lijn tijdens een wedstrijd van hun zoon of dochter. Ook ben ik eens gebeld door een voorzitter van een andere vereniging die iemand van onze vereniging beschuldigde van seksuele intimidatie. Er zouden foto’s zijn gemaakt in de kleedkamer. Dat nemen we uiteraard zeer serieus, de betrokkenen hebben we direct bij elkaar geroepen. Uiteindelijk was er geen sprake van seksuele intimidatie. De coach van het betreffende team heeft een goede rol gespeeld door het bespreekbaar te maken en heeft er een paar dagen later nogmaals met het team over gesproken. Bij de vereniging die het meldde, bleken ze zelf meerdere malen met intimidatie te maken hebben gehad. Zij wilden tijdig aan de bel trekken. Een vervelende situatie maar goed dat we het bespreekbaar konden maken.’

Vertrouwenscontactpersoon bij MHC Fletiomare
Dat er bij Fletiomare een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is, wordt ook steeds meer bekend onder de leden. ‘De VCP belde mij een tijd terug over een situatie dat kinderen werden beïnvloed door een volwassene. Ouders maakten zich daar zorgen over. De meneer waarover het ging, heb ik uitgenodigd. Om zijn kant van het verhaal te horen.

—————–
‘‘Het is goed om in gesprek
te blijven over van alles.”
—————–

Het is goed om in gesprek te blijven over van alles. Dat doen we ook via onze commissie ‘Veilig Sport Klimaat’. Zij zetten zich breed in en zijn zichtbaar voor de leden. VSK ziet erop toe dat we elkaar met respect behandelen. Zij hebben een beleid opgesteld over hoe we als club om moeten gaan met de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Een ander voorbeeld van VSK is een actie rond fietsverlichting. Wij willen dat kinderen veilig naar de club komen en veilig naar huis gaan.’ Dat het niet altijd even makkelijk is om mensen aan te spreken, die even snel de auto parkeren om hun kind af te zetten en dat niet op een veilige manier doen, mag duidelijk zijn.  ‘Je wilt niet weten hoe vaak ik op het sportpark word uitgescholden wanneer ik mensen aanspreek over hoe en waar ze de auto parkeren.’ Kriele loopt er niet voor weg maar vraagt nadrukkelijk de medewerking van eenieder.

Onderzoek naar intimidatie binnen de club
Voorzitter Jeroen Kriele benadrukt dat er veel goede en leuke activiteiten zijn en dat de onderlinge sfeer bij MHC Fletiomare goed is. Zijn ogen sluiten voor eventuele misstanden doet hij echter niet. ‘Je gaat ervan uit dat iedereen nee kan zeggen maar dat is niet zo. Dat heb ik ook gezien tijdens de kick-off van de campagne ‘Blijf je stil of praat je erover?’. Binnen Fletiomare gaan twee stagiaires van de Hogeschool van Amsterdam online onderzoek doen naar intimidatie binnen de club. Daarbij moet je wel nadenken aan wie je dat vraagt. Kan dat bijvoorbeeld aan een jongen of meisje van 12 jaar worden gevraagd of zet je in op wat oudere jongeren. Het is gewoon een feit dat er nu meer aandacht voor is dan twintig jaar terug en dat is alleen maar goed. Een tegenpartij heeft weleens gebeld over een te fanatieke ouder van één van onze teams. Navraag bij de coach levert op dat de ouder inderdaad een fanatieke supporter is die soms over het lijntje kan gaan. We gaan dan het gesprek met die ouder aan. Bij zulke situaties val je toch wel even stil hoor want het is tenslotte maar een spelletje.’

Veiligheid en saamhorigheid
Jeroen Kriele geeft aan dat alle trainers en horecapersoneel vanaf 18 jaar en mensen die met kwetsbare groepen werken, een geldige VOG moeten hebben. ‘Dat geldt ook voor bestuursleden. Ook hebben we gekeken hoe om te gaan met een groepsapp waar zowel kinderen als ouders van een team in zitten. Ouders moeten niet onderling een geintje maken waarbij jeugdcoaches van bijvoorbeeld 13 of 14 jaar ook meelezen. Daar mag nooit sprake van zijn. Daar gaan we in de toekomst afspraken over maken.’

Zoals gezegd schrok de voorzitter van de aantallen die hij hoorde tijdens de kick-off bijeenkomst. ‘Zijn wij zo goed bezig of horen wij niet alles? Alertheid wordt er binnen de hele vereniging gevraagd. De oud-voetballer die bij de kick-off zijn verhaal deed, die willen wij hier ook graag uitnodigen om het thema onder de aandacht te blijven houden.’ Al met al is Jeroen Kriele trots op de vereniging. ‘Wij zijn allemaal vrijwilligers en doen het naast onze dagelijkse werkzaamheden. Er zijn zes bestuursleden, diverse commissies en een klein aantal betaalde krachten die zorgen dat we kunnen hockeyen. Ik ben trots op alle mensen die het hockey mogelijk maken. Veel mensen die wedstrijden fluiten, naar uitwedstrijden rijden en trainingsschema’s maken. Zonder vrijwilligers is er geen vereniging. Om de blaashal hier neer te zetten hadden we tachtig man nodig; de hal stond binnen een week. Dat zegt veel over de saamhorigheid binnen Fletiomare.’

© Tekst: Roberto Cancian

Campagne 'Blijf je stil of praat je erover'

SportUtrecht sluit zich aan bij de landelijke campagne ‘Blijf je stil of praat je erover?’ van Centrum Veilige Sport. Deze campagne richt zich op het bevorderen van de sociale veiligheid binnen de Nederlandse sportwereld.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/10/2021-10-kick-off-bijeenkomst.jpg

Ondersteuning vanuit SportUtrecht

Zie website met informatie hoe jouw sportclub zelfstandig aan de slag kan gaan met het vergroten van sociale veiligheid.
Bekijk campagnekalender voor overzicht van trainingen en workshops voor sportclubbestuurders, VCP-ers en trainers.
Stuur mail voor het aanvragen van een (kosteloos) verenigingstraject om hulp te krijgen hij het opzetten en implementeren van beleid sociale veiligheid.

@copyright SportUtrecht 2022

Top