NieuwsNieuwsberichtJeugd wil pumptracks in fietsstad Utrecht

16/11/2021
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/11/Pumptrack-Vleuterweide-credits-foto-Geert-Lommers-1280x697.jpg

Opening Pumptrack Vleuterweide

© Geert Lommers – Jij en Sport

Jeugd wil pumptracks in fietsstad Utrecht

In 2020 begonnen de broers Vince en Morris uit Vleuterweide een petitie voor een pumptrack bij hen in de wijk. Er was al een crossbaantje, maar die was weinig uitdagend. Een pumptrack, een BMX-achtige baan met hoge kombochten en ‘bumps’, waar je met een flinke vaart overheen kan met allerlei soorten fietsen, steps en zelfs met een rolstoel, dát is wat de broers wilden.

Utrecht wordt in binnen- en buitenland gezien als een fietsstad. Als gastheer voor de Ronde van Italië (2010), de Tour de France (2015) en in 2022 de Ronde van Spanje laat de stad zien dat het de fiets op één heeft staan. Met het sportieve fietsen als visitekaartje timmert de stad, en in het verlengde daarvan de hele provincie, aan betere voorzieningen voor de ‘gewone’ fietser.

Opgroeien met positief beeld bij fietsen
Voorzieningen en ruimte voor de sportieve fietser, van wielrenner tot mountainbiker, bevinden zich vooral buiten de stadsgrenzen. Een kind dat kennis wil maken met de fiets als middel om te sporten heeft die gelegenheid niet of nauwelijks in de fietsstad. Dit werd ook gezien door Wielerplatform Utrecht (WPU), dat in opdracht van Gemeente Utrecht een plan ontwikkelde voor de wensen van sportieve fietsers. Naast aandacht voor wielervoorzieningen voor volwassen fietsers rond de stad vraagt het plan specifiek aandacht voor pumptracks ín de stad om kinderen te laten opgroeien met de ervaring dat fietsen ook ‘cool’ is.

SportUtrecht heeft speciaal aandacht voor het pumptrack-onderdeel van het programma wielervoorzieningen dat inmiddels is voortgekomen uit het plan van WPU. SportUtrecht neemt hierin de rol van aanjager en verbinder. Zo kwam de pumptrack in Vleuterweide tot stand; een lokaal initiatief dat met ondersteuning van SportUtrecht, financiering vanuit het Initiatievenfonds en inzet van BMX-expert Bas Kwaaitaal in een paar maanden tijd werd gerealiseerd. Er is vanuit de wijk ook aandacht voor onderhoud door gebruikers zelf.

Completer aanbod van urban voorzieningen in de stad
SportUtrecht organiseerde op vrijdagochtend 12 november – de dag van de opening van de pumptrack – een clinic voor een aantal scholen in Vleuterweide. Bij Sporthal De Weide Wereld was de mobiele pumptrack neergelegd waar zo’n 250 basisschoolkinderen met veel plezier gebruik van maakten. Deze duurzame fietsbaan van gerecycled plastic wordt steeds vaker ingezet om jeugd en jongeren enthousiast te krijgen voor de BMX en fietsen in zijn algemeenheid. In de middag volgde de officiële opening van pumptrack Vleuterweide in aanwezigheid van Maarten van Ooijen – wethouder Sport Gemeente Utrecht.

==========
Ik ga nu zeker een BMX vragen voor mijn verjaardag!
==========

Door initiatieven zoals in Vleuterweide en met de inzet van de mobiele pumptrack blijft het naar verwachting niet bij één permanente pumptrack in de stad. Zo ontstaat er een steeds completer aanbod van ‘urban’ voorzieningen naast bijvoorbeeld de reeds bestaande Cruyff-courts, Krajicek-playgrounds, skatebanen en urban-dancegrounds. Zo komt de Utrechtse jeugd steeds beter en completer in beweging.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/11/SportUtrecht-pumptrack-clinic-bij-de-Weide-Wereld-credits-foto-SportUtrecht-scaled.jpg

Benieuwd naar de urban sportmogelijkheden in Utrecht? Kijk dan hier

Mobiele pumptrack ook bij jouw
school of event?
Neem dan contact op met:

Tijn Toenders | coördinator pumptracktijn.toenders@sportutrecht.nl
(06) 10 06 65 79

@copyright SportUtrecht 2022

Top