NieuwsIndrukwekkend avond om het zwijgen te doorbreken

12/11/2021
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/11/2021-11-Blijf-je-Stil-Kickoff-1280x697.jpg

Indrukwekkende kick-off ‘Blijf je stil of praat je erover?

Blijf je stil of praat je erover? Woensdagavond 10 november zijn ruim 50 sportclubbestuurders en vertrouwenscontactpersonen (VCP) bij elkaar gekomen in Utrecht-Oost om de stilte te doorbreken.

—————–
‘’Deze avond was echt een eyeopener, we zijn geschrokken van de cijfers, dat het zo hoog is, als ik kijk naar m’n eigen vereniging.. hoeveel jeugd krijgt hier dan mogelijk mee te maken.. Hier moeten we echt wat mee doen.’’
—————–

De avond werd op indrukwekkende wijze geopend door theater met het aangrijpende verhaal van Renald Majoor. In zijn verhaal, wat mede werd verteld door een dansvoorstelling, benadrukte hij nog maar eens hoe belangrijk het is dat sportclubs oog hebben voor het welzijn van hun kinderen.

—————–
‘’We kennen elkaar allemaal en sterker nog, we vertrouwen elkaar allemaal. Maar doe ondanks dat alsjeblieft wat nodig is om wat ik heb meegemaakt te voorkomen.’’
—————–

Serge Westercappel van het Centrum Veilige Sport nam de aanwezigen mee in wat grensoverschrijdend gedrag nu precies betekent, welke rol je hebt als je bestuurder en VCP, en welke hulp het centrum kan bieden. ’Hou je als bestuurder vooral bezig met waar jullie goed in zijn: het spelletje organiseren. En weet ons te vinden als je gewoon even wil sparen of er zich een incident voordoet. Of je nu sporter, ouder, trainer, VCP of bestuurder bent, je mag altijd contact opnemen.’’ Je kan grensoverschrijdend gedrag nooit helemaal uitsluiten, maar er zijn wel maatregelen die je kan nemen om de kans dat het zich voordoet enorm te verkleinen.

Vervolgens vertelde Mustapha Bah van Art. 1 Midden Nederland over vormen van discriminatie die zich voor kunnen doen op de sportclub, hoe belangrijk het is dit bespreekbaar te maken, en ook hoe Art. 1 Midden Nederland daarbij kan helpen.

In de kleinschalige setting van het ZIMIHC theater aan de Bouwstraat deelden verschillende sportclubbestuurders en VCP verhalen uit de eigen praktijk.

Kick off campagne

Voor SportUtrecht was 10 november de kick-off van een periode die in het teken staat van sociale veiligheid in de sport. Dat is nodig, want de feiten liegen er niet om: ruim 20% van de jeugdsporters in Nederland heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag, waarvan 1 op de 8 sporters slachtoffer is van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Er zijn gelukkig verschillende maatregelen die je als sportclub kan nemen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

Ondersteuning vanuit SportUtrecht

Zie website met informatie hoe jouw sportclub zelfstandig aan de slag kan gaan met het vergroten van sociale veiligheid.
Bekijk campagnekalender voor overzicht van trainingen en workshops voor sportclubbestuurders, VCP-ers en trainers.
Stuur mail voor het aanvragen van een (kosteloos) verenigingstraject om hulp te krijgen hij het opzetten en implementeren van beleid sociale veiligheid.
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/10/2021-10-kick-off-bijeenkomst.jpg

@copyright SportUtrecht 2022

Top