talentboekTalent: Ties van Seumeren

11/10/2021
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/10/Ties-van-Seumeren.png

Talent Ties van Seumeren

Sinds zijn derde jaar is de inmiddels 16-jarige Ties van Seumeren al op het ijs te vinden met de schaatsen onder zijn voeten. Als het aan hem ligt, dan blijft hij dat ook nog lange tijd doen. ‘Ik ben begonnen met schaatsen op de sloot achter mijn huis’, geeft de in Maarssen opgegroeide en woonachtige Ties aan. Ook bond hij iedere dag de schaatsen onder bij het mede door zijn vader georganiseerde Maarssen On Ice. ‘Dat was een kunstijsbaantje, opgezet door mensen uit het dorp, die er natuurlijk alleen in de winter lag.’

‘Mijn vader hielp altijd met de organisatie bij de ijsbaan, daardoor was ik vroeger al vaak daar te vinden. Het liefst schaatste ik daar iedere dag. Daar is mijn passie en liefde voor schaatsen ook ontstaan’, geeft Ties aan die ook nog een broertje en een zusje heeft die op de schaatsen staan. Het zit de familie in het bloed; zijn vader en moeder schaatsten vroeger al samen bij een ijsclub op zaterdagochtend.

Vechtstreek

Ties van Seumeren vond het schaatsen zo leuk dat hij een paar jaar later, naast het voetballen dat hij destijds bij het Tienhovense VIOD deed, ook ging jeugdschaatsen bij HC De Vechtstreek. Hij is daarna vol voor het schaatsen gegaan, toch vindt hij het lastig om aan te geven wat zijn sport zo leuk en bijzonder maakt. ‘Ik weet het antwoord eigenlijk niet. Ik denk dat ik het hard gaan op de schaats het leukste vind, maar daarnaast ook jezelf verbeteren spreekt me erg aan. Elk seizoen kan je snellere tijden neerzetten en je techniek verbeteren. Daarnaast vind ik het ook super om samen met mijn teamgenoten te trainen. Een paar van mijn teamgenoten zijn nu hele goede vrienden van mij.’

Het schaatstalent, in november wordt hij 17 jaar,  richt zich op de langere afstanden waarbij zijn specialiteiten op de 1.500 meter en de 3 kilometer liggen. ‘Op mijn leeftijd mag je nog geen 5 en 10 kilometer schaatsen, die afstanden wil ik wel doen wanneer het mogelijk is’, kijkt hij vooruit.

Training

In een gemiddelde week is hij tussen de 13 tot 15 uur per week aan het trainen. ‘Dat ligt aan het fietsschema in de zomer en in de winter aan de wedstrijden die er in het weekend nog meer zijn. Ik train altijd eenmaal op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Op de vrijdag train ik twee keer, op zaterdag zijn er in de winter dan meestal wedstrijden, waarna ik op zondag ook nog mijn trainingsuren maak.’ De fietstrainingen doet Van Seumeren op verschillende plekken. ‘Soms in de buurt maar het kan ook zo zijn dat ik ergens anders in Nederland aan het fietsen ben.’

In de zomer zijn veel van zijn trainingen in Park Ruijgenhoek waar hij traint met zijn team. In de winter is hij nagenoeg elke dag wel te vinden op de ijsbaan in Utrecht. ‘De Vechtsebanen is mijn thuisbaan.’

Opleiding

Nadat hij deze zomer de HAVO op Broklede in Breukelen met succes afrondde, start Ties van Seumeren volgende week met de HBO-opleiding Sportkunde aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘Eigenlijk wil ik naar de marechaussee of bij de politie werken maar omdat ik te jong ben, je moet daarvoor 18 jaar zijn, heb ik besloten om eerst vier jaar sportkunde te studeren. Daarna kan ik dan beslissen wat ik verder ga doen.’

Wat hij op het ijs wil, daar is hij al lang uit.  ‘Mijn grote doel is toch wel de Olympische Spelen. Ik denk dat ieder kind er wel van droomt om daar te strijden voor een medaille. Verder lijkt het mij ook heel vet om wereldkampioen te worden. Of dat op het allround kampioenschap of op een enkele afstand is, dat maakt mij niet zoveel uit. Allebei supergaaf.’

Plezier

Het belangrijkste vindt Ties van Seumeren echter dat hij plezier in zijn sport blijft houden. ’Het zou mooi zijn wanneer het lukt om bij een commercieel team te schaatsen zodat ik nog beter kan worden en een medaille bij de Nederlandse kampioenschappen kan winnen. Dat is de eerste stap.’ Hij mocht al proeven aan het NK Allround junioren C in Enschede. ‘De leukste wedstrijd waar ik tot nu toe aan heb meegedaan. Ondanks dat het niet mijn beste wedstrijd van het seizoen was, vond ik het wel heel vet. Mijn vader en ik zaten in een hotel, de wedstrijd was heel vroeg in de ochtend. Al om 07.00 uur volgens mij. De dag ervoor had ik samen met twee teamgenoten, die ook geplaatst waren, nog getraind.’

Hoewel hij minder tevreden was over zijn toernooi, smaakt het naar meer. ‘Ik kijk er nu wel positief op terug. Dit was mijn eerste NK en daarom was ik denk ik te zenuwachtig. Hopelijk kan ik mij de aankomende seizoenen weer plaatsen om het beter te doen.’ Wanneer hij niet op het ijs is, dan voetbalt Ties van Seumeren graag met vrienden. ‘Dat doen we gewoon op een veldje in de buurt.’

Talentboek

UTRECHT – Talentboek is een website voor crowdfunding van het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Het is hét podium in Nederland waar sporttalenten zichzelf professioneel kunnen presenteren om zo in contact te komen met mogelijke donateurs. Op Talentboek kunnen de sporttalenten, teams of groepen aangeven wat ze nodig hebben om hun ambities waar te maken en hiervoor donaties ontvangen.

Talentboek is bedoeld voor sporttalenten (tot en met 24 jaar) met een NOC*NSF-status of een ‘bondsstatus’. Een NOC*NSF-status staat geregistreerd in de database van NOC*NSF en een ‘bondsstatus’ houdt in dat het talent aan een NK, EK of WK heeft deelgenomen of gaat deelnemen in het jaar van registratie.

Speciaal voor het ondersteunen van Utrechts sporttalent hebben de gemeente Utrecht en SportUtrecht een eigen partnerpagina ontwikkeld. Op deze pagina kunnen sporttalenten en teams, sportend en/of wonend in de stad Utrecht, een Utrecht-badge aanvragen en direct aan de slag met een eigen crowdfunding-campagne. Talentboek Utrecht geeft op die manier dat financiële steuntje in de rug dat een talent goed kan gebruiken op weg naar de top.

Zie ook: Talentboek Utrecht

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/talentboek-banner-klik.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top