NieuwsberichtUtrechtse Olympiërs en Paralympiërs in Tokyo

23/07/2021
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/NewsOS_beter2.jpg

Utrechtse Olympiërs & Paralympiërs in Tokyo

De 32e editie van de Olympische Spelen vonden van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 plaats in Japan. De Nederlandse olympische ploeg die afreisde naar Tokyo is de grootste vertegenwoordiging van TeamNL op een Olympische Spelen ooit. Een mooi aantal van 13 Utrechtse sporters hebben in Tokyo gestreden om het eremetaal. Bekijk hieronder de resultaten.

Op de Paralympische Spelen die daaropvolgend plaatsvinden van 24 augustus tot en met 5 september 2021 staat een Utrechtse naam op de lijst: rolstoelbasketbalster Anouk Taggenbrock.

De eerste Utrechtse sporter die in actie kwam is de 16-jarige skateboardster Keet Oldenbeuving: zij droeg namelijk tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen de Nederlandse vlag het Olympisch Stadion in Tokyo binnen. Zij deeds dit samen met de 36-jarige sprinter Churandy Martina.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/vlaggendragers.jpg

NOC*NSF / Mathilde Dusol

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/Keet-Actie-2.png

Keet Oldenbeuving

Nog geen twee dagen later – in de nacht van zondag op maandag  – mag de jonge skatester haar kunsten laten zien in het Ariake Urban Sports Park in Tokyo. Skateboarden is nieuw op de olympische kalender. Van kleins af aan is de nu 16 jarige Keet Oldenbeuving niet weg te slaan van haar skateboard. In 2015 verscheen er een documentaire, getiteld Skatekeet, over het toen 10-jarige talent dat met haar talent opviel in een door jongens gedomineerde skatewereld. Sindsdien loopt haar skatecarrière op rolletjes. In 2019 won ze een Europese titel.

Resultaat Keet Oldenbeuving – skateboarden street
12e plek, met score van 8.70 punten, helaas niet voldoende voor finaleplaats
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/Inge-Janssen.png

Foto: RED GREEN BLUE

Inge Janssen

Op de openingsdag bijt roeister Inge Janssen de spits af tijdens de series in de dubbelvier op het water van de Sea Forest Waterway. Vier jaar geleden was Inge er ook al bij in Rio en behaalde ze een zilveren medaille in de dubbelvier.

Resultaat Inge Janssen – roeien W4x dubbelvier
6e plaats
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/Wilco-Kelderman_Teamfoto-2021_.jpg

Team Hans Grohe

Wilco Kelderman

De olympische wegrace staat in het eerste weekend van de Spelen op het programma. Hier gaat Wilco Kelderman van start. De start van de koers is in het Musashinonomori Park en voert over de Fuji International Speedway. Bij de mannen won er één keer een Nederlandse wielrenner olympisch goud op de weg.

Resultaat Wilco Kelderman wielrennen | wegrace
51e over de finish
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/Hockeymannen.jpg

Foto: RED GREEN BLUE

Hockey team Heren

Meteen een kraker op de openingsdag van het olympisch hockeytoernooi op 24 juli. Nederland start tegen België. De heren staan derde op de FIH wereldranglijst, België is de koploper. De Lage Landen komen elkaar de laatste jaren regelmatig tegen op grote toernooien en ze geven elkaar geen duimbreed toe. Ze komen verder nog Canada, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en Duitsland tegen in de groepsfase. Vier jaar geleden stonden de heren in Rio met lege handen. In dit team de Utrechters Sander de Wijn, Lars Balk, Jonas de Geus, Robbert Kemperman en Jip Janssen.

Resultaat hockeymannen
24 juli Nederland – België | 1 – 3
25 juli
Nederland – Zuid Afrika | 5 – 3
27 juli
Nederland – Canada | 4 – 2
29 juli
Nederland – Groot Brittannië | 2 – 2
30 juli
Nederland – Duitsland | 1 – 3
1 augustus – kwartfinale Nederland – Australië | 2 – 2 -> 0 – 3 na shoot outs | uitgeschakeld – 6e plaats
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/DamesHockeyGoud.jpg

Hockey team Dames

Meteen een kraker op de openingsdag van het olympisch hockeytoernooi op 24 juli. Nederland start tegen

Het eerst duel in de groepsfase voor de hockeyvrouwen op 24 juli wordt gespeeld tegen India. De Nederlandse vrouwen gaan in Tokyo voor olympisch goud. Drie keer eerder lukte dat. In Rio greep de ploeg naast de hoofdprijs. Na het binnenhalen van de Europese titel, in juni in Amstelveen, zal de ploeg met zelfvertrouwen beginnen aan het olympisch toernooi. Nederland is ingedeeld in poule B, met Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, India en Zuid-Afrika. Kampong speelster Malou Pheninckx en de in Utrecht wonende keepster Josine Koning maken deel uit van deze vrouwenploeg.

Resultaat hockeyvrouwen
24 juli Nederland – India | 5 – 1
26 juli
Nederland – Ierland | 4 – 0
28 juli
Nederland – Zuid Afrika | 5 – 0
29 juli
Nederland – Groot Brittannië | 1 – 0
31 juli
Nederland – Duitsland | 3 – 1
2 augustus kwartfinale: Nederland – Nieuw-Zeeland | 3 – 0
4 augustus Nederland – Groot Brittannië | 5 – 1
6 augustus FINALE: Nederland – Argentinië | 3 – 1 => GOUD
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/Waterpolo6e.jpg

Waterpolo Dames

Het eerste duel van de waterpolosters in de groepsfase is op 26 juli tegen Australië. De Nederlandse dames plaatsten zich voor de Olympische Spelen in Tokio door in januari 2021 tweede te worden op het kwalificatietoernooi in Triëst. TeamNL is ingedeeld in poule A bij Australië, Spanje, Zuid-Afrika en Canada. Van de twee poules gaan de beste vier naar de knockoutfase, Een medaille voor de Oranje waterpolosters zou een regelrechte stunt zijn. Maar in 2008 in Beijing had ook niemand er op gerekend, en het lukte de ploeg toen toch om goud te pakken. De Utrechtse Dagmar Genee en Vivian Sevenich maken deel uit van deze ploeg.

Resultaat waterpolovrouwen
26 juli Nederland – Australië | 12 – 15
28 juli
Nederland – Spanje | 14 – 13
30 juli
Nederland – Zuid Afrika | 33 – 1
1 augustus Nederland – Canada | 16 – 12
3 augustus  Nederland – Hongarije | 11 – 14
5 augustus Nederland – China | 13 – 6
7 augustus Nederland – Australië | 7 – 14 => 6e plaats
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/Dafne-Schippers_FBK-games_1e-200-meter-met-naamsvermelding-fotostudio-RedGreenBlue-Ankie-Hogewind.jpg

Foto: RED GREEN BLUE

Dafne Schippers

De Utrechtse atlete Dafne Schippers doet in Tokyo mee op haar favoriete afstand, de 200 meter. Op de Spelen van Rio moest ze nog genoegen nemen met een vijfde plaats en in Londen was haar tijd goed voor een zilveren plak. In 2015 en 2017 werd ze nog wereldkampioen op deze afstand. Ze maakt eveneens deel uit van het estafetteteam.

Resultaten Dafne Schippers
2 augustus serie 200 meter: 3e plek met tijd van 23,13 => geplaatst voor halve finale
2 augustus halve finale 200 meter: 6e plaats met tijd van 23,03 => helaas niet voldoende voor finale
5 augustus series 4 x 100 meter estafette: 5e plaats met tijd 42,81 => door naar finale
6 augustus finales 4 x 100 meter estafette => diskwalificatie na foutieve wissel
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/Jacob-van-de-Kerkhofnaamsvermelding-fotostudio-RedGreenBlue.jpg

Foto: RED GREEN BLUE

Jacob van de Kerkhof

De laatste Olympiër in dit rijtje is reserve roeier Jacob van de Kerkhof.  Ook hij is afgereisd naar Tokyo en staat standby mocht het nodig zijn.  Zonder reserves geen team! Vaak zijn alleen de atleten in de boot de personen die in de spotlight staan en blijven de reserves buiten schot. Zij leveren echter een belangrijk aandeel in het team.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/GOUD-Anouk.jpg

Foto: Vera Diepeveen

Paralympiër Anouk Taggenbrock

De Orange Lions zijn sinds de Paralympische Spelen van 2012 niet meer weg te denken uit de top van de wereld. Nederland ging met een ambitieuze ploeg voor goud naar de Paralympics in Rio, maar moest helaas opnieuw genoegen nemen met de bronzen medaille. In 2017 maakte de ploeg een omslag. Met veel jonge speelsters in de groep is een nieuwe weg in geslagen op weg naar de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020.

Met het binnenhalen van de Europese titel in 2017, de wereldtitel in 2018 (de allereerste ooit voor een Nederlandse basketbalploeg) en opnieuw de Europese titel in 2019 (plus kwalificatie voor de Spelen) is de ambitie duidelijk onderstreept: de Orange Lions met de Utrechtse speelster Anouk Taggenbrock gaan voor goud in Tokyo.

Programma en uitslagen Orange Lions (Nederlandse tijd)
25 augustus Nederland – Verenigde Staten | 68 – 58
26 augustus Nederland – China | 45 – 38
27 augustus Nederland – Algerije | 109 – 18
29 augustus Nederland – Spanje | 63 – 24
31 augustus kwartfinale | Nederland – Japan | 82 – 24
2 september halve finale | Nederland – Duitsland | 52 – 42
4 september FINALE | Nederland – China | 50 – 31 => GOUDEN MEDAILLE

@copyright SportUtrecht 2022

Top