talentboekTalenten: Lisa Wu en Mika van Woudenberg

06/07/2021
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/07/Lisa-Wu-Mika-van-Woudenberg.png

Talenten Lisa Wu en Mika van Woudenberg

Wanneer de 17-jarige Lisa Wu en de 14-jarige Mika van Woudenberg over hun sport vertellen is het enthousiasme aanstekelijk. Zittend aan een tafel in het Leidsche Rijn College, de school waar ze beide hun opleiding volgen, kijken ze aan het begin van het gesprek heel even de kat uit de boom. Net alsof ze zich concentreren voor hun eerste karatepartij bij een groot toernooi. Wanneer de vraag komt hoe ze met de sport zijn begonnen en wat het zo bijzonder maakt, zeggen ze bijna tegelijkertijd. ‘Het is zó leuk en nooit saai.’

Nationaal team

Lisa Wu had haar eerste proefles bij Karate Team Utrecht bijna tien jaar terug. ‘Ik vind veel sporten leuk maar karate heeft alles. Voordat ik mijn eerste proefles had, heb ik ook aan turnen en basketbal gedaan. Ik was één van de eersten bij Karate Team Utrecht en ben steeds meer gaan trainen. In een normale week train ik 15 tot 18 uur. Naast de trainingen op mijn club, werk ik middels een krachtschema en heb ik in het weekend nog trainingen met het nationale team.’

Mika van Woudenberg startte toen hij zes jaar was bij Karate Team Utrecht. ‘Ik deed ook eerst aan basketbal omdat er bij voetbal een wachtlijst was. Toen er op een gegeven moment een cursus was bij karate, vond ik dat direct leuk.’ Hij is zeker tien uur in de week op de mat te vinden, daarnaast traint ook hij nog twee uur in de week bij het nationale team in Leusden. In de tijd dat er door de maatregelen minder gesport kon worden, zochten ze creatief naar andere mogelijkheden. ‘Veel thuis trainen en via de selectie de basistrainingen volgen.’ Nu de toernooien weer gedraaid kunnen worden, hopen zowel Lisa als Mika naar het Europees kampioenschap in Finland te gaan dat van 21 tot en met 25 augustus plaats vindt. ‘Het is lastig inschatten hoe de kans is dat ik er heen mag. Het laatste jaar zijn er amper wedstrijden geweest en per gewichtsklasse mag er maar één deelnemer of deelneemster per land meedoen’, zegt Lisa. Zij is in haar sport in beide disciplines actief. Iets wat je niet veel ziet. ‘Karate bestaat uit twee disciplines: kumite (sparren) en kata (stijl onderdeel). Ik beoefen beide op hoog niveau en ben lid van de Nederlandse selectie voor zowel kumite als voor kata. Dat is vrij uniek omdat de meeste karateka’s excelleren in één van de twee disciplines.’ Mika haakt eropin en beaamt dat het lastig is om beide disciplines te combineren. ‘Ik heb echt respect voor Lisa.’

Lees hier het hele interview over Lisa en Mika

Tekst en foto: Roberto Cancian (Utrechtse Sportkrant)

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/talentboek-banner-klik.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top