NieuwsberichtFietsburgemeester Utrecht

10/06/2021
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/06/Fietsburgemeester-Jelle-Bakker_1_naamsvermelding-Han-Ernest_site-1280x697.jpg

Fietsburgemeester Jelle Bakker wil van Utrecht een fietsstad maken voor iedereen!

Burgemeester Sharon Dijksma heeft woensdag de eerste Fietsburgemeester van Utrecht beëdigd. Jelle Bakker gaat zich de komende twee jaar inzetten om van Utrecht een nog betere, veiligere en inclusievere fietsstad te maken. Hij wil niets liever dan nóg meer inwoners van Utrecht op de fiets te krijgen. Dat sluit aan bij het motto van BYCS, de organisatie achter het internationale netwerk van Fietsburgemeesters, die voor Jelle koos vanwege de filosofie dat je met de fiets bijdraagt aan een beter en gezonder stedelijk leven. Jelle heeft momenteel zes collega’s in Nederland, waaronder ook een Junior Fietsburgemeester, de 17-jarige Lucas Boer uit Amsterdam. Wereldwijd zijn er inmiddels 126 ‘Bicycle Mayors’ in 35 landen.

De sportieve Utrechter is vertegenwoordiger van alle inwoners van Utrecht en gaat samenwerken met onder meer de Gemeente Utrecht, de Fietsersbond, profwielrenner Martijn Tusveld (Team DSM) en SportUtrecht. Burgemeester Sharon Dijksma heeft Fietsburgemeester Jelle zijn ambtsketen omgehangen en verwelkomd met de woorden: ‘Utrecht is een echte fietsstad en daar zijn Utrechters trots op. Met Jelle als kersverse Fietsburgemeester hebben we er een ambassadeur voor de Utrechtse fietser bij gekregen. Iemand die een mooie rol kan vervullen in het enthousiasmeren van alle inwoners van Utrecht om nóg vaker de fiets te pakken.’ Vervolgens stapten ze samen op de fiets om een stukje door Utrecht te rijden.

Utrecht Fietsstad
In Utrecht is de fiets het voornaamste vervoermiddel en draagt bij aan een gezond stedelijk leven voor haar inwoners. De stad werd in 2019 door het World Economic Forum verkozen tot beste fietsstad van de wereld. Met de grootste fietsenstalling ter wereld, de Dafne Schippersbrug en een groeiend aantal fietsstraten timmert Utrecht fors aan de weg. Het drukste fietspad ter wereld ligt in de stad. Ook met het hosten van grote rondes als de Giro (2010), de Tour (2015) en de Vuelta (2022) laat Utrecht in binnen- en buitenland zien dat de fiets op één staat.

Meer aandacht voor kwetsbare doelgroepen
In Utrecht pakt 60% van de inwoners de fiets voor korte reisafstanden. De toenemende drukte op de fietspaden heeft ook een keerzijde. Niet iedereen voelt zich meer even veilig in het verkeer. Kinderen, ouderen en inwoners met een fysieke of mentale beperking, vluchtelingen en nieuwe Utrechters hebben extra ondersteuning nodig om zich vrij en veilig te bewegen in het fietsverkeer. Juist voor deze doelgroepen wil Fietsburgemeester Jelle Bakker zich sterk maken, samen met partners in de stad. ‘Fietsen biedt ongelofelijk veel voordelen, zowel voor de gezondheid, voor het milieu als voor de bereikbaarheid van de stad en de ruimte hier omheen. Hoe meer mensen op de fiets stappen en blijven fietsen, hoe beter’, aldus de Fietsburgemeester.

Samen kom je verder
In Utrecht zijn al veel mooie initiatieven en organisaties om fietsen te stimuleren. Jelle werd voor zijn functie voorgedragen door Esther van Garderen, algemeen directeur van de Fietsersbond: ‘Mijn droom is dat ieder kind veilig en vrij kan fietsen, maakt niet uit waar je wieg staat. Jelle gaat zich inzetten voor doelgroepen die een zetje in de rug kunnen gebruiken’. Ook Martijn Tusveld, profwielrenner bij Team DSM droeg Jelle voor: ‘Fietsen heeft mij zoveel gebracht, het is heel belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te leren fietsen en toegang heeft tot een fiets’. Tenslotte beval ook Laurens Hitman, programmamanager fietsstimulering bij SportUtrecht, Jelle aan: ‘Ik ben ervan overtuigd dat Jelle een Fietsburgemeester voor álle Utrechters wordt, voor de inwoners die al fietsen en meer nog voor de Utrechters die dat nog niet doen om welke reden ook’. De Fietsburgemeester gaat graag in gesprek met bewoners en partners over fietsuitdagingen tijdens een maandelijks fietsspreekuur op vrijdagen van 10 tot 11, de locatie hiervoor wordt aangekondigd via de sociale media kanalen van Jelle Bakker.

Blijf op de hoogte via onderstaande social media kanalen van Fietsburgemeester Jelle Bakker of neem contact op als je goed idee hebt!

Fietsburgemeester Utrecht | Jelle BakkerFietsburgemeesterutrecht@gmail.com
(06) 38 32 70 25

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2021/06/Fietsburgemeester-Jelle-Bakker_2_naamsvermelding-Han-Ernest-e1623321944100-640x750.jpg

@copyright SportUtrecht 2022

Top