talentboekTalent: Julia van Eck

18/12/2020
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/12/Talent-Julie-van-Eck.png

Talent Julia van Eck

In het kader van Utrecht Talentboek besteedt de Utrechtse Sportkrant regelmatig aandacht aan een Utrechts talent. Dit keer het verhaal van volleybaltalent Julia van Eck

Samen met vier ploeggenoten wil volleybalster Julia van Eck volgend jaar deelnemen aan de United World Games in Oostenrijk. Om deelname aan het grootste jeugdsportevenement van Europa te bekostigen gaat het vijftal workshops volgen hoe ze Talentboek zo goed als mogelijk kunnen inzetten om de reis en de verblijfskosten te financieren. ‘Stap voor stap gaan we dat doen. Eerst de workshops volgen, dan tips en trucs krijgen hoe we het verhaal kunnen schrijven en dan in actie komen om het geld op te halen dat nodig is’, legt de 15-jarige speelster van volleybalvereniging VVU uit Utrecht uit.

Ik ben op 8-jarige leeftijd met volleybal begonnen, daarvoor heb ik drie jaar aan ballet gedaan. Op het moment dat de juffrouw er mee stopte, werd het opgeheven en zei mijn vader dat ik eens bij volleybal moest gaan kijken. Wat is volleybal? dacht ik toen.’ Dat was thuis snel uitgelegd aangezien de vader van Julia zijn sporen al had verdiend in de sport. ‘Ik ben gaan kijken, trainen en er zo ingestapt. Mijn vader vond dat hij mij het beste zelf kon trainen, hij is op één jaar na ook steeds mijn trainer geweest tot nu toe. Hij kan soms best streng zijn maar dat is niet erg. Ik wil het hoogste bereiken in de sport, dus hij is een soort van stok achter de deur.’ Zelf speelt Julia van Eck in MA1 maar de hele familie is normaliter in de sporthal te vinden. ‘Mijn broertje speelt in JC1 en mijn moeder, die zelf altijd heeft gehandbald, is teammanager bij het team van mijn broertje.’

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/12/Julia-van-Eck.jpg

Italië

Julia van Eck spreekt duidelijk uit dat ze het allerhoogste nastreeft als volleybalster. Ze weet, ondanks haar jonge leeftijd, precies wat ze wil.

‘In Italië spelen als volleybalster, dat is wat ik wil. Ook in de USA wil ik spelen. Mijn vader heeft vroeger twee jaar in Italië gewoond en wij gaan ook altijd daar naartoe op vakantie. Het is een soort van thuiskomen, dus ik weet dat ik daar ook wel mijn plek zal vinden.’

…..

Dat er nu niet gespeeld kan worden in verband met Covid-19 frustreert haar omdat ze het spelletje mist. ‘Volleybal is mijn leven dus het is heel erg vervelend dat we nu niet kunnen spelen. We trainen wel op maandag en woensdag en in plaats van de competitie train ik ook bij de Volleybalschool Utrecht. Daar heb ik op zaterdag extra training. Gemiddeld ben ik wel 8 tot 10 uur in de week aan het trainen.’ Begin 2021 hoopt Julia van Eck mee te doen aan de Nederlands Open Jeugd Kampioenschappen in Ommen. Eén team vanuit de club mag daarvoor opgegeven worden. Omdat de voorronde in januari aanstaande niet doorgaat, werken ze met een puntensysteem dat is samengesteld uit de behaalde resultaten. Met 55 teams zal in februari worden gestreden om via acht poules de finale te halen. ‘Dat zal pittig worden, maar het zou mooi zijn als het door kan gaan’, kijkt Julia van Eck vooruit.

Talentboek

Afgelopen week is Julia van Eck met haar team de campagne gestart om geld in te zamelen met als doel de United World Games in het Oostenrijkse Klagenfurt. ‘Wij hebben een badge aangemaakt en een filmpje opgenomen waarin we onszelf voorstellen. Ik ben wel iemand die daar het voortouw inneemt. Wanneer we dan op Talentboek staan dan willen we bedrijven, kennissen en organisaties benaderen om 5 euro te storten om ons doel te kunnen behalen. De vijf dagen in Oostenrijk kosten ongeveer 400 euro per persoon, met begeleiding erbij moeten we dus 4.400 euro ophalen.’ De ‘Games’ in Oostenrijk zijn te vergelijken met de Olympisch Spelen maar dan voor jeugd. Er komen ongeveer 12.000 sporters vanuit de hele wereld.

Toernooien

Dat ze de campagne met de te volgen workshops zijn opgestart om volgend jaar mee te kunnen doen aan de United World Games in Oostenrijk, is vooral leuk, en ze leren er ook nog wat van. ‘In december van 2019 hebben wij nog met VVU meegedaan aan een groot internationaal toernooi bij Dynamo in Apeldoorn. Een toernooi in een grote hal met twee overnachtingen in een hotel. Ondanks dat we werden weggeslagen door een team uit Amerika -die waren echt retegoed- was het een hele toffe ervaring. Het zou superfijn zijn wanneer we weer competitie kunnen spelen maar ook dat onze campagne om geld op te halen voor het evenement in Oostenrijk slaagt. Echt iets om naar uit te kijken.’ De stappen die daarna weer volgen, daar denkt ze dus ook over na aangezien ze graag in Italië wil spelen. Wanneer Van Eck tenslotte gevraagd wordt, wie haar voorbeeld is, heeft ze direct een naam paraat. ‘Celeste Plak. Zij is goed, speelt agressief en is altijd gefocust. Dat is wel een voorbeeld voor me.

Tekst: Roberto Cancian

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/talentboek-banner-klik.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top