talentboekTalent: Mojalefa Kloprogge

19/03/2020
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/04/Talent-Mojalefa-Kloprogge-foto-1280x853.jpg

Talent Mojalefa Kloprogge

In het kader van Utrecht Talentboek lichten we elke maand een Utrechts talent uit. Dit keer is het de beurt aan atleet Mojalefa Kloprogge.

Door Roberto Cancian

Voor de 18-jarige atleet Mojalefa Kloprogge is er maar één weg. ‘Voor mij is er geen andere weg dan omhoog. Alles geven voor wat je wilt bereiken. Dat is hoe ik in het leven sta en zo benader ik ook mijn sport.’ Hij is trots op zijn vijfde plaats op de 3.000 meter bij de Nederlandse kampioenschappen. ‘Daarnaast heb ik mij weten te vestigen in de nationale top in mijn categorie.’ Vandaag in deel 1 vertelt het atletiektalent hoe hij zo ver gekomen is.

Hij werd geboren in Lesotho in het zuiden van Afrika. ‘Ik heb daar de eerste jaren van mijn leven doorgebracht tot ik op mijn vijfde jaar werd geadopteerd en naar Nederland kwam. Op mijn twaalfde jaar ben ik begonnen met hardlopen, eerst wat kleine wedstrijdjes en af en toe een rondje met mijn buurman die ik al direct goed bij kon houden. Ik merkte dat ik steeds beter werd en dat motiveerde mij om nog meer te gaan trainen en wedstrijden te lopen. In 2016 werd ik gescout door mijn huidige trainer en sindsdien train ik hard om de top te bereiken in mijn sport’, legt hij uit.

Leven voor de sport

Nadat Mojalefa Kloprogge merkte dat het plaatselijke rondje met zijn buurman hem goed af ging, besloot hij richting de atletiekbaan te gaan. ‘Ik begon steeds enthousiaster te worden en na een plaatselijke wedstrijd besloot ik om eens te kijken bij AV Phoenix. Na de eerste training wist ik al dat dit de sport was die ik wilde doen. Daarvoor heb ik meerdere sporten geprobeerd. Ik begon met zwemmen en heb meerdere snorkelbrevetten gehaald. Ook schaatste ik wekelijks op de Vechtsebanen met mijn oom. Ik merkte dat ik vooral duursporten erg leuk vond. Als laatste, voor ik definitief de keuze voor de atletieksport maakte, heb nog een paar maanden hockey gedaan waar ik vooral als keeper actief was.’ Het liefst traint hij iedere dag. ‘Ik train elke dag van de week en op maandag, vrijdag en zondag twee keer per dag. Per week stop ik gemiddeld 15 uur in mijn trainingen, maar om de trainingen heen ben ik er altijd mee bezig.

Droom

Net als bijna iedere sporter, droomt ook Kloprogge van de Olympische Spelen. ‘Mijn ultieme droom is het behalen van een gouden medaille op de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap. Ik wil het leven van een topsporter leiden en een geweldige carrière hebben. Marathonloper Eliud Kipchoge uit Kenia en Sifan Hassan, die voor Nederland uit komt, zijn een grote inspiratiebron voor mij.’

Ook voor Mojalefa Kloprogge is het onzeker hoe de komende tijd er uit ziet als gevolg van het coronavirus. ‘Het Nederlands kampioenschap in juni daar wil ik heel graag bij zijn. Ook wil ik dan, wanneer het allemaal door gaat, de 5.000 meter bij junioren A lopen. Bij de senioren is het vooral zaak om ervaring op te doen. Ik ben compleet gefocust op mijn sport en doe er alles aan om de internationale top te bereiken.’

Talentboek

Mojalefa heeft een profiel aangemaakt op Talentboek Utrecht:

“Om mijn doelen te bereiken moet ik er volledig voor gaan, veel trainingsuren maken en de nodige hordes overwinnen.  De financiën leveren mijn voornaamste struggle op. Het reizen naar trainingen en wedstrijden kost een hoop geld. Ook ga ik steeds vaker naar het buitenland voor grote wedstrijden en trainingsstages. Wat mij erg zou ondersteunen is een donatie op Talentboek om mij te helpen op de weg naar de top! Een kleine bijdrage kan al een groot verschil maken. Het maakt niet uit hoeveel, ik ben blij met alles en ik hoop dat we samen het donatiedoel kunnen bereiken.” 

Lees hier het gehele eerste deel van het interview met Mojalefa Klopgroppe.

Lees hier deel twee van het interview met Mojalefa Kloprogge.

Bron: Utrechtse Sportkrant
Foto Mojalefa: Privécollectie

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/talentboek-banner-klik.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top