NieuwsberichtHercules een club van iedereen

11/03/2020
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/03/Afbeelding-2b.png

Hercules een club van iedereen

USV Hercules is de oudste sportvereniging van Utrecht, zo kan je hier zaalvoetbal, veldvoetbal, tennis, badminton en cricket spelen. Doordat het zo’n grote vereniging is en de vereniging onderdeel is van de maatschappij willen zij ook iets voor de maatschappij betekenen.  Dit doen zij dan ook door initiatieven met een maatschappelijk belang vanuit de samenleving te ondersteunen. Speciaal hiervoor heeft Hercules dan ook een bestuurslid maatschappelijk aangetrokken in de persoon van Han Oey 

De eerste kennismaking met JongGras Sportbuddies 
Han Oey “De afgelopen tijd worden wij door steeds meer organisaties gevraagd of wij op maatschappelijk gebied iets voor hen kunnen betekenen.  Zo nam ook Kiki (studentencoördinator van het project Jonggras Sportbuddies) aan het begin van het voetbalseizoen 2019-2020 contact met ons op. Hij stelde ons de vraag of Hercules plek zou hebben voor een aantal statushouders die graag willen voetballen. Ik twijfelde geen seconde, want dit soort initiatieven ontvangt Hercules met open armen. Wij vinden het mooi om een bijdrage te leveren aan de integratie van statushouders. Daarnaast bieden wij de statushouders een plek waar ze onderdeel kunnen zijn van de maatschappij”. 

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/03/Logo-e1583936569875.png
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2020/03/Afbeelding-1.jpg

Twee vliegen in één klap 
De statushouders die kunnen sporten in een sportteam hebben daar heel veel profijt van. Zo kunnen ze op een gezonde en ontspannen manier een netwerk opbouwen, wat hen kan helpen bij hun integratie. Daarnaast halen verenigingen ook veel voordeel uit het verwelkomen van statushouders. De clubs dragen hun steentje bij aan de maatschappij, het ledenaantal groeit en de club wordt meer multicultureler waardoor teamleden leren van elkaars werelden.  

Tot nu toe heeft Hercules twee statushouders via het project mogen verwelkomen bij de club, waaronder Yonas. De sportbuddy van Yonas is Guus en hij vertelt ons over de drive die Yonas heeft om te gaan voetballen in een team: “Yonas is een jongen van zeventien jaar en afkomstig uit Eritrea. Hij wilde graag in een team voetballen en dit merkte ik al bij het kennismakingsgesprek. Hij heeft in dit gesprek wel vijf keer gevraagd of ik alsjeblieft zo snel mogelijk een voetbalteam kon regelen voor hem!”  

Fnan is de andere jongen die nu voetbalt bij Hercules. Tom was de sportbuddy van Fnan en hij vertelt over de wensen die Fnan had: “In het verleden had Fnan bij een voetbalclub gespeeld maar is daar weggegaan omdat hij zich daar niet genoeg welkom voelde. De wensen van Fnan waren al snel duidelijk: een voetbalclub die gevestigd is in Utrecht, een serieus team dat zich inzet, present is en waar ik mij thuis voel. Gelukkig kon Hercules dit allemaal waarmaken”. 

En ook bestuurslid Han Oey merkte dat je leert van elkaars werelden. “Yonas en Fnan namen tijdens de eerste proeftraining gelijk een vriend mee. Ik moest daar enorm om lachen en dacht ‘prima, dan train jij toch ook lekker mee’. Voor statushouders is het heel normaal om vrienden mee te nemen en bij ons zijn anderen welkom.” 

Maatschappelijke betrokkenheid
Naast JongGras zet USV Hercules zich ook op andere vlakken maatschappelijk in.  Zo werkt de club uit Voordorp samen met voetbalvereniging SV Vechtzoom: de jongste voetbalvereniging in onze stad en een club in opbouw. Omdat Hercules als oudste vereniging veel kennis heeft in het besturen van een vereniging hebben zij de krachten gebundeld.  Een mooi voorbeeld van de samenwerking is het gezamenlijke organisatie van het Paul Verweel Toernooi dat dit jaar op 13 juni 2020 plaats zal vinden. Daarnaast werken beide clubs systematisch samen aan een positief Sportklimaat. Hercules en Vechtzoom hebben, met partners als de KNVB, de Universiteit Utrecht, kinderopvang de MikMak, SportUtrecht en FC Utrecht, een programma met activiteiten voor spelers, trainers, leiders, ouders en scheidsrechters ontwikkeld gericht op het sociale aspect van voetbal. Ondertussen is Hercules ook betrokken bij een samenwerking met On the Move, een organisatie die sport/beweging wil koppelen aan therapie en werken zij ook samen met de Universiteit Utrecht waarbij studenten worden ondersteund in hun sportgerelateerde onderzoek. 

Wie zijn wij en wat doen we?

Het project JongGras Sportbuddies is nu ongeveer anderhalf jaar bezig. In het project worden statushouders (16-26) door studenten gecoacht naar een sportaanbieder in Utrecht, met als doel ontspanning, het leren van de Nederlandse taal en het opbouwen van een sociaal netwerk. Daarnaast is het een mooie leerervaring voor studenten en kunnen zij iets betekenen voor de doelgroep. Dit project wordt gecoördineerd door Academie van de Stad en is in opdracht van de gemeente Utrecht ontstaan. SportUtrecht speelt een belangrijke rol in het project, zowel in de totstandkoming van het project  als in de verbindende en ondersteunende rol tijdens dit project.  

  

Meer weten? 
Op 18 juni (16:00-19:00) organiseert JongGras Sportbuddies een bijeenkomst, waarbij we met ons netwerk feestelijk het jaar afsluiten en de en successen gaan vieren!   

Voor meer informatie over ons project  of de eindbijeenkomst zie:  

@copyright SportUtrecht 2022

Top