NieuwsberichtClubs: bespaar op douchewater

09/12/2019
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/12/Demolish-1.jpg

Bespaar geld op douchewater

Energie- en geldbesparende maatregelen hoeven niet veel geld en energie te kosten. Ook kleine aanpassingen kunnen snel grote voordelen opleveren. Volg deze tips om snel en gemakkelijk water te besparen:

1. Gebruik een waterbesparende douchekop.
Zo’n douchekop laat maximaal 7 liter water per minuut door, terwijl een standaard douchekop in dezelfde tijd wel 12 liter verbruikt. Toch verschillen de douchekoppen niet qua douchecomfort. Voor 20 procent minder water- en energieverbruik doucht u dus even comfortabel met een waterbesparende douchekop. Let bij het aanschaffen op de verpakking: vaak staat er niet dat het een waterbesparende douche of een spaardouche is. Lees daarom goed wat het doorlatingsvermogen is. Een waterbesparende douche mag maximaal 6,9 liter/minuut doorlaten.

2. Installeer een thermostaatkraan.
Een thermostatische douchemengkraan zorgt ervoor dat het water snel warm wordt en tijdens het douchen op temperatuur blijft. Dit betekent minder wachten, comfortabeler douchen en ook nog eens kosten besparen! Een thermostatische douchemengkraan zorgt ervoor dat het water efficiënter wordt verwarmd. Het opwarmen eist hierdoor minder energie en verloopt veel sneller. Het douchewater hoeft daarom niet eerst warm te lopen, maar kan meteen gebruikt worden. Op deze manier wordt er per persoon 1000 liter water en 6 euro aan water- en gaskosten per jaar bespaard. Met een aankoopbedrag van 50 tot 200 euro heeft een sportvereniging zo’n thermostaatkraan dus in een handomdraai terugverdiend.

3. Plaats douches met drukknoppen.
In tegenstelling tot een kraan schakelt een drukknop het lopende water automatisch uit. Nadat er een bepaalde tijd verstreken is, valt het mechanisme dicht en wordt het watertoevoer afgesloten. Iedereen kan vergeten om de kraan dicht te doen. Met een drukknop hangt hier alleen geen prijskaartje aan!

De aanschafkosten van een drukknop liggen tussen de 50 en 300 euro. Binnen 5 jaar zijn deze kosten weer terugverdiend en maakt uw sportvereniging winst op water- en energiebesparing.

Meer informatie over energie- en geldbesparende maatregelen op je sportclub? Neem contact op met Irene Mobach, irene.mobach@sportutrecht.nl of (06) 22050528

@copyright SportUtrecht 2022

Top