Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; RSS_Import has a deprecated constructor in /home/sportutre/domains/sportutrecht.nl/public_html/wp-content/plugins/rss-importer/rss-importer.php on line 43

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Categories_to_Tags has a deprecated constructor in /home/sportutre/domains/sportutrecht.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcat2tag-importer/wpcat2tag-importer.php on line 31
Wethouder bezoekt VV Voorwaarts en ULTC – www.sportutrecht.nl
 

NovemberWethouder bezoekt VV Voorwaarts en ULTC

28/11/2019
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/v-Hooijdonk-bezoekt-voorwaarts-1.jpg

Lot van Hooijdonk bezoekt VV Voorwaarts en ULTC

Quillermo Pol is penningmeester van VV Voorwaarts en heeft vanuit het bestuur al 5 jaar de energiezaken van VV Voorwaarts onder zijn hoede. Samen met voorzitter Frits van Leusden, vertelt hij wethouder van Hooijdonk over de energiemaatregelen van VV Voorwaarts tijdens een bezoek aan de clubs.  

Diverse maatregelen
De energiescan van K
limaatroute vormde 5 jaar geleden de start. Sindsdien heeft de club zonnepanelen op het dak gelegd, led veldverlichting geïnstalleerd, en ook in het clubhuis allerlei maatregelen getroffen, zoals timers op de koelinstallaties  voor de niet-bederfelijke waar. De club is tevreden over de maatregelen, omdat aan de ene kant de energielasten (iets) gedaald zijn en aan de andere kant er prima veldverlichting is aangeschaft, met veel meer lichtopbrengst dan de verouderde installatie. Het verbruik van energie, is dankzij een slimme meter en een portal desgewenst per dag of kwartier te volgen.  

Wethouder Lot van Hooijdonk financiert al 5 jaar het project VSU Energie, met budget voor energiescans, uren van SportUtrecht en het inhuren van externe deskundigheidMooie aanleiding om een aantal clubs te bezoeken om te zien wat er met het budget is gerealiseerd en hoe dat tot stand gekomen is. 

Clubmensen de succesfactor
‘Het draait toch vooral om mensen’, zegt Lot, als we filosoferen, wat de factoren zijn voor het slagen van energie
maatregelen bij sportclubs. Voelt iemand zich eigenaar, lukt het om naast de noodzakelijke taken die horen bij het runnen van de club, ook kansen te verzilveren voor verduurzaming. Een club als VV Voorwaarts bestaat al sinds 1907. Het is mooi om te zien dat sportclubs een visie hebben op de toekomst en willen investeren in duurzame maatregelen 

Ultc-Iduna heeft naast led veldverlichting, en zonnepanelen, ook een zonneboiler/warmtepomp voor het douchen in het clubhuis. Tennissers douchen niet vaak, maar je moet het wel aanbieden als club. In de oude situatie stond de grote gasboiler het douchewater permanent op 65 graden te houden. In de nieuwe situatie, staat de boiler dichterbij de douches, wordt de warmte van de zon benut en tegelijk of aanvullend verwarmt de warmtepomp het water door te onttrekken aan de lucht in de kleedkamer. Of de  investering zal worden terugverdiend, is niet helemaal zeker. Innovatie, minder verspilling en minder afhankelijk zijn van het aardgas is eerder het argument geweest voor het bestuur van ULTC-Iduna. 

De nieuwe blaashal is in zijn soort een energiezuinige uitvoering, met een dubbele wand voor de isolatie van kou, licht en geluid en ledverlichting. Het gasverbruik van de tennisclub zal echter wel aanzienlijk toenemen. Een voordeel vanuit oogpunt van milieu, is dat leden niet meer naar tennishal in Houten te reizen, om tennislessen te volgen.      

Meer weten over energiemaatregelen en of die mogelijk zijn voor jouw club? Neem contact op met Irene Mobach, irene.mobach@sportutrecht.nl of 06 22050528 

@copyright SportUtrecht 2018

Top