NieuwsberichtWethouder bezoekt VV Voorwaarts en ULTC

28/11/2019
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/11/v-Hooijdonk-bezoekt-voorwaarts-1.jpg

Lot van Hooijdonk bezoekt VV Voorwaarts en ULTC

Quillermo Pol is penningmeester van VV Voorwaarts en heeft vanuit het bestuur al 5 jaar de energiezaken van VV Voorwaarts onder zijn hoede. Samen met voorzitter Frits van Leusden, vertelt hij wethouder van Hooijdonk over de energiemaatregelen van VV Voorwaarts tijdens een bezoek aan de clubs.

Diverse maatregelen
De energiescan van Klimaatroute vormde 5 jaar geleden de start. Sindsdien heeft de club zonnepanelen op het dak gelegd en led-veldverlichting geïnstalleerd. Ook in het clubhuis zijn allerlei maatregelen getroffen, zoals timers op de koelinstallaties voor de niet-bederfelijke waar. De club is tevreden over de maatregelen, omdat aan de ene kant de energielasten (iets) gedaald zijn en aan de andere kant er prima veldverlichting is aangeschaft, met veel meer lichtopbrengst dan de verouderde installatie. Het verbruik van energie, is dankzij een slimme meter en een portal desgewenst per dag of kwartier te volgen.

De gemeente financiert al 5 jaar het project VSU Energie, onder andere met budget voor energiescans en de mogelijkheid externe deskundigheid in te huren. Dit was een mooie aanleiding voor wethouder van Hooijdonk om een aantal clubs te bezoeken om te zien wat er zoal is gerealiseerd dankzij deze bijdrage.

Clubmensen de succesfactor
‘Het draait toch vooral om mensen’, zegt wethouder Lot van Hooijdonk als we filosoferen over wat de factoren zijn voor het slagen van energiemaatregelen bij sportclubs. Voelt iemand zich eigenaar? Lukt het om naast de noodzakelijke taken die horen bij het runnen van de club ook kansen te verzilveren voor verduurzaming? Een club als VV Voorwaarts bestaat al sinds 1907. Het is mooi om te zien dat sportclubs een visie hebben op de toekomst en willen investeren in duurzame maatregelen.

Ultc-Iduna heeft naast led veldverlichting, en zonnepanelen, ook een warmwaterboiler aangeschaft, die zowel door de zon wordt verwarmd, als een elektrisch aangedreven warmtepomp voor het douchen in het clubhuis. Tennissers douchen niet vaak op de club, maar je moet de mogelijkheid als club wel aanbieden. In de oude situatie stond de grote gasboiler het douchewater permanent op 65 graden te houden. In de nieuwe situatie, staat de boiler dichterbij de douches, wordt de warmte van de zon benut en tegelijk of aanvullend verwarmt de warmtepomp het water door te onttrekken aan de lucht in de kleedkamer. Of de  investering zal worden terugverdiend, is niet helemaal zeker. Innovatie, minder verspilling en minder afhankelijk zijn van het aardgas is eerder het argument geweest voor het bestuur van ULTC-Iduna.

De nieuwe blaashal is in zijn soort een energiezuinige uitvoering, met een dubbele wand voor de isolatie van kou, licht en geluid en ledverlichting. Het gasverbruik van de tennisclub zal echter wel aanzienlijk toenemen. Een voordeel vanuit oogpunt van milieu, is dat leden niet meer naar tennishal in Houten hoeven te reizen om tennislessen te volgen.

Meer weten over energiemaatregelen en of die mogelijk zijn voor jouw club? Neem contact op met Irene Mobach, irene.mobach@sportutrecht.nl of 06 22050528.

@copyright SportUtrecht 2022

Top