talentboekTalent: Irene Hesling

19/09/2019
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/Irene-Hesling-20190210_131936-e1608197559968.jpg

In het kader van Utrecht Talentboek lichten we elke maand een Utrechts talent uit. Dit keer is het de beurt aan judoka Irene Hesling.

“Dromen van wedstrijden op het hoogste niveau”

Op haar zevende jaar begon Irene Hesling met judo. Nu, acht jaar later, is de inwoonster van Houten hard op weg om bij de Nederlandse top te komen. Het trainen op meerdere locaties ziet ze niet als een probleem maar meer als een uitdaging. ‘Ik train op maandag in Leusden bij het RTC (Regionaal Trainingscentrum), op dinsdag op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht ter hoogte van Zuilen en op woensdag in Tuindorp’, somt ze moeiteloos op. Op donderdag volgt dan de reis naar Papendal (Arnhem) waar de training is op het Nationaal Trainings Centrum waarna Irene Hesling op vrijdag nog in Lunetten traint.

Naast haar trainingen zijn er uiteraard ook wedstrijden in het weekend. ‘Ik train zeven en een half uur per week en daar komt de reistijd dan nog bij. Wanneer ik dat er nog bij tel dan is het vijftien uur in de week. Naast de doordeweekse trainingen is er één keer in de vier weken een extra training in het weekend Het verschilt heel erg hoeveel wedstrijden ik per maand doe. Soms is het er één per maand maar het kunnen er ook drie zijn.’

School
De 15-jarige judoka zegt niet veel tijd kwijt te zijn om naar school te reizen. ‘Ik doe er ongeveer twintig minuten over van deur tot deur omdat ik met de trein ga en naast het station woon. Verder rijdt mijn moeder mij meestal naar mijn trainingen of ga ik met het openbaar vervoer wat prima te doen is’, geeft ze aan. Irene Hesling volgt haar studie op Lek en Linge, een middelbare school in Culemborg. ‘Ik doe een tweetalige vwo-opleiding en ga nu het vierde leerjaar in. De combinatie met school en judo gaat tot nu toe erg goed, mede omdat ik van school een aantal vrijstellingen heb gekregen. Ik hoef niet mee te doen met gym en muziek. Hierdoor heb ik meer tijd om huiswerk te maken. Als ik thuis ben, ga ik meestal gelijk aan mijn huiswerk beginnen zodat ik daarna kan trainen. Op deze manier past het allemaal net.’ Veel vrije tijd om nog met vriendinnen af te spreken, heeft ze dan ook niet. ‘Dat moet ik in de vakanties inhalen’, lacht ze.

Ontwikkelen
Hesling begon met judo via een vriend die proeflessen aanraadde. De Houtense vond het meteen leuk en besloot met de sport door te gaan. ‘Het leukst aan judo vind ik dat er heel veel ontwikkelmogelijkheden zijn. Er zijn verschillende technieken waarin je jezelf als sporter kunt verdiepen en ook op tactisch gebied kun je veel leren.’ Wanneer naar haar specialiteit op de judomat wordt gevraagd, denkt ze even na. ‘Ik heb niet echt één specifieke specialiteit, maar ik maak veel worpen op twee mouwen. Dat houdt in dat ik de twee mouwen van mijn tegenstander vastheb en vanuit die pakking worpen maak.’

Net als veel andere jeugdige talenten, droomt ook Irene Hesling van wedstrijden op het hoogste podium. ‘Mijn droom en grote doel is om een keer mee te kunnen doen aan het wereldkampioenschappen of Olympische Spelen. Ik hoop wanneer ik 18 jaar ben de middelbare school te hebben afgerond en op sportgebied hoop ik Nederlands kampioen te zijn en deel te hebben genomen aan de Europese kampioenschappen voor cadetten (onder 18 jaar). Op mijn 20ste jaar hoop ik een studie te doen die ik leuk vind. Op dit moment weet ik nog niet welke studie maar daar heb ik nog even de tijd voor. Wel een studie die goed te combineren is met judo.’

Bijzonder toernooi
De leukste wedstrijden waar ze aan deel heeft genomen waren de twee Europese wedstrijden die eerder dit jaar gehouden werden in Italië en Portugal. Bij deze wedstrijden waren punten voor de ranking te verdienen om hoger op de wereldranglijst te komen. ‘Voor deze European Cups moest ik me selecteren en de Judo Bond Nederland bepaalt uiteindelijk welke judoka’s hieraan mogen deelnemen. Het was voor mij de eerste keer dat ik aan dit soort wedstrijden mee deed en ik vond het een erg leuke en indrukwekkende ervaring.’ Ook noemt ze de Matsuru Dutch Open Espoir in Eindhoven. ‘Het meest bijzondere toernooi waar ik aan deel heb genomen omdat het één van de grootste toernooien van de wereld is. Ik heb twee keer mee gedaan, en twee keer een podiumplaats behaald.’

Steuntje in de rug
Naast haar sportieve talent op de judomat heeft Irene Hesling ook aanleg op muzikaal gebied. ‘Naast judo speel ik ook gitaar. Ik heb zes jaar lang gitaarles gehad, maar ik ben er afgelopen jaar mee gestopt omdat het te veel tijd kostte samen met het judo. Wel blijft het leuk en ontspannend om te spelen’, geeft ze aan.

Haar talent wil ze nu vooral op de judomat laten zien en dan liefst op een zo hoog mogelijk niveau. De selectie namens de Bond betekent echter niet dat het deelnemen aan internationale evenementen bekostigd worden. ‘De European Cups waaraan ik mee doe kosten erg veel geld en mijn ouders moeten dat allemaal betalen, dus heb ik een talentboekprofiel aangemaakt waarop mensen geld aan mij kunnen doneren.’ Met een glimlach vult ze aan: ’Ik zit nog niet op mijn streefbedrag’. De Houtense hoopt volgend jaar toch weer deel te nemen aan die European Cups en misschien ook wel aan de Europese Kampioenschappen.

Talentboek Utrecht
Irene Hesling staat als topsportster ook op Talentboek Utrecht. Wil je haar helpen om haar droom te verwezenlijken? Kijk dan op haar pagina!

Bron interview: Utrechtse Sportkrant door Roberto Cancian
Foto: Privé collectie

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/talentboek-banner-klik.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top