talentboekTalent: Jelmer Schinkel

12/09/2019
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/Jelmer-Schinkel-e8257-1.jpg

In het kader van Utrecht Talentboek lichten we elke maand een Utrechts talent uit. Dit keer is het de beurt aan volleyballer Jelmer Schinkel.

“Het afgelopen jaar ging het snel”

Als klein jongetje had Jelmer Schinkel al een droom; zo hoog mogelijk spelen als volleyballer. Hij begon bij de mini’s van Volleybalvereniging VOC-Maarssen. Inmiddels speelt de 18-jarige volleyballer alweer enige jaren bij VV Utrecht. Bij die club hoopt de diagonaalspeler komend seizoen veel speeltijd te krijgen in het eerste team dat in de Eerste divisie uitkomt. ‘Afgelopen seizoen speelde ik in het tweede team en ook nog in de jeugd, en maakte ik al speelminuten in het eerste team. Daar wil ik nu vaste waarde worden’, zegt hij. ‘Het afgelopen jaar ging het snel, tot de Jongens A1 heb ik bij VOC-Maarssen gespeeld, vervolgens ben ik naar VV Utrecht gegaan dat haar wedstrijden in Galgenwaard speelt. Ik begon in de B1 maar ben als tweede jaars B-junior al naar de A-junioren gegaan.’

Zijn grote doel is om in de eredivisie te spelen en daar doet de 1m93 lange Jelmer veel voor. Op dinsdag en donderdag traint hij vaak bij de jeugd en het tweede team mee, dat zijn vier trainingsuren achter elkaar. Op maandag, woensdag en vrijdag komen daar vaak trainingen van anderhalf uur bij plus krachttrainingen. Op zaterdag speelde Schinkel ook nog wedstrijden. ‘Om een sportief doel voor ogen te hebben, moet je jezelf onderscheiden van de anderen. Alles uit jezelf willen halen. Dat motiveert mij om elke dag meer te geven, om uiteindelijk op het hoogste niveau te kunnen spelen.’

Knieën
Wel moet hij zijn enthousiasme daarbij in de gaten houden. ‘Het afgelopen seizoen is zwaar geweest en dat merkte ik aan mijn knieën. Ik heb zo veel getraind dat ik werd gewaarschuwd om de juiste balans te kiezen om mijn knieën niet te veel te belasten. Ik had een jumpersknie, een knie met veel vocht waardoor je rust moet houden om slijtage te voorkomen. Wanneer je in de week volop traint en in het weekend ook nog meerdere wedstrijden speelt – op de laatste speeldag van het afgelopen seizoen speelde ik zelfs vier wedstrijden- dan is rust essentieel. Anders speel je continu met twee joekels van braces om je knieën.’

De student Human Resource Management heeft een sterkte wil om te slagen als top volleyballer. ‘Vroeger speelde ik vooral als passer/loper, de laatste jaren als diagonaal. Is wel lekker hoor, dan kan je de ballen er af en toe lekker in rammen’, lacht hij. Wel kreeg hij afgelopen seizoen van zijn coach bepaalde aandachtspunten mee. ‘Niet te veel de ballen direct naar beneden willen slaan maar ook meer in het achterveld plaatsen. Op die manier maak je minder fouten. Het mooiste is natuurlijk om mooie punten te maken maar het gaat ook om de effectiviteit.’

Jong Oranje
Hij wil het hoogst haalbare bereiken in de sport. ‘Mijn eerste doel heb ik bereikt: ik wilde voor mijn 18de in het eerste team spelen en dat heb ik afgelopen seizoen gedaan. Voor mijn negentiende jaar wil ik vast deel uit maken van het team, dat moet dus nu gaan gebeuren. Ook hoop ik Jong Oranje te halen, en ook al zal dat wellicht wat lastiger worden, wil ik daar wel voor gaan.’

In het team van VV Utrecht heeft hij genoeg ervaren krachten om zich heen waar hij van kan leren. Spelers als Rowan van Vreede en Sander Lems speelden jaren in de eredivisie met VCV in Veenendaal. ‘Van die spelers krijg ik genoeg tips over onder andere mijn mindset, maar ook hoe je slim moet spelen en stabiel moet zijn over meerdere wedstrijden. Meer spelers zijn rond de dertig jaar, het is leerzaam om te zien wat zij doen in bepaalde situaties en ook hoe ik als aanvaller een blok kan manipuleren. Sla je rechtdoor of doe je net wat anders.’

Het zijn de punten waar een jongeling als Jelmer Schinkel aan moet werken om de wisselvalligheid er uit te krijgen. ‘Het is zaak om continue aan je techniek te blijven werken. Dit seizoen mag ik ook meetrainen bij het Utrechtse USV Protos dat gepromoveerd is naar de topdivisie. Door het spelen van wedstrijden bij VV Utrecht hoop ik volgend jaar de volgende stap te maken. Uiteindelijk zou ik als volleyballer mijn geld willen verdienen maar ik weet dat het lastig is en het niet voor iedereen is weggelegd.’

Hij moet even nadenken over de vraag of hij een favoriete club in Nederland heeft. ‘Dynamo Apeldoorn is een mooie club. Jonge jongens krijgen kansen en daar zie ik me zelf graag tussen staan in de toekomst.’

Talentboek Utrecht
Jelmer Schinkel staat als topsporter ook op Talentboek Utrecht. Wil je hem helpen om zijn droom te verwezenlijken? Kijk dan op zijn pagina!

Bron interview: Utrechtse Sportkrant door Roberto Cancian
Foto: VV Utrecht

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/talentboek-banner-klik.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top