NieuwsberichtCentrum Meldpunt Veilige Sport geopend

15/07/2019
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/07/hannah-wei-aso6SYJZGps-unsplash.jpg

Meldpunt Centrum Veilige Sport geopend

De website www.centrumveiligesport.nl is geopend. Daarop kunnen mensen terecht, die vermoedens hebben over grensoverschrijdend gedrag in de sport. De website is één van de acties die voortvloeien uit het rapport dat de onderzoekscommissie De Vries in december 2017 presenteerde over seksuele intimidatie en misbruik in de sport. Daarin stonden 42 aanbevelingen om te komen tot een veiliger sportklimaat.

Over het centrum
Het Centrum Veilige Sport Nederland is er voor jou bij vragen, twijfels of meldingen. Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Het centrum Veilige Sport is er zowel voor sporters, bestuurders en begeleiders als voor vertrouwenscontactpersonen. Iedereen kan een melder zijn. Sporters, ouders, omstanders, bestuursleden, trainers, coaches, begeleiders, barmedewerkers, artsen, schoonmakers etc. Iedereen die iets waarneemt of ergens wetenschap van heeft, kan dat melden. Een melder is dus niet per se ook het slachtoffer of de beschuldigde.

Wat doen ze?
De medewerkers van Centrum Veilige Sport luisteren naar je, denken mee en begeleiden je in de beste oplossing. Het centrum beschikt over een poule van vertrouwenspersonen die jou als persoon kunnen begeleiden bij incidenten, zowel slachtoffers en beschuldigden. Uiteindelijk willen we dat er aan iedereen die betrokken is bij een incident recht wordt gedaan.

Wie kan bij hen terecht?
Iedereen kan een melding doen van (een vermoeden van) grensoverschrijdend gedrag in de sport. Alles kan en mag gemeld worden als het door de melder als belangrijk wordt ervaren, ook anoniem. Dit houdt niet in dat iedere melding een groot onderzoek vraagt, maar wel dat iedere melding opvolging verdient.

Het Centrum Veilige Sport heeft extra aandacht voor:

  • Sporters: bij vragen over of vermoedens van seksuele intimidatie, hoe maak ik hier dan melding van en bij wie kan ik terecht? Om jezelf als (top)sporter te wapenen tegen matchfixing. Anti-doping: welke zaken staan als (top)sporter tot je beschikking om hier zorgvuldige mee om te gaan?
  • Bestuurders en begeleiders: zij zijn de ogen en oren binnen de sportclub en verantwoordelijk voor een veilig en positief sportklimaat. Het Centrum Veilige Sport heeft een stappenplan ontwikkelt voor sportverenigingen. Deze tool is bedoeld voor sportbestuurders en vrijwilligers van sportverenigingen en helpt om op een laagdrempelige en eenvoudige manier inzicht te krijgen in wat een vereniging kan doen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Klik hier voor het stappenplan.

· Het centrum is er voor vertrouwenscontactpersonen: Als vertrouwenscontactpersoon (VCP) ben je hét laagdrempelig aanspreekpunt voor je vereniging. Samen met het bestuur werk je aan preventie. En als het misgaat, dan weet je ons te vinden voor ruggensteun.

Hoe is het centrum te bereiken?
Het Centrum Veilige Sport is op verschillende manieren bereikbaar:

  • Neem contact om het Centrum Veilige Sport via het gratis telefoonnummer 0900-2025590 (werkdagen 08:30-17.30 uur). Vanuit het buitenland bel je +319000-2025590.
  •  Stuur mail naar centrumveiligesport@nocnsf.nl
  •  Wil je anoniem contact zoeken? Chat dan via Fier: fier.nl/chat-sport

Kijk voor verdere informatie op centrumveiligesport.nl

@copyright SportUtrecht 2022

Top