talentboekTalent: Floris Sujecki

28/05/2019
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/05/foto-2-IMG_5555.jpg

Talent Floris Sujecki

In het kader van Utrecht Talentboek lichten we elke maand een Utrechts talent uit. Dit keer is het de beurt aan karateka Floris Sujecki.

Door Roberto Cancian

Op zijn achtste jaar begon Floris Sujecki met karate. Daarvoor was de inmiddels 14-jarige karateka te vinden op het voetbalveld. ‘Ik speelde in de selectie van Kampong in Utrecht toen ik een keer ging kijken bij een ‘open les’ karate die bij Karate Team Utrecht werd gegeven. Ik vond het leuk en trainde daar even later één keer per week. Al gauw werden het meer trainingen en wisselde ik het voetbal in voor karate.’

Daarna ging het hard. Sujecki veroverde ruim veertig podiumplekken bij wedstrijden in Nederland, waaronder medailles bij de Nederlandse kampioenschappen, maar wist ook buitenlandse wedstrijden op zijn naam te schrijven.

‘In de zomer van 2018 ben ik van club gewisseld. Ik ben overgestapt naar karateschool Fightin’ Nabil in Amsterdam, die onder leiding staat van Nabil Ou-Aissa en Willy de Groot. Fightin Nabil is een belangrijke club, waar een groot deel van de Nederlandse karatetop bij zit. De trainingen en totale begeleiding voor deelname aan zowel binnenlandse- als ook buitenlandse toernooien op mondiaal niveau, is super’, geeft Floris aan.

‘In februari heb ik deelgenomen aan de Reykjavik International Games. Het daarbij behorende uitwisselingsprogramma was heel erg leuk. IJsland in de winter was tof en het was leuk om te zien hoe het team van IJsland traint. Zij trainen toch anders dan in Nederland. Ook deden wij begin dit jaar met de hele club mee aan de Milon Cup. Wij vertrokken met zijn allen om 06.00 uur ‘s ochtends met de bus richting Luxemburg en kwamen midden in de nacht weer thuis. Een lange, maar ook een enorm leuke dag. Verder zijn de grote internationale toernooien altijd wel bijzonder om te draaien, zo was ik het afgelopen jaar onder andere in België, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Kroatië, en Italië.’ Eigenlijk vindt het jeugdige talent alle wedstrijden bijzonder. ‘De toernooien in Nederland en de Nederlandse kampioenschappen zijn ook leuk. Tijdens ‘Battles of the Teams’ kwam ik in 2017 uit voor Nederland en won ik met mijn team het goud na het verslaan van Engeland in de finale.’

Veel trainen
Sujecki gaat serieus te werk: ‘Ik wil het allerhoogste bereiken in de sport en dat moet ik doen door veel te trainen. Dan moet ik maar zien hoe het verder loopt en waar dat mij brengt.’ Naast zijn trainingsuren bij karateschool Fightin’ Nabil traint de geboren en getogen Utrechter ook bij Daniël Sabanovic en de Nederlandse selectie. ‘Mooi dat ik trainingen mocht komen volgen bij Daniël Sabanovic, hij is meervoudig winnaar van wereldkampioenschappen, Europese kampioenschappen en Nederlandse kampioenschappen. Inmiddels train ik zes keer per week. Drie keer bij mijn club Fightin’ Nabil, twee keer bij Daniël Sabanovic en één keer bij de Nederlandse selectie in Leusden. Het trainen samen met mijn team Fightin Nabil is leuk. Nabil en Willy zijn toptrainers en coaches. We trainen hard, maar hebben samen ook heel veel lol en kunnen op elkaar bouwen. Het is echt een topteam’, geeft Floris aan die op dit moment al de nummer 63 is van de officiële World Karate Federation (WKF) Wereldranglijst waarmee hij de hoogste geklasseerde Nederlander is in zijn categorie. Hij zit dan ook al in de A-selectie van het Nederlands team tot 21 jaar en heeft een officiële topsport status van NOC*NSF.

Sujecki gaat nooit met tegenzin naar een training. ‘Ik train met veel plezier. Bij Daniël Sabanovic leer ik ontzettend veel, bijvoorbeeld hoe je een tegenstander kan ‘lezen’. Het kan lastig zijn om tijdens een wedstrijd te kijken waar je bij je tegenstander kan scoren. Een partij duurt bij de cadetten twee minuten, dus je moet in korte tijd zien waar de zwakke plekken zitten om vervolgens toe te slaan. Zonder daarbij zelf aangevallen te worden.’

Leidsche Rijn College
Ondanks al zijn trainingsarbeid gaat Floris uiteraard ook gewoon naar school. ‘Ik zit in 2 havo op het Leidsche Rijn College. Ik volg hier het topsport/LOOT programma, dat is erg fijn want zo kan ik school heel goed met sport combineren. Ik heb alleen nog geen idee wat ik later wil worden.’

Wel weet hij wat hij op sportgebied wil bereiken. ‘Ik zou graag een keer deelnemen aan het EK of WK. Op dit moment vindt de kwalificatie plaats voor het WK in Chili in oktober.’ Floris moedigt ook andere kinderen aan om de sport te beoefenen. ‘Karate is een leuke, dynamische sport. Het gaat om snelheid, kracht, timing en tactiek. Het is echt heel veelzijdig, ik raad het andere kinderen dan ook zeker aan.’

Bron interview: Utrechtse Sportkrant
Foto Floris: privécollectie (Floris rechts, naast hem zijn trainer Nabil Ou-Aissa.

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/talentboek-banner-klik.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top