MeiZeventien VCP diploma’s uitgereikt

22/05/2019
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/05/Foto-deelnemers.jpg

Zeventien geslaagde vertrouwenscontactpersonen

Afgelopen zaterdag (18 mei) was een drukke dag op het SportUtrecht kantoor bij stadion Galgenwaard. Naast een heisessie van tafeltennisvereniging SVE op de 2e verdieping, vond in de Dojo de cursus Vertrouwenscontactpersoon (VCP) plaats. In samenwerking met de Academie voor Sportkader zijn er in één opleidingsdag 17 VCP’ers van 15 verschillende sportverenigingen gecertificeerd. 

Het nut van een VCP
De sportvereniging is vaak een afspiegeling van de samenleving. Ook binnen de club kan zich dus ongewenst gedrag voor doen. Denk bijvoorbeeld aan seksuele intimidatie, pesten of bedreigen. Binnen een vereniging zijn de scheidingslijnen vaak dun. Bewust of onbewust kunnen er situaties ontstaan waar leden zich ongemakkelijk bij voelen. En sommige situaties zijn nu eenmaal ook moeilijk bespreekbaar. Vrijwilligers zien en horen veel waar het gaat om het welzijn van (jeugd)leden. Maar wat moet of kun je als bijvoorbeeld trainer of coach doen wanneer je je zorgen maakt om iemand? Het kan dan prettig zijn wanneer een vereniging een vertrouwenscontactpersoon heeft.
 

Inhoud van de cursus
In de cursus werd aandacht besteed aan verschillende belangrijke elementen in het werk van een VCP’er. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een VCP en een VP (vertrouwenspersoon)? Wanneer kan je eigenlijk spreken van grensoverschrijdend gedrag? 
Wat voor vraagstukken krijg je als VCP allemaal mee te maken? Wat is de rol van de VCP binnen de vereniging, en hoe zorg je dat je vindbaar en bekend bent? Hoe voer je op een goede manier een gesprek? Hoe kan je de vereniging helpen preventief beleid op te stellen? Waar kan je naar toe doorverwijzen of wat zijn hulplijnen? Hoe behoud je een neutrale positie? Hoe betrek je het bestuur na een klacht of melding?  

In één dag zijn de deelnemers met alle facetten van het VCP werk bekend geraakt. De VCP heeft een complexe positie, gelukkig zijn er verschillende organisaties waarmee je als VCP ruggenspraak kan houden. Denk bijvoorbeeld aan het Centrum Veilige Sport Nederland.

SportUtrecht feliciteert: STU Dance, Kampong Voetbal, GV DOO/K&VBC IdunaStichting Blauwe Vogel ’74, DVS-Koto Misi, MHC Fletiomare, Faja Lobi KDS, Top Judo Utrecht, Kampong Tennis en VV de Meern. 

Neem voor vragen over het nut en/of de rol van een VCP’er of interesse in het volgen van de cursus contact op met Koen van Es, via koen.vanes@sportutrecht.nl of (06) 40 02 63 88. 

@copyright SportUtrecht 2018

Top