talentboekTalent: Nadia Choukri

25/04/2019
https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/04/nadia.png

Talent Nadia Choukri

In het kader van Utrecht Talentboek lichten we elke maand een Utrechts talent uit. Dit keer is het de beurt aan badmintonster Nadia Choukri.

“Ik wil snel groeien en alles uit mijn badminton carrière halen”

Al vanaf haar achtste jaar loopt Nadia Choukri met een badmintonracket in haar handen om haar grote doel te verwezenlijken. Ze wil namelijk tot de besten van Europa, of liever nog, tot de wereld behoren. Eerste stap is de promotie met haar team Drop Shot naar de eredivisie. ‘Een enorme uitdaging.’ Haar vader heeft haar warm gemaakt voor het badminton. ‘Hij ging altijd met vrienden badmintonnen of recreanten trainen.’

‘Als klein meisje ging ik bijna altijd mee en speelde dan al wedstrijden mee. In die tijd deed ik ook aan zwemmen, turnen en taekwondo maar ik vond badminton zo leuk dat ik er graag verder in wilde. Zodoende heb ik besloten om te stoppen met de andere sporten en me volledig te richten op badminton,’ zegt de inmiddels 15-jarige Nadia Choukri.

Twee weken terug stond ze, ondanks haar jonge leeftijd, al in de achtste finale van het Nederlands kampioenschap voor senioren. ‘Ik kreeg de donderdag er voor te horen dat mijn opa was overleden. Vrijdag begon het NK al. Mentaal was dat best wel zwaar. Ondanks alles heb ik de laatste zestien gehaald in het vrouwenenkel. Ik verloor op het nippertje van een dame die al jarenlang in de eredivisie speelt. Ik denk dat ik dat weekend vooral mentaal veel sterker ben geworden en daarmee mijn zelfvertrouwen heb kunnen vergroten.’

Fysiotherapie
De basis voor de sport werd gelegd door haar trainer Leon Lackin. ‘Hij heeft mij de basis van de sport geleerd en zorgde daarmee voor een stijgende lijn in mijn carrière.’ Een carrière die haar moet brengen naar de top van Europa en wanneer het aan Nadia zelf ligt, ook richting de top van de wereld. ‘Ik wil op mijn 18de jaar bij de Europese top horen en zelfs bij de wereldtop. Mijn grote droom in de sport is om de wereldtop te behalen en internationale toernooien te winnen waar topspelers aan meedoen. Ik wil snel groeien en alles uit mijn badminton carrière halen’, geeft de studente van het Volt College (Via Nova College) aan.

‘Na de middelbare school, ik zit in mijn laatste jaar, wil ik de opleiding Sport en Bewegen gaan doen en groeien naar het hbo om fysiotherapie te gaan volgen.’ Ook op dat gebied weet het jeugdige talent wat ze wil. In 2016 werd ze al Nederlands kampioen bij de junioren. ’Voor veel mensen kwam dat als een verrassing. Vanaf dat moment mocht ik meetrainen met de Nederlandse selectie en werd ik ook uitgezonden naar internationale toernooien.’

Ze stopt er de nodige trainingsuren in maar ‘geen zin om te trainen’, dat kent ze niet. ‘Ik train vier ochtenden in Almere, één keer op Papendal in Arnhem, twee keer in Driebergen en doe daarnaast nog twee keer aan krachttraining. Bovendien ga ik zelf het liefst nog twee keer hardlopen.’

Wanneer er dan nog tijd over is traint ze ook nog bij haar club Dropshot in Den Haag. ‘Ik train ongeveer twintig uur in de week en dan zijn er natuurlijk ook nog vaak wedstrijden in het weekend.’

Avontuur
Volgend seizoen is de Utrechtse met Drop Shot actief in de Nederlandse eredivisie. ‘Een groot avontuur. Mooi om mezelf te kunnen meten met de beste speelsters van Nederland op competitieniveau.’ In de eerste divisie sloot ze het seizoen af zonder nederlaag in de single. ‘Door de hele competitie heen zijn dat toch twintig wedstrijden. Een score van honderd procent’, geeft ze met een glimlach aan.

Haar doel is om via de Nederlandse top door te stoten naar de Europese top. ‘De Nederlandse top komt langzaam dichter bij de wereldtop maar niet snel genoeg. Bij de heren gaat dat beter. Ik hoop ook bij de senioren te kunnen laten zien dat ik iemand ben om rekening mee te houden op nationaal en internationaal vlak.’

Ze kijkt uit naar internationale krachtmetingen. ‘Mijn mooiste wedstrijd was in de Danish Junior Cup onder 17 jaar. Ik moest in de tweede ronde tegen een Deens meisje dat de winnaar was van het officieuze Europees jeugdkampioenschap. Ik had vooraf niet zo veel verwachtingen en toch wist ik te winnen. Dat was zeker één van mijn mooiste momenten. Een ander hoogtepunt was in 2016 toen ik Nederlands jeugdkampioen werd in mijn single onder 13 jaar.’

Talentboek
Eerst komt nu de Europese titelstrijd voor de jeugd. ’Mijn doelstelling is het behalen van een medaille. De voorbereiding op dit EK kost veel geld. Om mij zelf op de juiste manier voor te bereiden wil ik investeren in kwalitatief goede trainingen, toernooien op niveau en zal een personal trainer mij begeleiden om net dat stapje extra te kunnen zetten. Daarom heb ik besloten om mij in te schrijven op Talentboek.nl.

Dat is een crowdfunding platform waar sporters gesteund kunnen worden om hun sportdroom te realiseren. ‘Op die manier kan ik wellicht deelnemen aan allerlei toernooien. Er zijn heel veel sporters en goede doelen die het geld goed kunnen gebruiken. Soms is het best lastig om te beseffen dat ik voor een deel afhankelijk ben van de goodwill van anderen. Het liefst zou ik zelf in staat zijn om mijn gehele sportcarrière te financieren en me niet dagelijks bezig te houden met de vraag of ik alles wel kan bekostigen. Helaas is het voor mij zover nog niet. Ik heb nauwelijks tijd voor een bijbaantje en zelfs met een bijbaantje zou ik niet genoeg verdienen om alles mogelijk te maken.’ Op deze manier kunnen mensen mij helpen in de vorm van een donatie om zo mijn grote doel te behalen.’

Bron interview: Utrechtse Sportkrant – door Robert Cancian
Foto: privé collectie

https://www.sportutrecht.nl/wp-content/uploads/2019/09/talentboek-banner-klik.png

@copyright SportUtrecht 2022

Top