Vlog 6 - Tafeltennissen bij UTTC

Vrijwel iedereen heeft weleens getafeltennist. Op de camping of op de middelbare school, waar je onder andere de spelvorm ‘rond de tafel’ speelde, maar zo’n 24.800 sporters komen wekelijks competitief in actie en zijn aangesloten bij de Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB). Het is een snelle en technische sport, waarbij de sporters effecten aanleren om het de tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. Nynke werkt deze week vanuit Barcelona aan haar topspin, maar Judith ging met Maaike en Mirjam in training bij UTTC.Bij aankomst stond voorzitter Simon al klaar om de sporters te ontvangen. De oudste tafeltennisvereniging van Utrecht is gevestigd in de Brede School in Hoograven en heeft naast een gezellige kantine, twee zalen die zij kunnen huren. We werden gastvrij welkom geheten en maakte direct kennis met Daan die op zijn sportvriend Ruben stond te wachten om ook deel te nemen aan de proefles van vanavond. Ze hadden eerder al geklommen en wilden deze week tafeltennissen. De ervaring de ze zeiden te hebben, was alleen van vroeger op de camping. Ik zal u vast verklappen dat zij op de camping van een goede tafeltennistraining hebben genoten. De ballen werden keurig met effect naar de overkant van de tafel geslagen.

Voordat we zelf in actie kwamen, konden we nog even afkijken bij de jeugd. Zo’n tien jeugdleden kregen training van John, die ons daarna aan het werk ging zetten. In een korte introductie en voorstelronde maakten we ook kennis met David. Hij heeft eerder proeflessen afgenomen van de AH Sportweken en is inmiddels lid geworden van de club. Een succesverhaal waar de sporter en de sportclub erg blij mee zijn. De reden dat David lid is geworden, kon ik gedurende de training wel begrijpen. De warming-up begon met wat loopoefeningen en zelfs een loopladder werd uit de kast gehaald, maar het spelplezier kwam al snel toen we echt met tafeltennissen aan de slag gingen. Eerst werd de forehand geoefend en kregen we tussendoor goede feedback van de trainer. Persoonlijk had ik het geluk dat ik tegenover een geoefende tafeltennisser stond en kreeg ik al direct tips van de UTTC speler Bauke. Nadat we de forehand enigszins onder controle hadden, gingen we aan de slag met de backhand. We kregen uitdagende oefeningen van John opgedragen, maar het allerleukste is natuurlijk een wedstrijdje. In een soort laddercompetitie waarbij je na een winstpartij een tafel op mocht schuiven, ging de strijd pas echt beginnen. De techniek en de tips van eerder die avond probeerden we in de praktijk te brengen. Het resulteerde, weliswaar per ongeluk, in een goede bal met effect, en uiteindelijk heb ik persoonlijk toch enkele potjes gewonnen. Tegen ‘campingtennisser’ Ruben was ik niet opgewassen. De ene effectbal na de andere werd om mijn oren geslagen en met een geflatteerde 11-4 ging ik onderuit. Sportief was het wel en stiekem denk ik dat ik bij een volgend potje tafeltennis op de camping goed voor de dag kan komen.

SCORE

Gastvrijheid ****

Het was bijzonder fijn dat de voorzitter bij de deur de sporters stond op te wachten. Het is namelijk toch even zoeken bij de ingang van de school. De sporters zijn onderling ontzettend behulpzaam en geven elkaar ook tips. Het is een open groep waar je gemakkelijk bij aansluit. De trainer heeft bij aanvang van de training ook een voorstelrondje gedaan, wat voor de nieuwelingen wel fijn is.

Accommodatie ***

Het is een mooie accommodatie waar UTTC traint en haar competitiewedstrijden speelt. Een kantine waar je voorafgaand of na afloop een gezellig drankje kan doen en je vanuit de kantine ook de zaal in kan kijken. Het is echter wel even zoeken voordat je de ingang en de juiste trap naar boven hebt gevonden, maar de kwaliteit en schoonheid van het gebouw is super.

Funfactor: ***

Tafeltennis is absoluut leuk en uitdagend om te doen. Het wordt leuker naarmate je de techniek en de effectballen onder controle hebt, maar dat is een kwestie van oefenen. Persoonlijk probeerde ik zelf telkens de bal met wat meer effect te slaan, waardoor je het wel uitdagend maakt. Het spelletje is verder snel en dat zorgt ervoor dat je de focus moet behouden.

Begeleiding: ****

De begeleiding was vanavond erg goed. John had oog voor de groep en het individu. Hij zette de groep aan het werk, maar gaf de spelers individueel ook tips ter verbetering. Zo kon iedereen op zijn/haar niveau stapjes vooruit maken en hield hij de groep enthousiast.

Gezelligheid: ****

De onderlinge sfeer tussen de tafeltennissers was hartstikke goed en open. Je werd als nieuweling direct opgenomen en omarmd door de groep. Ik kan me ook voorstellen dat je na afloop gezellig een drankje gaat doen aan de bar.

Moeilijkheidsgraad: ***

Uiteindelijk kan iedereen tafeltennissen, maar er is duidelijk een verschil in niveau. De campingtennisser slaat heel rustig de bal over het net, maar de geoefende competitietafeltennisser slaat de bal op een heel andere wijze naar de overkant. Actie en reactie. Het levert mooie rally’s op en die hebben we vanavond ook gezien. Kortom, iedereen kan het. De een is er alleen net wat beter in dan de ander.

Weetjes:

  • De langste balwissel ooit duurde 8 uur en 33 minuten. Dit record werd gevestigd op 30 juli 1978.
  • Smashballen waren ooit verboden vanwege het risico van schade aan de tegenstander.
  • Men kan de bal om zijn eigen as laten draaien (effect geven) door het bat in bovenwaartse richting (topspin) of in neerwaartse richting (backspin) langs de bal te 'strijken'. Bij tafeltennis speelt het effect geven aan de bal een zeer grote rol. Men onderscheidt verschillende effecten, 1) backspin, 2) Topspin, 3) Zijspin en 4) Blokken.
  • Sinds 1988 is tafeltennis een Olympische Sport. Vanaf 2008 is het dubbelspel vervangen door het landenspel.