15-10-2018

Sportcoach wil hulp bij overlast ouders en sporters

Veel amateurtrainers in ons land vinden het lastig om met onaangepast gedrag van sporters en ouders om te gaan.

Ze weten vaak niet hoe ze verbaal geweld van hun pupillen én hun ouders moeten aanpakken. Daarnaast weten sommige coaches niet eens hoe je een goede training moet geven.

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend coaches van verschillende sporten. Bijna de helft (44 procent) geeft aan dat meer begeleiding vanuit hun sportvereniging hard nodig is.

,,De uitkomst van het onderzoek vinden we ernstig, maar niet verrassend. We weten dat er onder amateurtrainers behoefte is aan meer begeleiding. Clubs doen er verstandig aan hier vol op in te zetten. Dat kost tijd en energie, maar wij zijn ervan overtuigd dat coaching van de coaches zich uitbetaalt. Ze zullen langer en minder onzeker voor de groep staan'', zegt Jens van der Kerk, projectleider bij het actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK). Dit is een initiatief van sportkoepel NOC*NSF en de sportbonden. In opdracht van VSK is de enquête uitgezet.

Vaak onvoldoende

Er zijn in ons land wekelijks zo'n 400.000 trainers actief op sportvelden of in sporthallen. Velen stoppen na een aantal jaren en dat betekent dat er volgens Van der Kerk een groot verloop onder trainers is. ,,Hierdoor krijgen vaak ouders of oudere jeugdleden onverwachts een groep sporters onder zich. Deze trainers zijn vaak onvoldoende, of niet toegerust. Het is belangrijk dat sportclubs deze trainers ook opleiden en begeleiden. Dat ze weten hoe een training wordt uitgevoerd en hoe ze op pedagogisch vlak het beste kunnen omgaan met sporters en hun ouders."

Uit de enquête blijkt dus dat die begeleiding bij lang niet alle clubs op orde is. Bijna de helft van de 1020 ondervraagde trainers geeft aan behoefte te hebben aan meer begeleiding.

Lastige kids

Voetbalclub SML uit Arnhem kreeg ook de vraag van de trainers om meer aandacht te besteden aan begeleiding. ,,Je hebt er soms lastige kids tussen zitten, hoor. Je moet stevig in je schoenen staan om ze verbaal aan te pakken. Wat helpt is het geven van een training waarbij ze amper tijd hebben om na te denken'', vertelt Danny Meuken, coach van een jeugdelftal bij SML. Hij raadt aan de spelersgroep ook invloed op de training te geven. ,,Laat ze zelf oefeningen bedenken. Als er eentje een grote mond heeft, mag hij de warming-up regelen.''

Volgens Meuken is het ook van groot belang dat de gedragsregels helder zijn. ,,Aan het begin van het seizoen krijgt iedereen van ons een lijst met afspraken. Daarin staan niet alleen regels over de bardienst, maar ook over ons wisselbeleid. Dat doen we om gedoe van met name ouders te voorkomen.'' (Bron: AD.nl)

Trainers opleiden in Utrecht

SportUtrecht heeft verschillend aanbod om trainers en coaches (pedagogisch) op te leiden. Om het pedagogisch klimaat bij sportverenigingen te verbeteren is er in Utrecht een sportpedagoog actief. Daarnaast wordt er pedagogische ondersteuning geboden door On the move. Het Academie voor Sportkader (ASK) biedt diverse trainingen en cursussen aan om trainers en coaches op te leiden. Op 6 november wordt er gestart met de cursus ‘4 inzichten voor trainerschap’. Wil je meer informatie over het (pedagogisch) opleiden van trainers? Neem dan contact op met Koen van Es via koen.vanes@sportutrecht.nl.

Lees ook:

- SportUtrecht Scan
- Subsidieregeling Accommodaties voor Sportclubs
- Project Leef je Uit!