10-04-2018

EK Vrouwenvoetbal 2017: belangstelling overtreft verwachtingen

Zes op de tien volwassen Nederlanders, 8 miljoen personen, hebben het EK vrouwenvoetbal 2017 gevolgd. Deze belangstelling overtreft de verwachtingen: twee maanden vóór het EK waren nog vier op de tien Nederlanders voornemens het toernooi te volgen.

Dit blijkt uit het factsheet ‘EK vrouwenvoetbal 2017 – Belangstelling en betekenis’ van het Mulier Instituut. Het factsheet is gepubliceerd voorafgaand aan de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal tegen Noord-Ierland, op 6 april 2018 in Eindhoven.

Andere bevindingen zijn:

  • Onder de Nederlandse bevolking was vóór en na het EK brede steun voor de organisatie van het EK in eigen land: 60 procent positief, 37 procent neutraal en 3 procent negatief.
  • Ruim de helft van de Nederlanders verwacht dat de organisatie van het EK vrouwenvoetbal in Nederland in 2017 en het succes van de Oranjevrouwen het vrouwenvoetbal in Nederland stimuleert. Een vergelijkbaar aandeel veronderstelt dat het evenement en het Nederlands succes het imago van vrouwenvoetbal verbetert.
  • Het is de vraag in hoeverre de positieve verwachtingen uitdrukking geven aan een positieve sfeer rondom het EK en de goede Nederlandse prestaties of dat deze ook een voorspellende waarde hebben, bijvoorbeeld ten aanzien van de ontwikkeling van ledentallen van de KNVB. Het aantal vrouwen en meisjes dat lid is van de KNVB is tussen 2004 en 2016 verdubbeld, zonder dat in dat tijdvak door de Oranjevrouwen successen werden geboekt van het kaliber EK-goud.
  • Het best bekeken televisieprogramma van 2017 in Nederland was de huldiging van het vrouwenteam na de gewonnen finale tegen Denemarken (bijna 5,4 miljoen kijkers). Dit programma trok bijna twee keer zoveel bekijks als de best bekeken WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands mannenelftal in 2017 (Nederland-Bulgarije: 2,8 miljoen).

Klik hier om de publicatie te downloaden (pdf).

Bron: www.mulierinstituut.nl

Lees ook:
Verkiezing Vereniging van het Jaar
Utrecht Rookvrij
Bijzondere sporten: verboden te rennen bij Walking Football