30-03-2018

Utrecht Rookvrij

Utrecht is op weg naar een rookvrije Utrechtse generatie. Daarbij past dat wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid) de partnerovereenkomst met De Alliantie Nederland Rookvrij heeft ondertekend. Samenwerking en het delen van kennis, informatie en ervaringen zijn belangrijk om de doelstellingen van de Rookvrije Generatie te bereiken. De gemeente blijft ook op allerlei andere manieren werken aan een rookvrije start voor alle Utrechtse kinderen.

De Gezonde Sportvereniging
Er komen nog steeds veel kinderen in aanraking met roken. Wethouder Everhardt: "Wij stimuleren  rookvrije omgevingen voor kinderen, zoals sportvelden, speeltuinen en schoolpleinen. Het is belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Samen met allerlei partijen in de stad werken we hieraan, want Utrecht maken we samen." Zo verstrekt de gemeente subsidie aan Vereniging Sport Utrecht voor onder meer De Gezonde Sportvereniging. Er zijn inmiddels 12 verenigingen rookvrij en negen verenigingen zijn bezig met het creëren van draagvlak en het ondernemen van actie om hun velden rookvrij te maken.

Inzet VSU
Als partner van de Alliantie Nederland Rookvrij zet ook de VSU zich in voor een Rookvrije Generatie en biedt sportverenigingen intensieve ondersteuning bij het rookvrij maken van sportterreinen. Dit doet de VSU in nauwe samenwerking met de Hartstichting. Via de Hartstichting is een gratis materialenpakket inclusief stappenplan aan te vragen om uw sportvereniging rookvrij te maken. Interesse? Klik dan hier.  
Bekijk hier de lijst met Utrechtse sportverenigingen die actief bezig zijn met Rookvrij sporterrein. 

Schoolpleinen rookvrij in 2020
Ook veel schoolpleinen in Utrecht zijn helemaal of grotendeels rookvrij. Met ingang van 1 januari 2020 is het landelijk wettelijk verplicht dat schoolpleinen rookvrij zijn. Daarnaast moeten alle 21 beheerde speeltuinen in Utrecht rookvrij zijn of worden. Ook kinderboerderij Nieuw Rotsoord en stadsboerderij Gagelstede zijn rookvrij geworden.

Alliantie Nederland Rookvrij (ANR)
De ANR is opgericht door KWF kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting. De alliantie heeft het initiatief genomen tot de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. De ANR werkt met een groeiend aantal partners toe naar een samenleving waarin niemand meer hoeft te overlijden aan de gevolgen van het roken en waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. 

Lees ook:
Stadsblad Utrecht zoekt sportieve leden en vrijwilligers voor portret
LEVEN! magazine in het teken van sport
Extra zwemwater