05-02-2018

Nieuw Welgelegen ademde Martial Arts

De organisatie van het Martial Arts Festival kan met een goed gevoel terugkijken op de 2e editie van het Festival afgelopen zaterdag in Sporthal Nieuw Welgelegen. Vanaf 10.00 uur klonken het wapengekletter en oosterse strijdkreten door de hal. Met 16 deelnemende martial arts aanbieders is het Martial Arts Festival weer een stukje groter dat de eerste editie in 2017. ‘‘We zijn trots op wat de organiserende verenigingen samen met de VSU hebben weten neer te zetten’’ aldus Vera Folkersma (VSU). 

Het Martial Arts Festival werd geopend door een openingswoordje van de VSU, van de wethouder Sport Paulus Jansen en van Wouter Anco Slofstra (hoofd organisatie) namens de verenigingen. Vervolgen werd er ‘echt’ afgetrapt met drie korte demonstraties vanuit Defense4all (Krav maga), Zwaard & Steen (middeleeuws zwaardvechten) en Takeda Ryu (Sobudo – verschillende disciplines). Op vier matten tegelijkertijd vonden demonstraties en workshops plaats en werden toeschouwers uitgenodigd om mee te doen. Een onuitputtelijke bron aan energie en enthousiasme zorgde voor zes opeenvolgende rondes, waarin de verschillende verenigingen zich aan elkaar en de stad hebben gepresenteerd. Er werden verhalen gedeeld, en er werd met veel interesse bij elkaar gekeken en aan elkaars workshops deelgenomen.

De deelnemende verenigingen zijn:

 • Nederlandse vereniging Takeda Budo: Aikido, Jukempo, Jujitsu, Iaido, Jodo & Kendo
 • Defense4all: Krav maga
 • Zwaard & Steen: Middeleeuws zwaardvechten
 • Sportschool van den Berg: Wing Chun & Nunchaku-do
 • Fighting4Power: Thaiboksen
 • Taekwon Utrecht: Taekwondo
 • Yushinkan: Iaido & Kendo
 • Keluarga Silat Perisai Diri: Silat Perisai Diri (PD)
 • Ki-Aikidovereniging Utrecht: Aikido
 • Kempo vereniging Shaolin Ch’uan Fa: Kempo
 • Taekrosa Taekwondo: Taekwondo
 • Nihon Kobudo Keikokai Utrecht: Japanse verdedigingskunst
 • Taekwon-Do IN NAE DO KWAN: Taekwon-Do
 • Chen Stijl Taijiquan Practical Methode Nederland: Taijiquan
 • Satria Nusantara Utrecht: Satria Nusantara
 • Sakura-kai: Kendo & Naginata

Waar Vereniging Sport Utrecht (VSU) vorig jaar nog leidend was in de organisatie met ondersteuning van de verschillende verenigingen waren dit jaar de rollen omgedraaid. Dit jaar hebben zeven verenigingen de handen ineen geslagen om het Festival te organiseren met ondersteuning van de VSU. Projectleider voor deze editie was Wouter Anco Slofstra van Takeda Ryu met ondersteuning van vrijwilligers van Yushinkan, Defense4all, Ki-Aikidovereniging Utrecht, Sakura-kai, Zwaard & Steen en Fighting4Power. Vera Folkersma was vanuit de VSU leidend in de organisatie van het Martial Arts Festival. Zij licht toe: ‘‘Het is mooi om te zien hoeveel vrijwillige inzet en betrokkenheid er vanuit de verschillende verenigingen is getoond. Er is door een groep enthousiaste vrijwilligers keihard aan het Festival gewerkt, de organisatie komt daarmee steeds meer in handen te liggen van de verenigingen. Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid energie, alle aanwezige vrijwilligers op de dag zelf en de diversiteit van de martial arts sport in Utrecht. Met het Festival hebben we dit aan zoveel mogelijk mensen laten zien!’’

De organisatie kijkt terug op een geslaagde tweede editie, en broedt alweer op een nog mooier Martial Arts Festival in 2019.