27-11-2017

De Utrecht Science Park Marathon moet uitgroeien tot "grotere" marathon

De Utrecht Science Park Marathon moet komende jaren uitgroeien tot een van grootste marathons van Nederland. Hoe? Onder meer door een aantal wereldtoppers aan de start te laten verschijnen.

Nog niet zo gek lang geleden was de marathon van Utrecht op sterven na dood. De laatste drie jaar ging het evenement vooral als een hardloopfestijn voor de breedtesport door het leven en werkte Arjen de Ruyter zich met zijn bedrijf 20Knots een slag in de rondte om de organisatie in goede banen te leiden. Door een samenwerking met het bureau Global Sports Communication van Jos Hermens moet vanaf volgend jaar de Utrecht Science Park Marathon een nieuwe vlucht gaan nemen en ook uitgroeien tot een wedstrijd voor toplopers.

Utrecht als het kloppend wetenschappelijk hart van Nederland. De potentie lag er met de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht en WKZ op het uitgestrekte complex van De Uithof al, het was alleen wachten op de juiste persoon, met oog voor de kansen die het een marathon kon bieden. Arjen de Ruyter zag het drie jaar geleden met zijn sportadvies- en marketingbureau 20Knots en maakte de verbinding tussen de stad zelf en ‘Utrecht Science Park’, dat voortaan als hoofdsponsor zou gaan fungeren.

De Ruyter nam de marathon in Utrecht over van Gerard Peek. “We hebben het vanaf de grond moeten opbouwen. Ik had niets. Geen databestanden, geen vrijwilligers, geen parcours, niks. Dat is echt een enorme klus geweest. Dat er nu weer een marathon is, kun je zien als een positieve ontwikkeling. Er is een mooie sponsor, we hebben alle kennisinstellingen aan boord, we hebben een parcours met een verbinding met de stad.”

De Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Sportcentrum Olympos, UMC Utrecht en KWF Kankerbestrijding hebben zich aan het evenement verbonden. Over de verschillende afstanden opgeteld is het deelnemersaantal opgelopen naar zesduizend. Het is nu een middelgroot evenement. Maar er is absoluut de ambitie om te groeien. Naar tienduizend deelnemers, misschien wel twintigduizend. Voor die klus moest De Ruyter wel hulp inroepen. Hij klopte aan bij Global Sports Communication van de bekende oud-atleet Jos Hermens, die van het managen van topatleten meer en meer wil opschuiven naar het vermarkten en organiseren van hardloopevenementen. 

Hermens noemt het vlakke parcours als één van de grootste kansen voor de top. “Het is één van de vlakste parcoursen van de wereld, er zijn zeker snelle tijden mogelijk. We willen er weer meer een topevenement van maken en dat moet kunnen, ook als ik naar de Utrechtse regio kijk. Dat heeft als gebied na Londen het meeste potentie in Europa als het gaat om wetenschappelijke ontwikkelingen. We zitten nu midden in het proces van opbouw en komend jaar kunnen we nog niet veel doen, omdat ook al veel vastligt. Maar in de toekomst willen we een beter product neerzetten. Utrecht zal niet zo groot worden als de marathons van Rotterdam en Amsterdam, het kan daarachter wel één van de grotere marathons worden, met daarnaast nog meer nadruk op de kortere afstanden.”

De eerstvolgende editie van de Utrecht Science Park Marathonzal op zondag 18 maart 2018 plaatsvinden.

Bronnen:
sportknowhowxl
- AD

Lees ook:
-Topsportcollege op topsportlocatie
- De 25 mooiste hardlooproutes in Utrecht 
overzicht van atletiekverenigingen in Utrecht