14-09-2017

Grote opkomst VSU Congres

Maandag 11 september vormde de prachtig nieuwe locatie van het Sportcollege Utrecht het decor voor het VSU Sportcongres. De aula van de school onder de Bunnikside van Stadion Galgenwaard was goed gevuld met bestuursleden, verenigingsmanagers, vrijwilligers en overige relaties uit het sportieve werkveld. 

Vol trots heette Bas van den Brand - directeur Sport College - de gasten van het VSU Congres welkom op de nieuwste locatie van ROC Midden Nederland. Hij vertelde wat over het aanbod van opleidingen op deze locatie en ook het mogelijke aanbod van stagiaires voor de Utrechtse sportwereld. Daarna richtte VSU directeur Hanneke van der Marel het woord aan de 150 aanwezigen. Ook zij is trots over de opkomst voor dit congres dat aanvankelijk als werktitel ‘minicongres’ meekreeg. In de verschillende sessies en tijdens de netwerkborrel is aandacht voor zowel de hoofdthema’s van de VSU – Vitaliseren, Verbinden en Verduurzamen – als de speerpunten zoals Sport doet Meer, Gezondheid en Topsport. Voor dat laatste onderwerp is topcoach Marc Lammers uitgenodigd als spreker.

Deze succescoach kreeg tijdens het plenaire gedeelte gelijk ieders aandacht na het stellen van de vraag ‘’Wat is het belang van de club?’’ Lammers wees de zaal erop dat een avond zoals deze kan worden gezien als een training. Je leert wat bij en je wordt eveneens uitgedaagd om op een andere manier na te denken over zaken. “Zonder trainen word je niet beter. Als je alleen maar wedstrijden speelt zonder te trainen zal je elke wedstrijd hetzelfde spelen omdat je niks leert. Avonden zoals deze zijn ook trainingen en trainingen zijn hard nodig om jezelf, je team en je vereniging te verbeteren,” aldus de coach die acht jaar het Nederlands dames hockeyteam onder zijn hoede had. In zijn presentatie ging hij ook in hoe je het beste uit jezelf en vereniging kan halen. Hij past hiervoor ‘the 7 circles of influence’ van Stephan R. Covey toe. Lammers besloot zijn betoog met de mededeling dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk. “Je komt er niet door te wachten tot je eindelijk een kans krijgt. Kansen moeten je zelf nemen en dat kan alleen als je proactief bent. Je bepaalt zelf je geluk.”
Hierna ging vervolgens iedereen uiteen naar de verschillende inspiratiesessies met uiteenlopende thema’s, te weten Jong Gras, Vrijwilligers, Subsidie & Sportimpuls, Sport doet meer, Sport & beperking, Rookvrij, Clubkas spekken & besparen, Zelfbeheer, Toekomst VSU, Topsport en Sportfotografie. 

Sportimpuls
Roland Jansen van NOC*NSF heeft de aanwezigen in verhelderende sessie meegenomen in de basisbeginselen van het schrijven van een succesvolle sportimpulsaanvraag. 

Rookvrije sport
Op naar een rookvrije generatie, zien roken doet roken. Rookvrije sportterreinen zijn van belang voor onze jeugd, en met een succesvolle implementatie is er nauwelijks weerstand van leden en/of ouders. Dit vertelde Mara van Doornemaal van de Hartstichting en Luc van Lonkhuijzen die de voetbal- en hockeyverenigingen van zijn kinderen succesvol rookvrije heeft gemaakt.

Toekomst VSU
Jan Boessenkool, voorzitter van de VSU, nam de aanwezige mee in de toekomstplannen van de VSU. VSU en Harten voor Sport hebben de intentie uitgesproken om samen te gaan in één organisatie voor sport en bewegen. In de sessie zijn onder andere de strategie, doelstellingen en organisatievorm aan de orde komen. Tevens is er feedback opgehaald van de aanwezigen. Deze feedback zal verder verwerkt worden in het voorstel dat tijdens de ALV op 11 oktober op de agenda zal staan. De leden van de VSU ontvangen nog een uitnodiging voor deze vergadering. 

Sport doet Meer
Na een informeel voorstelronde begon deze workshop met het enthousiaste verhaal van Anton Boonen bestuurslid van tafeltennisvereniging SVE. Door een samenwerking aan te gaan met o.a. het revalidatiecentrum in de buurt, in te zetten op clinics bij scholen in de buurt en het opzetten van aanbod voor dames is SVE in relatief korte tijd enorm gegroeid! Een mooi voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid waarop workshopleider Theo Hermens van MVV Nederland vervolgens voortbouwde en inging op de principes van maatschappelijke betrokkenheid en de meerwaarde voor verenigingen. Er was tot slot nog ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een adviesgesprek van MVV Nederland. Op zoek naar inspiratie? Lees het Sport doet Meer magazine

In actie voor sporters met een beperking
Vanuit haar ervaring bij AV Zeewolde vertelde Sybrigje Westerhof over de stappen voor het opzetten van aanbod voor sporters met een beperking. Het levert een bijdrage aan gezondheid, participatie, zorgt voor maatschappelijke betrokkenheid en geeft kleur aan je vereniging. Maar op welke doelgroep richt je je? Welke partners betrek je en wat zijn de mogelijkheden voor (financiële) ondersteuning. Tot slot gingen de deelnemers met elkaar gesprek en wisselden ervaringen uit. Kijk voor meer informatie en ondersteuning op: sportutrecht.nl/voor-sportvereniging/verenigingsondersteuning/aangepast-sporten

En uiteraard werd de avond afgesloten met een netwerkborrel. Bekijk hier de foto's in het fotoalbum op Facebook.

Meer weten over bovenstaande thema’s en bijbehorende contactpersonen binnen de VSU? Bekijk hier de folder “De VSU staat voor u klaar”.

Beschikbare downloads:
Download hieronder de verschillende presentaties van de avond.
Presentatie Sportimpuls VSU Utrecht 11-9-2017
Zelfbeheer
Clubzeker
- Procent sport VSU
- SponsorVisie
2017 Presentatie Sessie Sport doet Meer
2017 Factsheet Utrecht Aangepast Sporten
- Presentatie Sportcollege ROC Midden Nederland
- Presentatie Club Collect
- Presentatie Le Credit Sportif