Sportief Verbinden Utrecht

11 September 2017
Locatie: 
Sport College Utrecht, Herculesplein 285

SPORTIEF VERBINDEN UTRECHT

Netwerken & inspireren

Als verenigingsbestuurder komt er jaarlijks veel op je af. Diverse thema’s passeren de revue, maar wekelijks een bijeenkomst volgen past niet in de agenda. Om die reden organiseert de VSU een bijeenkomst waarin jij als bestuurder jouw ideale programma zelf samenstelt. Wil je geïnspireerd worden op een door jou zelf gekozen onderwerp? Wil jij jouw Utrechtse sportnetwerk vergroten? En wil je meer kennis opdoen van een bepaald onderwerp of juist andere sportbestuurders inspireren door jouw kennis en ervaring? Dan mag je het avondvullende programma ‘Sportief verbinden Utrecht’ echt niet missen!

Op maandag 11 september kan je actief deelnemen aan inspiratiesessies gelieerd aan de 6 pijlers van de VSU. Wil je meer weten over vrijwilligersbeleid, of ben je geïnteresseerd in de successen en valkuilen van zelfbeheer, of wil je meer weten over talentontwikkeling in de club? Door een grote diversiteit aan inspiratiesessies, zit er altijd een passend onderwerp voor jullie vereniging bij! Aan het einde van het avondvullende programma ga je enthousiast huiswaarts, heb je nieuwe contacten opgedaan en heb je vernieuwende inzichten opgedaan.    

Wat: Sportief Verbinden Utrecht – het Utrechtse sportnetwerk- & inspiratie event!
Wanneer: Maandag 11 september, avondvullend programma vanaf 19.15: Opening door Topcoach en voormalig bondscoach Marc Lammers (met het Nederlands Dames Hockeyteam Zilver op de Olympische Spelen van Athene 2004, wereldkampioen in 2006 en Goud op de Olympische Spelen van Peking 2008)
Waar: Sport College Utrecht, Herculesplein 285 (Stadion Galgenwaard), 3584 AA Utrecht
Wie: Het event is een aanrader voor sportbestuurders, verenigingsmanagers, commissieleden en vrijwilligers in de sport.  

Klik hier om je aan te melden en geef aan welke inspiratiesessies je wilt bijwonen.

Zet de bijeenkomst alvast in de agenda en we zien je graag op 11 september!

Thema's

1. Communicatie Jong Gras: In de wereld van de snelle communicatie is het ook voor sportverenigingen van belang om de communicatie goed op orde te hebben. Veel doelgroepen bevinden zich niet alleen fysiek in de wijk, maar ook in de digitale wereld van social media. Ben je daar als vereniging ook zichtbaar? De VSU wil in samenwerking met de Academie van de Stad via het project Jong Gras verenigingen helpen bij hun communicatiebeleid. Het vraagstuk van de vereniging kan heel breed zijn. In 10 weken tijd gaat een groepje studenten jullie vraagstuk behandelen. Hierbij wordt altijd gekeken naar: welke communicatiemiddelen worden er nu (en op welke wijze) gebruikt en komt dit overeen met de doelgroep die de vereniging wil bereiken? Tijdens deze workshop wordt het traject van 10 weken toegelicht door de betrokken partijen en kunnen jullie vragen stellen over het vervolg. Je hebt zelfs de mogelijkheid jouw club al in te schrijven voor één van de trajecten, waarbij de communicatie van jouw vereniging naar een (nog) hoger plan wordt getild!

Voor wie: bestuurders / PR en Communicatie commissieleden. 

2. Vrijwilligers: De sportverenigingen draaien anno 2017 nog steeds op vrijwilligers. Toch zien we bij clubs een professionaliseringsslag in het vrijwilligersbeleid en bij sommige clubs is er zelfs een verenigingsmanager actief. Hoe kan jouw vereniging, met of zonder verenigingsmanager, het vrijwilligersbeleid een kwaliteitsimpuls geven? Hoe werf je nieuwe vrijwilligers en hoe behoud je deze groep? Ben je op zoek naar tips en trends over hoe jullie vereniging vrijwilligers kan werven en behouden? Dan mag je deze masterclass over vrijwilligers niet missen!

Voor wie: bestuursleden / vrijwilligerscoördinator / commissieleden. 

3. Subsidielandschap Utrecht & Sportimpuls: Utrecht kent verschillende subsidies om het sportaanbod van een vereniging uit te breiden of te verstevigen. Daarnaast zijn er verschillende lokale en landelijke fondsen die kunnen worden aangeboord. Een landelijke regeling is de Sportimpuls. De Sportimpuls is voor verenigingen een kans om nieuwe doelgroepen aan te boren en vernieuwend sportaanbod op te zetten met meer kans op nieuwe leden! Activiteiten vanuit sportimpuls bestaan uit het opstarten en aanbieden van sportaanbod voor mensen die niet of nauwelijks sporten en bewegen of dreigen te stoppen met sporten en bewegen.

4. Doelgroepen werven in de wijk: Veel verenigingen hebben een groeiambitie, nieuwe leden zijn echter niet altijd makkelijk te vinden. De doelgroep die verenigingen willen bereiken is vaak al wel in beeld. VSU en Harten voor Sport hebben een groot netwerk in de wijk, welzijn en het onderwijs. Als sportvereniging hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Via de contacten van VSU en Harten voor Sport kan je bijvoorbeeld clinics geven in het onderwijs of een samenwerking aan gaan met jongeren- of welzijnorganisaties. In deze workshop hoor je inspirerende voorbeelden en meer over het opstarten van een samenwerking.   

5. Sport doet meer: Bijna zeventig Utrechtse verenigingen zetten zich maatschappelijk in; van sport voor vluchtelingen, mensen met een beperking, wijkactiviteiten en walking football tot G-aanbod en sport als middel voor re-integratie en revalidatie. Laat je inspireren door collega-verenigingen, laat je adviseren door de adviseurs van Maatschappelijk Verantwoord Verenigen Nederland (MVV) en maak kans op een begeleidingstraject bij jouw club! Wie weet zet jou vereniging binnenkort wel de eerste stap naar meer maatschappelijke betrokkenheid. Want; Sport doet Meer! Laat je hier vast inspireren.

6. In actie voor sporters met een beperking: Iedereen kan sporten, iedereen heeft het recht om te sporten en steeds meer Utrechters met een handicap doen aan sport. Een grote potentiële nieuwe doelgroep voor jouw vereniging! Ga aan de slag, kom in actie in deze workshop en doe ideeën op voor het opzetten van aanbod voor sporters met een beperking bij jouw club!

7. De gezonde sportvereniging: Rookvrije sportterreinen: Op uw sportclub komen veel kinderen. De kantine is al jaren rookvrij, maar langs de lijn wordt nog gerookt. Ook als kinderen daar aan het sporten en spelen zijn. Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken. De beweging op weg naar een Rookvrije Generatie wil dat kinderen niet meer gaan roken en (mee)rookvrij kunnen opgroeien. Om dit te bereiken is het belangrijk dat plekken waar veel kinderen komen rookvrij worden. Gemeente Utrecht en VSU, stimuleren en ondersteunen sportverenigingen om hun terrein rookvrij te maken voor de jeugd, dit doen zij in samenwerking met de Hartstichting. Hoor meer over het belang van rookvrije sport, krijg tips en leer van de ervaringen bij HV en FC Abcoude. Zodat ook jouw vereniging zich kan profileren als rookvrije club!

8. Clubkas spekken en besparen: In deze workshop pitchen enkele partners hun aanbod, waarmee sportclubs kunnen besparen op hun vaste lasten of hun inkomsten kunnen vergroten.

9. Zelfbeheer: Zelfbeheer van accommodatie biedt sportclubs aanzienlijke voordelen, zoals kostenbesparing, meer invloed op programmering en betrokkenheid van de leden. De gemeente staat open voor meer experimenten, verschillende sportclubs hebben belangstelling, maar het vraagt van de sportclubs een goede organisatie en veel vrijwillige inzet. Goede reden om een workshop te organiseren met de ervaringsdeskundigen van UZSC en Stichting Sporthal Lunetten.

10. Toekomst VSU: In deze workshop wordt u meegenomen in het proces rondom de samenwerking tussen VSU en Harten voor Sport.

11. Topsport: Door Marc Lammers: Hoe werk je gezamenlijk aan prestatiecultuur.

12. Sportfotografie