Vlog 9 - Bridge bij BC Door Durf Sterk

Je beweegt dan wel weinig, maar je hersenen worden flink gekraakt bij bridge! Bridge is een denksport waar je slim voor moet zijn, een goed geheugen voor moet hebben en waar je al je concentratie voor nodig hebt. Verder moet je mentaal zo goed op elkaar ingespeeld zijn dat het bijna telepathie lijkt (nou ja voor ons dan). Wij mochten een avondje meekijken bij Bridgeclub D.D.S., meespelen was nog net een bridge too far… 

Judith, Nynke en gastsporter Irene werden hartelijk ontvangen door Joke bij De Schakel in Vleuten. Gelukkig waren we vrij vroeg en kon Joke ons de basisbeginselen uitleggen. Al snel kwamen we erachter dat deze uitleg slechts het topje van de ijsberg was… Na een uitleg van een halfuurtje ging namelijk de bel en begon het wekelijkse toernooi. Wij mochten meekijken bij Joke en haar partner Ed en ontdekten al snel dat bridge een soort geheimtaal is. Na vijf minuten met verbazing naar het spel gekeken te hebben, gingen we los. Vraag na vraag vuurden we af op Joke en Ed en deze kregen we rustig beantwoord en ze werden nooit ongeduldig (respect!). Irene zat op een ander level en stelde vragen over zaken waar Judith en Nynke nog lang niet over nagedacht hadden. Desalniettemin hadden we het na een uurtje eindelijk een beetje door. En bridge blijkt echt leuk te zijn!

Laten we eerlijk zijn: we kennen weinig mensen van onder de pensioengerechtigde leeftijd die kunnen bridgen. We vermoeden dat dit niet komt omdat het saai is, maar omdat het wat tijd kost om het te leren en vooral jongeren de schoonheid van deze uitdagende denksport nog niet hebben ontdekt. Om die reden voegen we een korte uitleg toe, met dank aan de Nederlandse Bridge Bond die een beknopte uitleg geformuleerd heeft. Het spelen bestaat uit twee fases: de biedfase (fase 1) en de speelfase (fase 2).

Biedfase (fase 1)

 • De speler die de kaarten gedeeld heeft mag beginnen met bieden.
 • Een bod bestaat uit een getal en speelsoort. Je mag ook passen als je denkt onvoldoende slagen te kunnen maken.
 • Het bieden heeft een veilingmechanisme: het bod moet steeds omhoog. Bieden doe je met biedkaartjes uit de biedbox (geen beatbox)
 • Het bieden is afgelopen nadat er 3x achtereen is ‘gepast’.
 • Na afloop van het bieden staat vast welke partij zich verplicht heeft om een bepaald aantal slagen te maken, hoeveel slagen dat zijn, en welke kleur troef het wordt (en of er een troef in het spel is).

Speelfase (fase 2)

 • Bridge is een spel voor koppels, de spelers die tegenover elkaar zitten zijn partners.
 • Doel van het spel is om zoveel mogelijk slagen te maken.
 • Wanneer de eerste speler een ruiten speelt moet de rest dat ook doen. Dat heet ‘bekennen’.
 • De speler die de vorige slag heeft gewonnen mag als eerste spelen in de volgende slag.
 • Regelmatig wordt er gespeeld met een troefkleur. Die kleur is dan hoger dan de andere kleuren.
 • Bridge wordt gespeeld met een dummy. 1 van de 4 spelers legt zijn kaarten open op tafel.

Bridge is ook een gezellige sport. In de pauze en tijdens de wissels wordt er gezellig gekletst en komen de meest prachtige bierglazen (inclusief fietsbel!) tevoorschijn. Een suffe sport kan je het absoluut niet noemen. Zo werd er zeker wel eens wat gemopperd op partners na een slechte speelronde. Ook op het hoogste niveau is er sprake van spanning en sensatie. Vorig jaar bleek er namelijk op het hoogste niveau vals gespeeld te zijn door de nummers 1 en 2 op de wereldranglijst. Zij gaven signalen aan elkaar door, door de kaarten verticaal of juist horizontaal neer te leggen.

Volgens ons hadden Joke en Ed wat moeite om zich te concentreren door ons vragenvuur en hebben ze het er deze avond niet al te best vanaf gebracht. Excuses daarvoor, maar ontzettend bedankt voor de eerste kennismaking met deze sport! Wij kunnen niet wachten tot we wat meer tijd vrij hebben om het hele spelletje onder de knie te krijgen, want wij zien het wel zitten om met onze partner een geheimtaal te ontwikkelen en met enig fanatisme en enthousiasme onze hersenen te trainen.

SCORE

Gastvrijheid ****
Joke ving ons goed op en leidde ons naar de bridgeruimte. Ontzettend aardig van Joke en Ed dat zij hun avondje bridgen ‘opofferden’ om ons wegwijs te maken in de bridgesport!

Accommodatie ****
De Schakel is een hele mooie nieuwe accommodatie in Vleuten en heeft ook een barretje waar je gezellig kan zitten en wat drinken kan halen. Overigens is de boerenpatat bij de snackbar om de hoek ook aan te raden!

Funfactor: ***
Het blijkt echt veel leuker dan gedacht! Bridge is uitdagend en iedereen wil ontzettend graag winnen dus dat maakt het leuk.

Begeleiding: ***
De begeleiding door Joke was uitstekend. Haar uitleg was duidelijk en geduldig dus dat was fijn. Om het echt goed te snappen is het echter nodig om een cursus te volgen.

Gezelligheid: ****
Tijdens het spelen is iedereen super geconcentreerd, maar tijdens de wissels en de pauze wordt er gezellig gekletst. Je speelt het spel met een partner dus dat is ook leuk (tenzij je partner er niets van bakt en er wat gekibbel ontstaat). Verder wissel je steeds van tafel dus spreek je steeds een ander koppel.

Moeilijkheidsgraad: ****
Een cursus van een paar avonden is zeker niet misplaatst… De speelfase is nog redelijk te begrijpen, maar dat bieden lijkt wel codetaal! Het lijkt ons wel echt fantastisch om het helemaal te snappen, dan gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open! 

Weetjes:

 • De Bridgebond staat qua ledenaantallen op de 11e plek! Ze hebben meer dan 115.000 leden.
 • In Utrecht is er een bridgevereniging voor studenten: SBC Dombo. Binnenkort organiseren ze een cursus voor kids!
 • In september werden de World Bridge Games gehouden en is Nederland wereldkampioen geworden met het open en gemengde team! 
 • Ook op internet kun je bridgen. Niet zo gezellig als met elkaar aan tafel, maar je kunt wel in je eigen tempo oefenen.
 • Wekelijks worden er ‘kroegendrives’ georganiseerd. Een soort bridgetoernooi dat je speelt in verschillende horecagelegenheden. Echt een dagje uit!
 • Je kan makkelijk een docent vinden die je bridge kan leren via http://www.bridge.nl/bridgedocenten.