Vlog 5 – Kegelen bij de Utrechtse Kegelbond

Kegelen is een eeuwenoude sport en dezer dagen is de Koninklijke Nederlandse Kegelbond een charmeoffensief gestart om de kegelsport meer onder de aandacht te brengen bij een grote groep Nederlanders. De sport vereist discipline, focus en techniek, maar het is bovenal leuk om te doen. Zoals de voorzitter van de Utrechtse Kegelbond Mai Hoefs zegt: “Als je het kegelen een paar keer probeert, dan raak je verslaafd aan het spelletje”. Na alle (landelijke) promotie werden Nynke en Judith uiterst benieuwd en gingen zij de uitdaging aan bij de Utrechtse Kegelbond!

De Utrechtse Kegelbond beschikt over een schitterend kegelhuis op het sportpark Zuilenselaan. Het bestaat uit 6 banen en mede door het digitaal scoresysteem is het Kegelhuis uiterst geschikt voor landelijke wedstrijden. Nynke en Judith werden samen met de proefsporters Yvonne en Koen hartelijk ontvangen door de bestuursleden van de Utrechtse Kegelbond. We kregen die avond een clinic, maar niet voordat wij de historie van het kegelen door huidig Utrechts Kampioen Ans Miete toegelicht hadden gekregen. Geweldig hoe gepassioneerd de leden over hun sport kegelen praten. Aanstekelijk!

Ans had ons al gewaarschuwd: kegelen is moeilijker dan bowlen, want het heeft een smallere baan. Het is dan ook lastiger om de bal op de baan te houden. Allereerst kregen we toelichting over de techniek en stap voor stap werden de kneepjes van het vak ons verteld. Niet alleen Ans begeleidde ons deze avond, maar ook de bestuursleden van de Utrechtse Kegelbond gaven vol enthousiasme tips. We hadden dan ook één op één begeleiding die avond.

Nadat enkele ballen langs de baan waren gerold, kregen we allemaal langzamerhand de smaak te pakken. Meerdere keren achter elkaar bleef de bal op de baan en we konden meerdere kegels per keer omgooien. Ans vond het dan ook tijd om ons echt uit te dagen en een ‘spelletje’ te spelen. We mochten allemaal 5 ballen gooien op 4 verschillende banen. Wie aan het einde de hoogste score had behaald, was de winnaar. Door het toevoegen van het spelelement werd iedereen competitiever en nam het spelplezier toe. We werden enthousiaster en keken nerveus naar elkaars worpen. Doordat je direct de scores digitaal kan zien, is het gemakkelijk de eigen prestaties af te meten op de anderen. Bij vrijwel elke ronde was er een nieuwe winnaar, dus de spanning nam toe. Tijdens de wedstrijd kregen we nog tips van de echte kegelaars, zodat we nog beter konden gooien. Aan het einde van het spelletje was in no-time de ranking bekend. Judith was de uiteindelijke winnaar en zij was dolenthousiast. Iedereen is geslaagd voor de clinic, maar Koen willen we expliciet noemen in het verslag, aangezien hij als enige een zwijntje heeft gegooid. Een zwijntje horen we u denken… Juist ja, alle 9 kegels heeft hij omgegooid in één worp. Fantastisch!

We hebben ontzettend gelachen en genoten van de kegelsport. Bij elke worp moet je gefocust zijn en wil je ook telkens weer met dezelfde bal kegelen. Naast de lievelingsbal ga je zelfs van één bepaalde baan houden, want daar gooi je het beste op. Je wilt jezelf ook telkens verbeteren en door de goede begeleiding krijg je de gehele clinic tips. Na afloop van de clinic is er ook tijd voor een drankje om de prestaties te bespreken en na te genieten. Naast het competitieve element is gezelligheid namelijk ook erg belangrijk binnen de kegelsport.

Wij danken de uiterst gastvrije Utrechtse Kegelbond. We hebben genoten van jullie enthousiasme!

SCORE

Gastvrijheid *****

We werden met open armen ontvangen door de organisatie en men nam de tijd om onder een kopje koffie / thee de kegelsport in al hun enthousiasme te vertellen. Er was tijd om vragen te beantwoorden.

Accommodatie ****

Het is een prachtige locatie met 6 goede kegelbanen. Het digitale scoresysteem maakt het extra spannend en interessant om te kegelen. Voorafgaand, tussendoor of na afloop is er de mogelijkheid om wat te drinken.

Funfactor ***

We zijn allemaal uitgedaagd in het spelletje en door de moeilijkheid vraagt het om een goede focus. Hoe beter je kan kegelen, des te leuker is de sport. Toch kan je een talrijk aantal verschillende spellen spelen dat het elke keer weer uitdagend maakt. Je kunt dit ook als uitje doen met het werk of een kinderfeestje. Daar is het ook uitermate geschikt voor.

Begeleiding ****

De begeleiding is enthousiast en heeft kennis van zaken. Men is bereid je tot in de details te vertellen hoe je het beste kan kegelen, maar ook wat de historie van de sport is.

Gezelligheid ****

De onderlinge sfeer is goed. De clubleden hebben lol met elkaar en de passie voor de sport is duidelijk zichtbaar en voelbaar. Iedereen is welkom en dat is te merken. Personen die bij de deuropening staan om een glimp op te vangen van de kegelsport worden direct uitgenodigd om ook een balletje te gooien.

Moeilijkheidsgraad ***

De sport is voor een beginneling vrij lastig, maar door een goede uitleg kan je ver komen. Het vraagt discipline, maar jong en oud kan het leren. Het is dan ook uitdagend om te doen.

Weetjes:

  • De definitieve oorsprong van kegelen is onbekend, maar op schilderijen uit de 17e eeuw blijkt dat er toen al gespeeld werd.
  • De breedte van de kegelbaan is slechts 30 cm
  • Als de bal naast de baan valt, dan heb je een poedel, oftewel: nul punten.
  • Bij de start van de wedstrijd roept men: hoog hout! Om iedereen succes te wensen.
  • Er zijn negen kegels die je dient om te gooien. Gooi je in één worp alle kegels om, dan heet dat een zwijntje.
  • De Utrechtse Kegelbond bestaat uit 9 kegelverenigingen en op elke 1e zaterdag van de maand zijn ze open voor vrijblijvende inloop van 10.00-12.00 uur. Je kunt ook een kegelactiviteit voor een groep organiseren in het Kegelhuis. Neem daar voor contact op met: communicatie@utrechtsekegelbond.nl.