Vlog 4 - Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen is een onontdekte parel in de zwemsport. Het is een soort vorm van ballet, maar dan in het water. Deze sport vraagt van alles van je: lenigheid, conditie, kracht en vooral ook de kunst om lang je adem in te houden. Genoeg onderdelen om Judith en Nynke op te testen.  

We werden hartelijk ontvangen bij Zwemlust den Hommel door de badjuffen die beiden Els heten (hoe kan het ook anders bij synchroonzwemmen). De groep bestaat uit meiden in de leeftijd van 7 tot en met 23 jaar. Synchroonzwemmen blijkt vooral een meidensport te zijn. Badjuf Els vertelde dat het ook wel eens voorkomt dat een jongen een poosje mee doet, maar nooit lang. Ze zijn in ieder geval wel van harte welkom! Om goed mee te kunnen doen kregen we prachtige roze badmutsen en neusklemmetjes en daardoor voelden we ons gelijk al een stuk professioneler.  

De warming-up bestond uit zes baantjes trekken: twee keer schoolslag, twee keer rugslag en twee keer borstcrawl. Judith en Nynke werden hierdoor al vrij moe, maar gelukkig kwam er daarna een rustige drijfoefening. Je blijft drijven door je handen naast je lichaam te bewegen en het water te ‘aaien’. Dat drijven lukte nog wel… Daarna was het echter tijd voor conditieoefeningen. Eerst werd de ademhaling op de proef gesteld: iedereen moest in een rijtje op de kant zitten en werd een voor een het water ingegooid. Daarna moest je zo snel mogelijk weer gaan zitten en werd je er opnieuw ingegooid. De volgende conditieoefening bestond uit het zo snel mogelijk naar de tweede lijn op de bodem duiken en dit zo vaak mogelijk herhalen. Behoorlijk pittig en we waren nog maar op de helft van de les!

Daarna was het tijd voor het echte werk. Robin en Sofie zwemmen altijd met zijn tweeën en zij wilden Judith en Nynke wel iets leren. Ze deden eerst het stukje voor en vervolgens gingen we de verschillende onderdelen oefenen. Denk aan een koprol achteruit en ‘balletbenen’ waarbij je één been recht omhoog uit het water steekt. Toen we dat een beetje onder de knie hadden mochten we het hele stuk doen. Om het hele stuk te doen, moet je wel het hele stuk onthouden en daar had Judith wat problemen mee… En wat we ook probeerden, Judith kreeg haar knieën niet tegen elkaar (wat toch wel een soort van basis is om het er elegant uit te laten zien).

Op fantastische muziek deden we uiteindelijk ons eindperformance en dat was niet eens zo slecht! Nynke draaide de drie keer daarvoor de verkeerde kant op, maar tijdens de eindshow ging het eindelijk goed. Het is ontzettend leuk om verschillende ‘trucjes’ te leren en hierop te oefenen tot het lukt. We kunnen niet wachten tot we weer eens gaan zwemmen. Gewoon baantjes trekken zit er niet meer in, er zal vanaf nu altijd een balletbeen of een koprol tussendoor komen!

Score

Gastvrijheid: ****                     
Iedereen was ervan op de hoogte dat we mee zouden doen en vonden dat heel leuk! We werden gelijk bij binnenkomst aangesproken en voelden ons meteen welkom.

Accommodatie: ****                     
Het zwembad is makkelijk te vinden en ligt mooi centraal in Utrecht. Het zwembad en alle faciliteiten zien er prima uit.

Funfactor: ****                            
Synchroonzwemmen is echt heel leuk! De muziek erbij maakt het ook gezellig. Het aanleren van nieuwe oefeningen gaat sneller dan je denkt en het is heel bevredigend als het daarna lukt! Ook is het natuurlijk vrij hilarisch als iets helemaal mislukt (wat bij ons ook wel eens voorkwam).

Begeleiding: ***                            
De groep wordt tijdens het lesuur opgesplitst naar niveau en dat is fijn. Onze badjuffen Els en Els gooiden ons wel een beetje in het diepe (soms zelfs letterlijk), maar gelukkig kregen we ook veel uitleg van de synchroonmeiden zelf.

Gezelligheid: ***                     
Er is tijdens de training weinig tijd om tussendoor te kletsen en na de training wordt er niet gezamenlijk nog wat gedronken. Wel wordt er in de kleedkamer gezellig gekletst en gaan de meiden binnenkort zelfs op kamp!

Moeilijkheidsgraad: ****             
Hoewel het niet veel tijd kost om de theorie te snappen, is de uitvoering soms best pittig! Om alles er zo elegant mogelijk uit te laten zien moet je ook nog eens lenig zijn. Op het droge wordt na de training bijvoorbeeld ook nog de split en de spagaat geoefend (en opgemeten!).

Weetjes:

  • Ook onder water wordt de maat van de muziek bijgehouden zodat iedereen weet wat ze wanneer moet doen.
  • Er zijn slechts twee sporten op de Olympische Spelen waar geen mannen aan mee mogen doen. Synchroonzwemmen is hier één van.
  • Er zijn vier wedstrijddiploma’s te halen in het synchroonzwemmen.
  • Er zijn verschillende soorten uitvoeringen: solo, duet en team.