Vlog 3 - Frisbee UTKA Ultimate

Ultimate frisbee is de meest beoefende teamsport onder de frisbeesporten. Deze ultieme sport is een combinatie van atletisch vermogen, tactisch inzicht, zelfbeheersing en teamspirit. Componenten die Nynke en Judith denken te beheersen. Na een avondje frisbeetraining bleek dat het nog niet zo simpel is, maar wel heel gezellig!

 

Voor deze avondtraining hadden wij vier enthousiaste sportievelingen uitgedaagd om mee te doen, namelijk Yvonne, Jentien, Martijn en Bas. Bij aanvang van de training werden we hartelijk ontvangen door trainer Marco. We mochten aansluiten bij de warming-up en daarna werd de groep in tweeën verdeeld. De eerste groep kreeg de reguliere training en bestond uit gevorderden. De tweede groep bestond uit sporters die weinig tot geen ervaring hadden met de frisbeesport. Een goede verdeling, zodat je op jouw eigen niveau kon kennismaken met de sport. Voor de duidelijkheid: wij zaten in groep 2.

Het eerste gedeelte van de training was gericht op de techniek. De verschillende worpen werden toegelicht en geoefend. Er was veel persoonlijke aandacht en na enkele tips werd de techniek bij de meeste sporters zichtbaar verbeterd. Het technische element was bij Judith onderontwikkeld, daar waar Nynke een natuurtalent bleek. Bij het tweede onderdeel kwam tactisch inzicht om de hoek kijken. Op welke manier verdedig je jouw tegenstander? Hoe loop je het beste vrij? Dit lag Judith beter, maar zonder techniek kom je niet ver. Als de frisbee op de grond valt, is deze namelijk voor de tegenstander. Tactiek en techniek is dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.

We hebben tijdens het trainen ontzettend veel gelachen. Een praatje links en rechts, de open houding van alle sporters en de hilarische aanblik van een frisbee die totaal de verkeerde kant op vliegt dan aanvankelijk was bedoeld. Het lachen verging ons toen de sprintoefening werd aangekondigd. Niet het leukste onderdeel van de training, maar later bleek dat dit wel degelijk belangrijk is. Techniek en tactiek zijn belangrijke onderdelen, maar frisbee vraagt ook veel van de fysieke conditie van de sporter. Dit hebben we ondervonden tijdens de partijvorm, waarmee we de sportieve avond hebben afgesloten. Het tactisch inzicht, techniek (en vooral de zelfbeheersing mocht het ontbreken aan de verfijnde techniek), het atletisch vermogen en de teamspirit viel  op dit moment samen.

Graag willen we nog enkele componenten aan ultimate frisbee toevoegen, namelijk sportplezier, fanatisme en gezelligheid. Na afloop van de fanatieke training waarin iedereen is gefocust en sportplezier ervaart, wordt de avond gezamenlijk afgesloten met een borrel in de kantine. Het sociale component en de onderlinge gezelligheid is in de frisbeesport net zo belangrijk. Sandrijn, de secretaris van UTKA Ultimate Frisbee, benadrukt dit: “Bij UTKA heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Het is een studentenvereniging waar ik op een gegeven moment afscheid van moet nemen, maar de gesloten vriendschap is voor het leven!”

Wij kunnen ons goed voorstellen dat als je op zoek bent naar een sportieve uitdaging, waarbij teamspirit voorop staat en je technisch en tactisch wordt uitgedaagd door het beste uit jezelf te halen, dan is Ultimate Frisbee de sport waar je naar op zoek bent. Ben je benieuwd hoe het jou vergaat? Meld je dan snel aan bij de open trainingen via Sport.nl/ah, want zoals onze collega Bas na afloop aangaf: “op voorhand zou ik niet zo snel aan frisbee denken, maar nu ik het zelf heb mogen ervaren via de AH Sportweken ben ik hartstikke enthousiast over deze sport!”

Score

Gastvrijheid: ****                     
Op het sportpark werden we heel gastvrij ontvangen door trainer Marco en de andere sporters. Iedereen stond al klaar op het veld en we mochten direct aansluiten. Marco vertelde ons in het kort wat het programma van de avond was, dus we wisten ook direct waar we aan toe waren. Sprintoefeningen bijvoorbeeld...

Accommodatie: ***                     
Door de lampen op het veld en de grote groep mensen, wisten we snel waar we moesten zijn. Toch is het jammer dat we geen borden van UTKA Frisbee hebben gezien. De kantine was overigens wel gezellig en deze hing vol met allerlei frisbees.

Funfactor: *****                             
Frisbee is een ontzettend leuke sport! Het samenspel en de wijze waarop de training werd gegeven verhoogt de funfactor. Het kan frustrerend zijn als je de techniek niet beheerst, maar daar werd keurig aan gewerkt. We hebben veel lol gehad en veel gelachen tussen de trainingsmomenten door.

Begeleiding: ****                            
UTKA had goed rekening gehouden met de grote groep onervaren frisbeeërs. De groep werd gesplitst en tijdens de techniek oefeningen was er voldoende aandacht voor iedereen. We hebben veel tips gekregen om de techniek, maar ook het tactisch inzicht te verbeteren. Daarnaast werden wij door de enthousiaste begeleiding ook positief beïnvloedt.

Gezelligheid: *****                     
We hebben veel gezelligheid ervaren. Zowel op het veld als na afloop van de training. Tussen de trainingsmomenten door is er voldoende tijd om met elkaar een lolletje te trappen, maar vooral na afloop in de kantine wordt er aan de gezelligheid gewerkt. Een drankje na afloop en gezellig kletsen en kennismaken met elkaar is een fundamenteel onderdeel van de training.

Moeilijkheidsgraad: ***             
Frisbee is een technische en tactische sport. Het is een moeilijke techniek die je onder de knie moet krijgen, maar doordat je op jouw eigen niveau kunt instappen en er voldoende aandacht is om de techniek en tactiek aan te scherpen, kan je hier snel stappen in maken.

Weetjes:

  • Ultimate frisbee wordt gespeeld zonder scheidsrechter.
  • UTKA is de studentenvereniging in Utrecht, maar ben je geen student en wil je toch frisbee spelen? Dan kan je terecht bij UFO.
  • Ultimate is een toernooisport bij uitstek. Er zijn allerlei toernooien in binnen- en buitenland: indoor, outdoor of op het strand, vaak in gemengde teams. Meestal is het een weekend met een toernooifeest op zaterdag. Er wordt overnacht in een sporthal  of in tentjes bij de velden.
  • Er zijn steeds meer jeugdverenigingen in Nederland. Daarnaast wordt het ook steeds vaker op school gespeeld.