Vlog 10 - Acrobatisch dansen Jumping Spectacles

Acrobatisch dansen. We hadden er nog nooit van gehoord, maar het klinkt wel spannend. De website van Jumping Spectacles wijst uit dat het een combinatie van dans en acrobatiek is waarbij de rock-'n-roll versie de meest intensieve is. Dat deed ons gelijk denken aan Footloose, Grease, Hairspray en natuurlijk aan de lift uit Dirty Dancing. Is het niet voor ieder meisje een droom om opgetild te worden zoals Patrick Swayze dat kan? Voor ons in ieder geval wel en wij waren dan ook enthousiast om dit uit te proberen!
 
 
Jumping Spectacles maakt gebruik van dezelfde accommodatie als tafeltennisvereniging UTTC, waar Judith eerder mocht proefsporten. Het was even zoeken naar de bel, maar binnen werden we gelukkig opgehaald en begeleid naar de kleedkamers en de zaal. Er waren nog een paar nieuwe stellen dus dat was gezellig!
 
Swingende muziek ging aan en we mochten beginnen met de basispas. Judith had het zo onder de knie, bij Nynke leverde de basispas echter enige frustratie op. Nadat Nynke wat extra uitleg kreeg van de docent ging het gelukkig al een stuk beter en mochten we eindelijk verder met de volgende oefening. 
 
Aangezien we niet onze eigen mannen mee hadden genomen en we graag met zijn tweeën wilden oefenen was Judith de ‘man’. En dat deed ze uitstekend: wat een leiderschap en kracht! We mochten de basispas als paar met uitvoeren. Als je dat goed deed kon je oneindig lang doorgaan met zijn tweeën. Dat liep bij ons even anders aangezien Nynke de basispas nog steeds niet helemaal onder controle had en daardoor Judith een rotschop tegen haar scheenbeen gaf.  Terwijl we moesten huilen van het lachen besloot de docent dat we misschien maar beter naar het volgende onderdeel konden gaan. 
 
Eindelijk mochten we acrobatiek doen! Aangezien Judith de ‘man’ was moest zij haar spierballen tevoorschijn halen en Nynke de lucht in tillen. Dit was waar we de hele avond naar toe gewerkt én naar uitgekeken hadden. Nadat de dansdocenten de lift een aantal keer voordeden, mochten wij het proberen. Het lukte en het voelde alsof Nynke meters de lucht in ging! Toen we het filmpje terugkeken bleek het echter maar zo’n 20 centimeter te zijn… Het kwam dus nog niet echt in de buurt van de Dirty Dancing lift.
 
We hebben ontzettend veel gelachen en geleerd. We zijn van mening dat het heel gaaf is om dit als stel te doen. Als je een paar van die liften kan doen op een feestje steel je sowieso de show! De volgende keer dat Judith en Nynke gaan stappen doen ze zeker een paar acrobatische kunsten als er een rock-'n-roll liedje voorbij komt! 

SCORE
 
Gastvrijheid ***
Het was even zoeken naar de bel maar binnen werden we gelukkig goed opgevangen en werd ons de weg gewezen. 
 
Accommodatie ****
De accommodatie is heel modern en het zaaltje heeft alles wat het nodig heeft, inclusief een grote spiegel om jezelf te kunnen zien dansen. Vanuit het tafeltennis weten we dat er ook een mooie kantine in zit, maar daar zijn we deze keer niet geweest. 
 
Funfactor: ***
Het voelt veel cooler en leuker dan het er in werkelijkheid uitziet (dat geldt dan vooral voor ons hè, we spreken niet voor de rest). We hebben ontzettend gelachen! 
 
Begeleiding: ****
De uitleg was duidelijk en ze deden het goed voor. Ook de veiligheid bij het optillen en de liften wordt serieus genomen.  Daarnaast hebben we ook 1 op 1 begeleiding gekregen, toen de basistechniek nog niet helemaal werd beheerst. 
 
Gezelligheid: **
Je bent vooral met je partner bezig. Af en toe werd er tussendoor wel iets gekletst. Naar ons weten gingen ze daarna niet meer naar de kantine, maar in de kleedkamers is het nog wel gezellig. 
 
Moeilijkheidsgraad: ****
Het is moeilijker dan het eruit ziet! De basispassen zijn nog te doen en de lift op zich is ook prima, maar de combinatie is vrij lastig!  
 
Weetjes:
  • Er is een wereldsportbond voor de rock-'n-roll Dance: http://www.wrrc.org/ 
  • In Nederland zijn ze aangesloten bij de Nederlandse Algemene Danssport Bond.
  • Jumping Spectacles geeft ook workshops!
  • Acrobatische rock-'n-roll is ontstaan uit de Boogie Woogie en de Swing.