Vlog 1 - Klimmuur Utrecht

Als je aan het Nederlandse sportlandschap denkt, dan denk je snel aan de sporten zoals voetbal, tennis en schaatsen. De klimsport wordt in ons kikkerlandje minder besproken. Toch zijn er in Nederland zo’n 59.000 mensen lid van de NKBV (Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) en neemt dit aantal jaarlijks toe. Reden genoeg voor onze reporters Nynke en Judith om tijdens de AH Sportweken te ontdekken hoe uitdagend de klimsport is. 
 


Gearriveerd bij de Klimmuur Utrecht merkt Judith dat zij met knikkende knieën de hal betreedt. Nynke kijkt vol bewondering naar de sportklimmers om haar heen. We worden vriendelijk ontvangen door Jorn, die achter de bar vandaan komt lopen en ons welkom heet. De organisatie is enthousiast over de AH Sportweken, waarbij ze op een laagdrempelige manier mensen kennis laten maken met de klimsport. Jorn laat ons vol trots de klimhal zien en vertelt dat hier vanavond ook regionale jeugdtalenten trainen. Edith Savenije en Zeno Schaekers zijn twee van deze talenten die ons laten zien wat écht sportklimmen is. Laatstgenoemde heeft zijn vizier op Olympische Spelen 2020. Onthoud de naam!

Nynke en Judith zijn iets minder ervaren met klimmen, waarbij hoogtevrees ook niet meehelpt. Lars is onze instructeur en neemt de tijd om ons de belangrijke tips mee te geven. We merken dat je op verschillende niveaus kunt instappen en het uitdagend is om steeds een moeilijkere route te pakken. Wij blijven echter vanavond bij de beginners steken en merken dat het ook techniek vergt. Het is een totale body workout, waarbij spieren in de armen en benen worden getraind. Dit kan ook aan ons liggen, want de jeugdige talenten hangen later in de avond als aapjes aan het plafond en het lijkt hen geen kracht te kosten. Oefening baart kunst. Na afloop hebben we plaatsgenomen aan een uitnodigende picknicktafel, midden in de hal. Onder het genot van een drankje bekijken we met veel plezier het gemak waarmee de talenten omhoog klimmen en kletsen we met begeleiders en sporters. Het sfeertje is heel gemoedelijk en gezellig. De mensen zijn gastvrij en de hal geeft een huiselijk gevoel. Kortom: een super goede hoogtestage bij Klimmuur Utrecht!

Score

Gastvrijheid: *****                      
De begeleiding, maar ook de sporters zijn heel toegankelijk en gastvrij. We zijn goed ontvangen. Buiten voor het gebouw was het wel even zoeken naar de ingang.

Accommodatie: ***                     
Van de buitenkant ziet het er misschien minder uitnodigend uit, maar de klimmuur is mooi. Van binnen is het huiselijk aangekleed met een picknicktafel en een mandje met tijdschriften.

Funfactor: ****                             
Je kunt als klimmer zelf bepalen hoe hoog je de lat legt voor jezelf en dat maakt het direct heel uitdagend en verhoogt de funfactor. Voor de talenten zonder hoogtevrees, kan je jezelf een avondje geoorloofd als een aap gedragen.

Begeleiding: ***                            
Begeleiding was goed. Veiligheid staat voorop en meerdere checks worden uitgevoerd. Tips worden meegegeven. Wij waren echter als enige sporters, waardoor je nu meer aandacht van de begeleider hebt. De groep kan maximaal uit 8 mensen bestaan. Dan is er minder tijd voor 1 op 1 begeleiding.

Gezelligheid: *****                     
Door de gemoedelijke sfeer kan je een gezellige avond beleven. De mensen zijn erg vriendelijk en willen je van alles vertellen over de klimsport.

Moeilijkheidsgraad: ***             
Door de verschillende routes kan je het zo moeilijk maken als jezelf wilt, maar let op: het is niet zo makkelijk als het lijkt! Een route naar boven via eenzelfde kleur, of is de uitdaging überhaupt om boven te komen? Zelfs met hoogtevrees kan het een geweldige ervaring zijn en biedt het mogelijkheden.

Wat zijn de AH Sportweken?
De AH Sportweken vinden plaats van 29 augustus tot en met 6 november. Je kunt sparen voor gratis proefsporten bij een van de vele sportclubs uit de regio Utrecht die meedoen! Een mooie kans om te ontdekken welke sport(club) bij jou past. Kijk voor meer informatie op www.sport.nl/AH.

Meer info over de klimsport/NKBV
Wist je dat?

  • NKBV als één van de weinige bonden al jarenlang een ledentoename kent, in plaats van een afname zoals bij veel sportbonden het geval is?
  • Je bij enkele hallen in NL training kunt krijgen bij het verminderen van hoogtevrees?
  • Poffen betekent dat je even blijft hangen bij de muur en ondertussen magnesium op je handen doet (heb je in een zakje bij je)?
  • De moeilijkheidsgraad aangegeven wordt met cijfers? 1 is het makkelijkst en 9c is het moeilijkst.